Зловещото съвпадение, заради което се спират филми | webcafe.bg
Filmcafe logo

Зловещото съвпадение, заради което се спират филми

лебовскиFilmcafe, по BBC
29.07.2016, 19:06 (обновена 17.08.2016, 15:19)
 Bastille Day

Терористични атентати и кризи спират филми

Филм за терористичен атентат, който се случва на националния празник на Франция, беше спрян от разпространение, след инцидента с камион в Ница. Това е ситуация, към която филмовите студиа и телевизионни мрежи се адаптират - редовно се случва графикът за премиера да се повлияе от ужасни реални събития.

Продуцирането и заснемането на филми и сериали е дълъг и труден процес - често отнема години, през които проектът може да се окаже несигурен заради събития, които го превръщат в  проява на лош вкус.

Филмът Bastille Day с участието на Идрис Елба в сюжет за граждани, убити от взривена бомба в Париж, бе изтеглен от кината във Франция в деня след премиерата му заради събитията в Ница.

StudioCanal спря рекламите за филма веднага след атентата и скоро след това изцяло спря филма, заявявайки, че той "не съответства на настроенията в страната".

"Студиата, като много големи корпорации, се стремят да избягват рисковете," казва Андреас Уайзман, началник на новините в Screen Daily.

"Резултатите в уикенда на премиерата често определят успеха или провала на филма, така че дистрибуторите прекарват доста време в планиране и подготовка на стратегии за оптимална дата на премиерата.

"Ако има опасност от социално-политически контекст, който да настрои медиите или зрителите срещу филма, студиата променят графика."

Зловещо съвпадение

Искането на студиото да изтегли изцяло Bastille Day от френските кина се подкрепя от актьора в главната роля - Елба заяви, че продуцентите вероятно са приели, че филмът е "проява на безчувственост" и не е "редно да бъде разпространяван".

Много френски любители на киното обаче бяха разочаровани от решението на студиото - един от тях заяви пред Reuters, че "не намира никаква връзка с Ница".

"Има много различия. Мисля, че това е съвпадение, и е жалко за хората, които са създали филма, той да не види бял свят."

В Америка тв сериалът Shooter - драма за снайперист - бе отложен след вълненията, провокирани от инциденти, при които полицаи стреляха по цветнокожи.

USA Network първоначално отложи сериала с една седмица - "след допълнителнен размисъл" той впоследствие бе отложен до есента.

Парижкият филмов журналист Лиза Неселсън, която е гледала Bastille Day във френско кино след атентата в Ница, казва, че не е сигурна дали тв мрежите и филмовите студиа би трябвало да реагират по един и същ начин.

"Не знам дали филмите се отлагат или изтеглят от дистрибуция от уважение към жертвите на терористични атентати, или защото се приема, че никой няма да е в настроение да гледа нещо на тази тема, или и заради двете едновременно," коментира тя.

"Може би е в полза на телевизиите да променят програмите си като проява на почит към жертвите в тъжно събитие от национален мащаб, но ми е много по-трудно да разбера защо филм, който изисква конкретният човек да вземе съзнателно решението да плати, за да гледа, трябва да бъде наказан за това, че е на "погрешна" тема в конкретен момент."

"Твърде голяма идентификация"

Вероятно най-мащабното събитие, което е повлияло на филмовата и тв индустрията, бяха терористичните атентати на 11 септември 2001 г.

Сцена в "Спайдърмен", която включва двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк, бе премахната от филма и трейлърите заради националния траур, същата локация бе изтрита и при монтажа на "Мъже в черно II" и "Зулендър".

"Приятели" - един от най-успешните сериали-ситкоми на всички времена - премахна цяла сюжетна линия от един епизод, в който Чандлър е задържан на летището, след като се шегува на тема бомба.

Тази сюжетна линия бързо бе заменена с друга с Моника и Чандлър и вече заснетите кадри бяха пуснати едва години по-късно като част от боксет.

Във Великобритания едно от най-големите отлагания на нашумял филм се случи през 2007, когато предстоеше премиерата на "Жертва на спасение" (Gone Baby Gone).


Филмът се появи в САЩ през октомври и беше планиран за британска премиера през декември - но бе спрян заради изчезването на Мадлин Маккан, тъй като според продуцентите сюжетът, който беше на тема изчезване на младо момиче, би бил възприет като проява на лош вкус. Британското момиченце Мадлин изчезна на 3 май 2007 година в португалския курорт Прая да Лус от хотелска стая, където спяло с братчето си Шон и сестричката си Амели, докато родителите й Кейт и Джери вечеряли само на 50 метра от мястото.

Уайзман коментира, че въпреки че аудиторията обича да се идентфицира с героите и сюжетните линии, сюжети, които сякаш отразяват реални ужасни събития, са трудни за гледане.

"Холивудските студиа желаят и имат нужда от идентификация на зрителите с техните филми, но прекалената идентификация става неудобна за някои нищо неподозиращи зрители, които считат, че кино-материалът е твърде близък до реалната трагедия."

Той допълва, че след като е започнала рекламната кампания, е по-трудно филмите да бъдат променени или отложени в сравнение с тв сериалите.

"Отлаганията могат да струват много скъпо, особено ако се случват след вече поръчана реклама и реализиращи се кампании.

"Ако кампания бъде прекъсната или настъпи объркване за момента й, зрителите е вероятно просто да се ориентират към нещо друго за гледане."

Според него обаче това "може да проработи и в друга насока".

"Много филми за тероризма бяха спрени около 11 септември 2001, но ексцентричен и добър филм като "Невероятната съдба на Амели Пулен" набра неочаквана популярност в САЩ и други държави, защото зрителите искаха да избягат от негативните събития в нещо приятно и носещо радост."


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.