Септемврийски десант за българското кино в Ню Йорк | webcafe.bg
Filmcafe logo

Септемврийски десант за българското кино в Ню Йорк

Webcafe
13.09.2016, 13:07 (обновена 19.09.2016, 07:47)
ню йорк

Снимка: © Sofia Independent New York

Златен септември за представянето на българското кино в Ню Йорк. Освен в 12-тото издание на Sofia Independent New York, български заглавия ще участват и в международния кинопродуцентски форум в Бруклин

Този септември спокойно може да бъде наречен "златен месец" за представянето на българското кино в САЩ. Освен силна селекция, включваща най-успешните нови български заглавия по време на 12-тото издание на "Sofia Independent New York", тази година български филми ще участват за първи път и в международния кинопродуцентски форум в Бруклин в рамките на Седмицата на независимото кино.

Форумът на продуцентите ще се проведе между 17 и 22 септември.

Сред 160-те кинопроекти в развитие от 25 държави, от България са селектирани за прожекция няколко филма. "Рибена кост" на Драго Шолев, "Възвишение" на Виктор Божинов, "Нанук" на Милко Лазаров и филма по разкази на Георги Господинов "8 минути и 19 секунди" са сред избраните заглавия, които ще търсят продуцентския интерес и подкрепа в киноразпространението.

Директорът и основател на фестивала "Sofia Independent New York" актрисата Жана Караиванова, заедно с режисьорите и продуценти Милко Лазаров, Веселка Кирякова, Драго Шолев, Росица Вълканова и Антоанета Бачурова ще представят лично избраните проекти по време на форума.

Самите прожекции по време на фестивала "Sofia Independent New York" ще бъдат между 19 до 24 септември 2016-та в едно от топ кината в Манхатън - "Cinepolis Chelsea".

Селекцията на фестивала тази година съдържа едни от най-успешните нови български игрални филми. Сред тях са "Прокурорът, защитнкът, съдията и неговия син" на Иглика Трифонова, "С лице надолу" на Камен Калев, "Събирачът на трупове" на Димитър Димитров , "Жажда" на Светла Цоцоркова, нашумелият "11А", както и българо-македонската продукция "Лазар".

Ще бъде показан и "Каръци" на Ивайло Христов, който вече беше обявен и за българското предложение за "Оскар".

Българското участие в международния кинопродуцентски форум в Бруклин e спонсорирано от форума, който представя независимото американско кино в София "Sofia Independent film festival" и е възможно благодарение на договора за ексклузвино партньорство между него и най-голямата платформа за независимо кино в Америка - "Independent filmmaker prodject" - най-голямата организация за независимо кино в САЩ.

Сред гостите на фестивала от българска страна ще бъдат Иглика Трифонова, Асен Владимиров, Стела Стойкова, Елисавета Йорданова и други.

 

Oще: independent filmmaker prodject  sofia independent  sofia independent new york  so independent  бруклин  българия  български филми  български филми в ню йорк  българско кино в сащ  ивайло христов  иглика трифонова  кино. бруклин  ню йорк  сащ  филм  филми 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани