Защо всички в журито са бели? | webcafe.bg
Filmcafe logo

Защо всички в журито са бели?

лебовскиFilmcafe
11.02.2016, 19:10 (обновена 13.02.2016, 08:36)
мерил стрийп, клайв оуен

Снимка: © Getty Images

Мерил Стрийп даде началото на първият от големите международни кинофестивали за годината - Берлинале 2016-та.

На снимката: Председателят на журито Мерил Стрийп с актьора Клайв Оуен, който е член на седемчленното жури на Берлинале

Днес започва първият от големите международни кинофестивали за годината - фестивалът в Берлин.

Подобно на дебата за "белите Оскари", който се разрази около номинациите за престижните американски филмови награди, и елитният европейски фестивал не беше подминат от темата за разнообразието и равнопоставеността във филмовата индустрия.

Председателката на журито - американската актриса Мерил Стрийп трябваше да отговоря на журналистически въпроси защо всички членове на журито са бели.

Хумористично и доста остроумно, нейният отговор беше "Всички ние всъщност сме африканци", с което намекна за човешкия произход, който според учените е именно Африка.

Стрийп отговори на египетски журналист, който я попита дали разбира филмите от Арабския свят и Северна Африка. Думите на актрисата бяха, че макар да не знае много за региона, се е превъплъщавала в образи на различни хора, свързани с различни култури.

"В края на краищата всички ние произхождаме от Африка - каза тя. - Берлинчани, всички ние всъщност сме африканци".

Актрисата увери журналистите, че се ангажира с равнопоставеност на всички полове, раси, етнически групи и вероизповедания.

Стрийп намекна и че жените не са напълно равнопоставени на мъжете в съвременната киноиндустрия, като каза, че в журито на тазгодишното Берлинале доминират жените, което, според нея, е „необичайно, когато става дума за група хора, която взема решения".

По този показател обаче Берлинале е в челните редици по толерантност.

Трикратен носител на „Оскар" и осемкратен носител на "Златен глобус", Стрийп за първи път оглавява жури на филмов фестивал.

Седемчленното жури, водено от нея, ще трябва да избере носителите на наградите "Златна мечка" и "Сребърна мечка".

В журито са британският актьор Клайв Оуен, френската фотографка Брижит Лакомб, италианската актриса Алба Рорвахер, германският актьор Ларс Айдингер, британският кинокритик Ник Джеймс и полската режисьорка Малгожата Шумовска.

66-тото издание на "Берлинале" ще продължи до 21 февруари. Ще бъдат показани 434 заглавия от всички жанрове, дължини и формати. 981 ще бъдат прожекциите в различните секции на фестивала.

Тази година на фестивала могат да се видят и два български филма:

шестминутната анимация "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов и пълнометражният игрален филм "Жалейка" на Елица Петкова.

И двата филма са включени в секцията "Генерация" и ще се състезават за "Стъклена мечка".

В "Конкурсната програма" ще се представят 23 международни продукции, 18 от които се борят за "Златна" и "Сребърна" мечка. Ще могат да се гледат и 19 световни премиери, две от които - дебютни филми.

Oще: актриси  актьори  берлин  берлинале  берлинале 2016  кинофестивал  международен кинофестивал в берлин  мерил стрийп  премиера  премиери  пресконференция  филм  филми 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани