Оживелите кошмари на Клайв Баркър | webcafe.bg
Filmcafe logo

Оживелите кошмари на Клайв Баркър

лебовскиFilmcafe
11.01.2018, 11:47 (обновена 12.01.2018, 19:07)

1 от 8 снимки Назад Напред

Hellreiser

Снимка: © Facebook

1. Hellraiser / Хелрейзър (1987)

Оригиналният филм от 1987 г. е считан от някои за един от най-добрите хоръри на всички времена. Той разказва за мъж на име Франк, който намира смъртта, озовавайки се в алтернативно измерение. По-късно обаче Франк е съживен и се нуждае от кръв, за да върне старото си тяло. Първият "Хелрейзър" е хорър класика, но при условие, че има още 8 други филма от франчайза, познайте колко от тях са добри? Точно така - заложете на оригинала.

„Видях бъдещето на ужаса и неговото име е Клайв Баркър“.

Този цитат от Стивън Кинг се появява за пръв път на корицата на американското издание на сборника с хорър разкази „Кървави книги“. Комплиментът за английския писател Клайв Баркър днес може да бъде видян върху много други издания на сборника по света, включително и на тези в България.

И, наистина, творбите на Баркър често успяват да те ужасят, отвратят и да ти гарантират, че не те чака нощ, изпълнена със спокойни и красиви сънища.

Хорър историите на английския писател са най-различни. Имате бунт на човешки ръце, в който те масово се обръщат срещу притежателите си, убиват ги и след това се режат, за да се освободят от тялото и да продължат със своята революция. Или пък разказ за млад затворник, който се опитва да се свърже с духа на обесения си дядо и да овладее сатаничната сила на рода им. Все такива странни и смущаващи идеи, които обаче Баркър описва увлекателно.

Творчеството на автора отдавна вече е намерило своето място и в Холивуд. Стилът на Баркър и гладът на някои зрители за нови и нови дози хорър правят разказите на англичанина подходящи за филмиране.

Самият Баркър е режисьор на няколко от филмите по своите произведения. Причината е, че той е от авторите, които не търпят някой друг да си „играе“ с отрочетата им. При други екранизации помага като сценарист или продуцент.

А най-популярното творение на Баркър без съмнение е "Хелрейзър". Филмовите адаптации имат голяма роля за това зловещия Пинхед да е популярен не само сред четящата аудитория, но и сред филмовите зрители. Дори да не сте гледали някой от филмите, все някъде сте попадали на призрачното лице, пронизано от десетки пирони.

Пинхед скоро ще намери нов живот на екрана с филма „Hellraiser: Judgment”. Трейлърът на деветия (!) филм от франчайза обаче не е особено впечатляващ. Това, че филмът излиза директно на BluRay и DVD, също не вдига надеждите. Така че ви предлагаме да обърнем поглед назад през годините.

В галерията ни подбрахме за вас някои от по-високо оценените филми, базирани по някакъв начин на творчеството на Баркър.

Те са подходящи за всеки почитател на филмите на ужасите, който търси поредната си доза смразяваща кръвта тръпка, както и за начинаещите в онзи филмов жанр, който умее да разваля съня.

Oще: брадли купър  вини джоунс  кендимен  клайв баркър  литература  нощна порода  среднощният влак за месо  ужаси  филми  хелрейзър  холивуд  хорър 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани