"Спектър" - тържествена храна за сетивата | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Спектър" - тържествена храна за сетивата

ема ивановаЕма Иванова
03.11.2015, 15:10 (обновена 05.11.2015, 13:45)

1 от 5 снимки Назад Напред

Не само феновете на шпионските екшъни, не само любителите на бързите коли и силните усещания, не само онези, които имат сантимент към Джеймс Бонд още от времето на Студената война, но и почти всички зрители, дори и да не са най-големите привърженици на поредицата, изпитват любопитство към новата част от безкрайната серия горе-долу еднакви филми за 007.

Или, най-малко, ги гложди парливият въпрос:

"Става ли за гледане това нещо?"

Предвид факта, че нищо не може да се сравни с очакването на тазгодишния "Спектър", отговорът на въпроса изглежда още по-належащ.

Дали заради масирания и доста умен маркетинг, дали заради интензивната медийна реклама, но няколко дни преди премиерата на филма у нас (от 6-ти ноември Бонд ще взривява екраните на кината в страната), интересът към новата част е особено силен.

Добрата новина е, че публиката този път няма да остане разочарована. А отговорът на въпроса на най-нетърпеливите е кратък:

Новият Бонд не само че "става", ами е и доста по-добър от предишните части.

Особено в сравнение с онези, снимани през последните 2 десетилетия.

Дори и съпоставен със смятаната за доста успешна последна част "Кординати: Скайфол" (Skyfall) от 2012-та - част, която записа значителни приходи в боксофиса (около 315 млн.долара) - "Спектър" печели по точки.

Не толкова откъм сценарии (защото да се очаква умен сценарий във филм за Джеймс Бонд е глупаво), нито откъм ефекти (не бива да забравяме, че "Скайфол" те бяха доста забележителни), нито като музика (съжалявам, но как се сравнява Сам Смит с Адел?), но основно откъм стил, темпо, декори, начин на заснемане...

По всички тези параметри, "Спектър" е храна за душата.

Естетически стилните кадри са перфектно монтирани: тъмни нощи се редуват с ярки дни, Алпите контрастират с Танжер; Рим, неговата царственост, сексуалност и тъмна мистика е противопоставена на Лондон, където графичния образ на агентурата е помрачен от нейната нечистоплътност; карнавално Мексико е съпоставено с привидно ежедневени сцени.

Този кинематографски баланс ни кара действително да повярваме, че животът на агентите от МИ6 е интересен - усещане, което беше поизчезнало, особено ако си спомним глупотевината "Не умирай днес" от 2002-ра.

Всичката тази наслада за окото и за сетивата е поддържана от доста добре издържано темпо, за разлика от предишни филми на Бонд, където кадрите бяха чудовищно бързи и накъсани, подобно на рекламен спот.

И като казахме реклама - няма по-добра реклама за автомобили от тази нова част за агент 007.

Или както вече писаха от Top Gear, филмът прелива от динамика, а гонката на Aston DB10 и Jaguar C-X75 из Рим надминава всички очаквания. По-реалистично заснети сцени едва ли могат да се постигнат. Направо ви се иска да сте там и да натискате педала на газта из красивия, вечен град.

Героят, изигран от Даниел Крейг, също представлява по-добре балансиран образ, отколкото онзи западнал, остаряващ и мрачен агент от "Скайфол".

Сега Бонд е зрял, стилен мъж, който има достатъчно опит, за да спре злото по света. И да забие 25 години по-млада мацка, естествено.

Той скача, тича, бяга от едрия злодей (който вади очи) и едновременно с това говори по смартфона си; лети с черен самолет из снежнобялата планина, гони мишки и спомени, бди и спасява.

И, въпреки че в края на "Спектър" се загатва, че агентът се оттегля от работа (всъщност филмът има два финала един след друг - и двата силни), и дори да знаем, че е твърде вероятно и да не видим повече Крейг в тази роля - емоциите са приятно обрани.

А това отново е плюс, защото, както доказа и "Скайфол" - емоционалността при подобни силно наситени зрително филми - може само да навреди.

"Наблюдение" е ключовата дума в "Спектър".

И тази дума звучи толкова актуално, колкото и във времето на Студената война. Джеймс Бонд и проблемите, с които той се сблъсква, за първи път изглеждат така реални, сякаш са на косъм да се случат, ако светът ни стане още една степен по-хиперболизиран.

Бонд е наблюдаван - независимо дали чрез изкуствена кръв с наночастици, която му е инжектирана, или през телефона си. Камерите гледат и разказват истории за пред камерата, която снима, докато вие като зрители - наблюдавате.

И само заради тази небрежно загатната игра си струва да видите още веднъж Даниел Крейг в елегантно опънат костюм по тялото.

Powered by:

 

Oще: 2015  james bond spectre  new bond movie  new movie spectre  агент 007  адел  даниел крейг в спектър  джеймс бонд  джеймс бонд 2015  джеймс бонд - филм  коментари "спектър"  коментар "спектър"  моника белучи в спектър  нов филм за джеймс бонд  премиера спектър  премиера "спектър"  ревю на "спектър"  сам смит  саундтрак  скайфол  спектър  спектър на утехата  спектър с участието на даниел крейг  филм  филм за бонд  филми за бонд  филми за джеймс бонд 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

4 Mako | 07.11.201510:13

По всички тези параметри, "Спектър" е храна за душата.
********************************

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

3 Mako | 07.11.201510:12

Новият Бонд не само че "става", ами е и доста по-добър от предишните части.
****************************

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.11.2015, 01:43

2 Борис Йорданов.1186646338017804 | 07.11.201501:44

как 2 финала аз видях
СПОЙЛЕР !


само че се отказва и напуска с жената работа ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 04.11.201508:55

Толкова много похвали за филма, а безплатни билети никакви? Пуснете една викторина с награда безплатни билети за "Спектър", и който напише най-високо оценени коментари отива да гледа филма в компанията на една от двете водещи актриси Много щастлив
   

оценка

+1 -0