В "Шазам!" магическата дума е "семейство" | webcafe.bg
Filmcafe logo

В "Шазам!" магическата дума е "семейство"

Антон БировАнтон Биров
04.04.2019, 11:39 (обновена 10.04.2019, 12:01)

Новият филм на DC е поредна стъпка в правилната посока след провалените опити за светкавично изграждане на цяла филмова вселена - една семейна история, целеща се във възможно най-широка аудитория.

Спомнете си ранните си тийнейджърски години (освен ако не сте все още в тях, тогава пропуснете тази стъпка). Момент, в който човек започва да търси себе си, бунтува се срещу всичко и всички, но същевременно не може да надмогне безсилието на младостта.

Бихте ли приели способността само с произнасянето на една дума да ставате възрастен и да разполагате със сили, конкуриращи тези на Супермен? И какво бихте направили с тях?

Това е ситуацията, в която се озовава Били Батсън - главният герой на новия комиксов филм "Шазам!" (Shazam!).

Той е следващата стъпка в усилията на Warner Bros./DC да се отърсят от неуспеха си - грандиозния провал на опита с едва няколко филма да настигнат Marvel и тяхната градена цяло десетилетие филмова вселена. Забравете мрачната, отчайваща атмосфера на Man of Steel и Batman v. Superman, както и сценарните и монтажни малоумия на Suicide Squad и Justice League.

В новата вълна от филми по комикси на DC "Шазам!" - приятно двучасово забавление с акцент върху семейството - се нарежда в графата на "добрите".

Филмът ни запознава с Били Батсън - 14-годишен тийнейджър, обсебен от идеята да открие истинската си майка. Това е причината за няколко бягства от приемни семейства и дори проблеми с полицията. След поредния неуспех Били се озовава при нови родители - симпатична двойка, която е осиновила няколко други сирачета, и е успяла да им даде истинско семейство. Но Били не го усеща така и не се отказва от търсенето на своята майка.

Едно добро дело по-късно той се оказва избран да получи древна магическа сила. Тя му позволява с произнасянето на една дума (познахте - "Шазам") да се превръща в своя възрастна, напомпана версия.

Нещо повече - "големият" Били е надарен с най-разнообразни специални сили, на които повечето супергерои биха завидели.

Проблемът е, че въпреки всичко той продължава да мисли като 14-годишен и това да върши геройства не е първата му идея, особено когато вече може да си купува легално алкохол и да се радва на YouTube популярност...

В същото време на втори план се появява истинска заплаха - някой, който иска силите на Шазам за себе си и е достатъчно безскрупулен и безмилостен, че да си ги присвои. И в духа на класическото злодейство е "доктор" (не става ясно на какво) и е плешив.

С други думи Шазам/Били ще трябва бързо да порасне и да осъзнае кои са наистина важните неща в живота.

Вероятно вече се досещате, че ако заради трейлърите сте очаквали някаква абсолютна комедия, сте били подведени.  "Шазам!" е семеен филм - темата за "семейството" е залегнала в основата му, а се цели и в такава (разбирайте възможно най-широка) аудитория. И в крайна сметка носи в себе си една универсална поука за сблъсъка между доброто и злото - нещо, което отива на всяка комикс история.

Да, на моменти филмът напомня на нещо, на което сте попаднали по телевизията в съботния следобед, но това е освежаващо в сравнение с преувеличената драма около браненето на целия свят и масовата разруха на другите подобни продукции.

Ако очаквате нещо по-мрачно и сериозно, през октомври идва "Жокера" (за подробности - вижте карето).

За режисьора Дейвид Сандбърг "Шазам!" е едва трети пълнометражен филм като предните му два опита са хоръри (Lights Out и Annabelle: Creation). На пръв поглед изглежда необяснимо как Warner Bros./DC са избрали някой като него за филм с очевидна семейна насоченост (ако изобщо първоначалният план е бил такъв), но Сандбърг се е справил повече от прилично.

Същевременно от сценарна гледна точка филмът е доста по-обмислен и консистентен от лъкатушещия откъм качество "Аквамен" и е с няколко нива над гротескните колажи Suicide Squad и Justice League. И за щастие, ограничени до минимум са дразнещите моменти, в които един персонаж дърпа реч на друг, за да преразкаже на зрителя част от богатата предистория.

Закари Леви (сериалът "Чък") също беше изненадващ избор за актьор за ролята на супергерой. Но когато концепцията зад Шазам ти се изясни, откриваш логиката. Леви успешно се вживява в образа на хлапе, озовало се в тялото на възрастен. На места е дори твърде инфантилен, държейки се по-детински от младия Били (Ашър Ейнджъл). Но подобен малък проблем лесно се преживява.

Срещу Леви се изправя Марк Стронг, който заради престъпната си физиономия доста често се озовава в ролята на злодея в такива продукции - Kick Ass, Sherlock Holmes и донякъде в провала Green Lantern, където само посяха семената за неговото злодейство в несбъдналото се продължение.

Приятна изненада е, че персонажът на Стронг получава достатъчно внимание, за да го опознаят зрителите и да разберат мотивацията му. И макар да не попада в категорията "Най-добри злодеи от комиксови филми", е на достатъчно високо ниво, за да послужи като мотиватор за катарзиса в невръстния главен герой.

Друг плюс на "Шазам!" e, че не изисква от зрителите да са гледали който и да е от другите филми на DC.

Ясно е, че действието се развива в свят, в който съществуват Супермен и Батман, но акцентът е изцяло върху историята на Били/Шазам и неговото ново приемно семейство. DC са си научили урока - че не може от никакви филми просто да кажеш "Шазам!" и да развиеш цяла киновселена. Заради това вече пристъпват леко, без излишни рискове и залагайки на сигурното.

В случая "сигурното" е една позитивен и весел филм, който да ни напомни, че семейството е важно - без значение дали с него ни обвързва кръв.

Oще: dc  shazam  shazam!  warner bros  закари леви  комикси  марк стронг  супергерои  филм  шазам  шазам! 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.