От дребен хулиган до носител на BAFTA | webcafe.bg
Filmcafe logo

От дребен хулиган до носител на BAFTA

Filmcafe, по Independent
10.02.2015, 12:45 (обновена 16.02.2015, 13:54)

1 от 8 снимки Назад Напред

Джак О"Конъл

Снимка: © Getty Images

Той получава първата си роля в телевизията в сериала "Доктори" на 15 години, после идват полицейският сериал The Bill, минисериалът "Това е Англия" и "Скинс"

Джак О'Конъл получава първата си роля в телевизията в сериала "Доктори" на 15 години, участвал е още в полицейския сериал The Bill, минисериала "Това е Англия" и "Скинс".

Напуска училище с две гимназиални дипломи и става най-обещаващият нов британски театрален и киноталант, като бе удостоен с титлата EE Rising Star на наградите BAFTA в неделя. Как го е постигнал?

Роден в Дарби, Великобритания

О'Конъл е израснал в Източен Мидландс с родителите си. Баща му е ирландец и работи в британските железници, майка му работи за авиокомпанията British Midland. Той описва средното си образование като "брутално" и "зверски сурово" и на 12-годишна възраст е изпратен да тренира бокс и за известно време се обучава за кадет в армията. О'Конъл е искал да стане професионален футболист, но травма на коляното на 16-годишна възраст слага край на тази му мечта.

Проблемни младини

О'Конъл завършва с две гимназиални дипломи - с оценки "добър" по английски и "много добър" по драма - и напуска училище на 16-годишна възраст. Той разказва пред Guardian, че участието му в затворническата драма "Към звездите" (2014) не е изисквало "особено голямо усилие".

Разказвайки как за малко да се окаже в затвора, О'Конъл споделя: "Когато бях по-млад, се забърквах в много каши и ме караха да се чувствам виновен задълго. Периодично ме съдеха за различни провинения и в продължение на година бях в програма за превъзпитаване на млади престъпници.

"По същото време се опитвах да стана актьор в "Роял Корт"," допълва О'Конъл. "Бях в истински съд в деня, в който играех в пиеса, наречена "Скарбороу в кралския съд в Лондон" - и чаках да разбера дали ще ме осъдят на реален престой в затвора."

Все пак му се е разминало и той казва, че въпросното престъпление, което той отказва да обсъжда в подробности, е било "при отбрана".

Академия за слава

Въпреки че може и да е минал през "сурова школа", образованието му отваря път към Television Workshop в Нотингам - уважавана институция, която обучава младежи за кариера в театъра, киното и телевизията.

Сред прочутите му колеги в "Скинс" са звездата на "Беднякът милионер" Дев Пател, актьорът от X-Men Никълъс Холт, и новата звезда на "Карибски пирати" Кая Скоделарио.

Суров талант

В сравнение с другите актьори, представители на богатата британска средна класа, предимно възпитаници на престижни училища като "Итън" и "Хароу", суровите, страстни актьорски изпълнения на О'Конъл са изключително впечатляващи. Липсата на изискан акцент го прави доста интересно попълнение сред британската селекция от актьорски таланти.

Той говори със страст за по-реалистичните елементи на киното. Разговаряйки с The Telegraph за "Към звездите", той обяснява защо снимките в реален затвор са означавали за него толкова много. "Достъпът до този затвор означаваше, че можем да снимаме последователно. Така че, каквито и да бяха условията при снимките в истински затвор и ефектът им върху нас, това се компенсираше от факта, че можехме просто да оставим историята да се развива естествено."

Бягство от светлината на прожекторите

За разлика от много млади актьори, O'Конъл не се е самозабравил от славата си в последно време. Той се мести в Лондон през 2014 г., но казва, че шумният купон за него обикновено се случва в местния пъб.

Сериозни поддръжници

Приятелството му и киносътрудничеството му с Анджелина Джоли без съмнение е дало добър тласък на кариерата му. Тя го избира за главната роля в драмата си за Втората световна война "Несломен", в която той играе атлет, пленен от японците. Джоли описва О'Конъл като "най-нехоливудския човек, когото съм срещала" - и нейното одобрение за него го изстрелва към глобалната аудитория.

О'Конъл казва на свой ред, че нейното влияние върху него е било огромно. "Тя ме научи на много неща", казва той и допълва: "Основното, което разбрах от работата с нея, е колко себеотрицателна всъщност е. Искам и аз да бъда такъв. Да бъда на разположение по цял ден, всеки ден - нещо такова ми придава голяма решимост. Чувствам се напълно реализирал се. Вече имам усещане за принадлежност. И, за щастие, можах да пофлиртувам с Холивуд за кратко, без да се налага да жертвам всичко и да правя прекалени компромиси."

Oще: bafta  анджелина джоли  антьор  джак оконъл  награда  несломен  несломим  оконъл  филм  филмови награди 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани