Нов епизод на "Матрицата"? Не, благодаря | webcafe.bg
Filmcafe logo

Нов епизод на "Матрицата"? Не, благодаря

лебовскиFilmcafe, по Wired
16.03.2017, 17:51 (обновена 17.03.2017, 16:29)
Матрицата

Технологиите и идеите в първия филм от "Матрицата" днес изглеждат точно толкова актуални, колкото и преди 18 години. Същото се отнася и за визията на сестрите Уашовски за бъдещето.

Спомняте ли си кога, къде и с кого гледахте "Матрицата" за първи път? Ако сте били сред зрителите на оригиналната кинопремиера, значи ще трябва да върнете спомените си назад до март-април 1999 г.

Дори да не си спомняте нищо за онова време, със сигурност няма да забравите никога ефекта от самия филм. Синтетична реалност, зловреден изкуствен интелект, визуалните ефекти с летящите куршуми, около които времето и пространството спираха - всеки следващ обрат в сюжета на легендарния първи филм на тогавашните Братя Уашовски го правеше все по-силен и впечатляващ.

Днес, 18 години по-късно, Warner Bros. искат да ви върнат тази емоция.

"Холивуд репортър" съобщи наскоро, че компанията има намерение да поръча нов, четвърти филм за "Матрицата". В новината се твърдеше, че създателят на сериала "Алфа" (Alphas) Зак Пен вероятно ще разработи сценария, а Майкъл Б. Джордан ще има водеща роля. Нищо повече от това не ставаше ясно от първоначалната публикация - дори не се разбираше дали Лана и Лили Уашовски ще режисират продължението.

Това, което можем да предположим обаче, е, че идеята за възраждането на "Матрицата" не е особено смислена и едва ли някой има нужда от нея.

Носталгията не работи така. Хората изпитват копнеж по филмите от миналото, просто защото им напомнят за период, в който всички бяха по-млади, а животът беше по-лесен. Честно казано, 1999 г. не беше чак толкова отдавна, за да превръщаме "Матрицата" в антика. Киану Рийвс все още се снима в екшъни, сестрите Уашовски все още правят sci-fi филми.

Евентуалната "Матрица 4" би се появила най-рано през 2019 г. - само шестнадесет години след излизането на не особено успешните продължения "Презареждане" и "Революции". Модните тенденции може и да се завръщат на всеки 20 години, това не важи за филмите.

Историята дотук показва, че продълженията или вариациите по стари филми не са най-удачният жанр в киното. Онези, които все пак смогват да произведат качествен филм, дължат успеха си или на усъвършенстваните технологии, които пресъздават старата история по по-зрелищен начин, или на качествено различен поглед от страна на новия режисьор.

Нито едното, нито другото би проработило в случая на "Матрицата".

Технологиите и идеите в първия филм днес изглеждат точно толкова актуални, колкото и преди 18 години. Същото се отнася и за визията на сестрите Уашовски за бъдещето.

Миналогодишният опит за продължение на "Ловци на духове" беше обречена да попадне в подобна клопка. Въпреки че оригиналният филм излезе преди повече от 30 години, сюжетът му остава все още свеж. Подобренията във визуалните ефекти бяха положителна промяна, но самият филм не беше нищо особено.

Феновете се опитаха да го обяснят, но повечето критики бяха комплектовани в толкова сексистки коментари, че попречиха на всяка възможност за разумен дебат по темата. В крайна сметка, новите "Ловци на духове" не бяха толкова разочароващи, че да убият всичките ни детски спомени, но от друга страна - едва ли продължението ще остане в историята.

Все още няма достатъчно ясна информация какво би представлявала новата "Матрица". Според "Холивуд репортър" Warner Bros. могат да заложат на модела на Disney и Lucasfilm с "Междузвездни войни", където всеки нов епизод разработва различни ъгли от една и съща вселена.

Например - представете си продължението на "Матрицата" като отделен филм за младия Морфей.

Случаят с "Междузвездни войни" обаче е по-особен: всички нови епизоди се въртят в паралелна писта около оригиналната трилогия, но я задвижват към бъдещето и към нови светове. В "Матрицата" има само един свят с паралелна реалност - удоволствието на зрителите се състоеше в откриването на съществуването й.

Феновете вече знаят истината. Няма нужда да им предлагате червеното хапче отново и отново.

Oще: братя уашовски  киану рийвс  майкъл б. джордан  матрицата  матрицата презареждане  матрицата революции  морфей  сестри уашовски 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

5 скучко | 14.09.201810:09

Дали машини , извънземни ,собствените ни политици или обикновени чиновници от Брюксел- секи гледа да те вкара в Матрицата. Лош или много луд
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2018, 03:00

4 Nakata | 14.09.201803:04

На мен ми харесва идеята за продължение на поредицата.. представете си 16 години по-къкно машините отново искат да завладеят зион а този път морфей да ти спира би било интересено
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

3 stizi | 16.03.201722:43

Гледах филма в 2 на обяд и излязох на жегата след което на улицата звънна един Булфон и аз се "насрах".
Месеци след това не можах да си намеря интересен филм. А трилогията+аниматрицата, комикса, анимето и книгите са любима част от миналото ми.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

2 Ivan Bardarov | 16.03.201721:05

Бяха братя. Сега са сестри.

Иначе много добре помня къде гледах първата Матрица и как след това се чудех дали този живот, който живея е реален и дали не е симулация :)

Летният кинотеатър в Поморие, август 1999 година.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2014, 15:47

1 Валери Станчев | 16.03.201720:17

те тези "сестри" биритчет всъщност са БРАТЯ УАШОВСКИ
   

оценка

+0 -0