„Блейд Рънър 2” ще решава голямата мистерия на първата част | webcafe.bg
Filmcafe logo

„Блейд Рънър 2” ще решава голямата мистерия на първата част

лебовскиFilmcafe
20.02.2016, 16:49 (обновена 24.02.2016, 07:39)

1 от 3 снимки Назад Напред

Блейд Рънър

За Харисън Форд „Блейд Рънър 2” ще бъде поредно завръщане към стара роля. Той вече участва в последната част от поредицата „Индиана Джоунс”, завърна се и като остарелия Хан Соло в новите „Междузвездни войни”

Отдавна вече е известно, че сайбърпънк класиката „Блейд Рънър" ще се сдобие с продължение над 35 г. след излизането на оригинала.

Първата част, създадена по романа на Филип К. Дик "Сънуват ли андроидите електрически овце?", излезе през 1982 г. и остава в историята на киното като един от най-добрите фантастични филми.

Задаващата се втора част обаче (насрочена за началото на 2018 г.) от самото си обявяване предизвиква усилени спорове и негативни чувства у феновете.

„Блейд Рънър 2" вече бива наричан „най-ненужното продължение в историята" и предварително е сочен за най-голямата грешка, която големият Ридли Скот ще направи в кариерата си - макар че този път той няма да е режисьор, а само продуцент.

Бъдещата лента ще бъде режисирана от канадеца Денис Вилньов, спечелил известност с криминалния трилър "Сикарио". Снимките на продължението ще стартират през юли 2016 г., а сценарият е написан от съсценариста на първия филм Хамптън Фанчър, както и от Майкъл Грийн (който има в биографията си предимно сериали и не особено престижния „Зеленият фенер").

Ситуацията става далеч по-интересна със завръщането на Харисън Форд в продължението.

Актьорът отново ще изпълни ролята на детектив Декард, преследвач на андроиди - главен герой в оригиналния филм. Този път обаче изглежда основният персонаж ще е друг и ще бъде изигран от Райън Гослинг, а вече беше потвърдено, че действието ще се развива няколко десетилетия след събитията в края на оригинала.

Всъщност голяма част от споровете около „Блейд Рънър 2" идват от това, че той не просто ще продължи историята, но явно ще се занимае и с голямата мистерия на оригинала: дали главният герой Декард е човек или андроид. Феновете с години спорят по въпроса, а филмът умишлено не дава ясен отговор на мистерията.

Основната тема на „Блейд Рънър" е именно същността на човешката природа, сравнена с тази на андроидите във филма - които изглеждат като хора и имат човешки нужди, включително да съществуват по-дълго от няколкото години живот, планирани от създателите им. Въпросът какво прави човека наистина човек е изразен чрез главния герой Декард, изпитващ съмнения дали е „реален" или всъщност е андроид.

Логично, основна тема за дискусии е какво смята да прави втората част с този въпрос.

Режисьорът Денис Вилньов само подплаши феновете, като коментира, че „ще се погрижи" за тази мистерия, каквото и да значи това. „Трябва да кажа, че обичам мистериите. Обичам сенките,  обичам съмнението. Просто искам да кажа на феновете, че ще се погрижа за тази мистерия. Ще се погрижа за нея", бяха точните му думи.

Основните имена зад оригиналния филм също са се изказвали по въпроса, но нямат единно мнение. През 2007 г. Ридли Скот заяви относно героя: „Да, той е андроид. Винаги е бил андроид". Харисън Форд обаче поддържа тезата, че героят му е човек и твърди, че това е нещо, което е изяснил със Скот след дълги дебати.

Привържениците на първия филм посочват и друг важен аргумент.

Според тях самото участие на Рик Декард в продължението би отговорило на големия въпрос, тъй като първият филм изяснява, че андроидите живеят само няколко години. Ако Декард е доживял до преклонна възраст, значи е човек и оригиналният филм губи голяма част от своето въздействие и дълбокомисленост.

Разбира се, винаги са възможни някакви сюжетни маневри, които едновременно включват Декард във филма и оставят мистерията жива. Малкото известни подробности за сюжета дотук загатват, че героят реално ще се появи в късен етап от историята.

А ако не друго, поне самият Харисън Форд (по думите на Ридли Скот) много харесал сценария  - който е „изключително верен на случилото се в първата част".

Oще: андроид  блейд рънър  блейд рънър 2  възраст  въпрос  денис вилньов  дискусия  история  киберпънк  класика  мистерия  оригинал  продуцент  продължение  пънк  райън гослинг  режисьор  ридли скот  рик декард  сайбърпънк  сикуъл  спорове  сценарий  сценарист  сънуват ли андроидите електрически овце  сюжет  фантастика  фенове  филип к. дик  харисън форд  човек  човешка природа 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.