"Малката русалка" и сексуалните фрустрации | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Малката русалка" и сексуалните фрустрации

Lifecafe, по Daily Beast
21.11.2014, 18:45 (обновена 03.12.2014, 20:29)

1 от 2 снимки Назад Напред

русалка

"Малката русалка" обаче предизвика различни реакции през 90-те, свързани със сексуални фрустрации

Тази седмица празнуваме 25 години от излизането на "Малката русалка" - любимият на мнозина детски филм и мюзикъл на Disney за русалката, която открива истинската любов извън своя хибриден морски вид.

"На какво "Малката русалка" ни научи за живота на възрастните," пише Vanity Fair в изпълнена с GIF-ове публикация. Списание Time приписва на филма началото на възраждането на анимацията на Disney. Billboard и Entertainment Weekly в същата степен го хвалят около годишнината.

Филмът от 1989 г. остава в паметта на поколенията заради посрещнатата с овации (и малко плашеща, ако бъдем реалисти за миг) семейна тема в проект на Disney.

"Малката русалка" обаче предизвика и различни реакции през 90-те

Едва ли помните, но тогава имаше два нашумели в САЩ случая, свързани с визуализацията на пениси в "Малката русалка". На корицата на оригиналната версия за домашно видео във фона е показан гигантски, златен замък, част от който прилича адски много на гигантски, златен пенис. (Отдавна се носят слухове, че всъщност това е било умишлено и е направено от недоволни, възбудени аниматори.) Другото, свързано с мъжки интимни части обвинение срещу "Малката русалка", се концентрира в сцената на сватбата в края.

Урсула, преобразена като принцеса, върви към олтара, заедно с принц Ерик, а те са посрещнати от пълничък свещенослужител, който изглежда...твърде щастлив да ги види (виж вдясно).

Според някои той демонстрира ерекция по време на службата:

Тази "ерекция" (която всъщност е просто нарисуваното коляно на свещеника) обаче е била достатъчна, за да провокира гнева на членовете на Американската лига за живот, католическа организация против абортите. През 1995, групата провежда активна протестна кампания срещу Disney за (евентуално!) вмъкване в анимационните филми на подсъзнателни сексуални послания, насочени към крехката невинност на малките деца. (Всъщност Лигата се заема и с "Аладин" и "Цар Лъв".)

Консервативната християнска група разпраща близо един милион картички до поддръжници, призовавайки ги да бойкотират продуктите на Disney

Джуди Браун, президент на Американската лига за живот, пише редакционна статия, в която критикува "очевидната ерекция".

"Изведнъж си имаме работа с компания, която не само е атакувала Бог, но и, както откриваме, атакува и нашите деца," пише тя. "Жизнеутвърждаването започва с уважение към дадения от Бога дар на нашата човешка сексуалност. Ако не можем да защитим и запазим най-базовото почитание към Бога заради този дар, как можем да очакваме да спрем произволното убиване на деца чрез аборти?"

И все пак Walt Disney Pictures и Walt Disney Company все още съществуват, така че очевидно техният бойкот против абортите и ерекциите в средата на 90-те години не е бил чак такъв успех, какъвто са очаквали. Все пак приказките за сексуална пропаганда в детските филми карат една жителка на Арканзас на име Джанет Гилмър наистина да заведе дело срещу Disney в американски съд в западния район на Арканзас.

Защото кой друг би помислил за децата?

Делото, провело се през 1996 г., естествено е също толкова абсурдно и фриволно, колкото и призивът за бойкот преди него. Само няколко месеца след началото му, Гилмър се отказва от иска си. И вероятно за нейно добро - Disney са известни с това, че когато са страна по съдебни дела, се борят до последно и никога не се предават.

Oще: анимация  дисни  малката русалка  религия  русалка  филм 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани