"Оскарите" и тяхната "любопитна амнезия" към Полански | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Оскарите" и тяхната "любопитна амнезия" към Полански

лебовскиFilmcafe
10.07.2018, 12:10 (обновена 12.07.2018, 09:05)
роман полански, полански, емануел зайгнер

Снимка: © Getty Images

Съпругата на Полански отказа да бъде част от журито на "Оскар"-ите

Опитът на Американската филмова академия да създаде по-голямо расово разнообразие и да включи повече жени в журито си се провали, поне що се отнася до Емануел Зайгнер - съпругата на Роман Полански.

Френската актриса отказа да бъде сред тези, които определят при кого да отидат наградите "Оскар", и го направи в емоционално открито писмо, публикувано първоначално във френския вестник Le Journal de Dimanche.

Зайгнер и Полански са женени от 1989-а година и имат две деца. Тя работи съвместно със съпруга си по филми като "Деветата порта", "Горчивата луна" и "Venus in Fur".

В писмото Зайгнер коментира, че е единствената, която може да свидетелства за съжалението, което режисьорът изпитва за стореното преди 40 години.

Актрисата има предвид обвиненията към него, че през 1977-а е имал незаконен сексуален контакт с момиче на 13 години.

Той излежава 42 дена в затвора, след което успява да сключи съдебно споразумение - признава вината си, а в замяна получава правото да продължи с режисьорската си дейност. За да е сигурен, че ще избегне по-нататъшно наказание, Полански емигрира в Европа, където живее и до днес.

Той е харесван и от критиците, и от публиката, но скандалът с Харви Уайнстийн и движението #MeToo променят този статут.

След поредицата обвинения в сексуален тормоз срещу влиятелни продуценти и актьори Академията решава да вземе решителни мерки в борбата с дискриминацията и насилието.

Като част от тези мерки първо е изключен Уайнстийн, а след него през май месец тази година са отлъчени водещият Бил Козби и Роман Полански.

Последното подобно изключване е през 2004-а - тогава актьорът Кармин Кариди е отстранен с обвинението, че разпространява нелегално копия на филми, преди те да са излезли по кината.

В същото време тази година нови 928 артисти получават покана да се присъединят, а сред имената се оказва и Емануел Зайгнер. Реакцията на тази иначе щедра покана обаче далеч не е позитивна. Зайгнер определя ситуацията като "непоносимо лицемерие".

В отвореното писмо тя подчертава, че е и винаги е била феминистка, но не може да пренебрегне факта, че същата тази Академия преди няколко месеца изключва съпруга й от състава си - нищо, че става дума за същия човек, на когото през 2002-а Академия връчва "Оскар" за "Пианистът". Според актрисата това е "любопитен случай на амнезия", а Полански е "изхвърлен като парий от журито".

Освен това тя пише, че най-вероятно Академията я има за "безгръбначна, домогваща се актриса, която забравя, че е омъжена за един от най-великите режисьори за последните 30 години".

Зайгнер определя поканата като обида, маскирана под предлога, че е в полза на правата на жените.

Тя казва още, че е безсилна срещу пресата, която всяка седмица публикува нови и нови "фалшиви признания и приказки на жени, които твърдят, че са били изнасилени, но така и не повдигат обвинения в съда".

Саманта Геймър - единствената доказана жертва на режисьора - от години моли случаят да бъде приключен и да спре да се говори публично за него.

Писмото на Зайгнер завършва с думите, че има една жена, която Академията няма да включи в състава си - нея.

За сметка на това в журито, което определя при кого да отидат златните статуетки, може да се сдобие с членове като Джоан Роулинг, Дейзи Ридли и Даниел Калуя - все имена, които също са получили покана през 2018-а. Целта е до 2020-а година представителите на малцинствените групи и жените да са два пъти повече на брой.

Дали това ще доведе до по-добра селекция на претендентите и победителите за "Оскар" - тепърва предстои да видим.

Oще: бил козби  емануел зайгнер  оскар  оскари  полански  роман полански  саманта геймър  сексуален тормоз  сексуално насилие  уайнстийн  харви уайнстийн 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.