Карнавалът на зловещите клоуни | webcafe.bg
Filmcafe logo

Карнавалът на зловещите клоуни

големият лебовскиГолемият Лебовски
03.04.2016, 20:37 (обновена 12.04.2016, 14:51)

1 от 8 снимки Назад Напред

Клоуни

Пениуайз от „То"

Най-печално известният зъл клоун, закономерно продуциран от въображението на краля на хоръра Стивън Кинг. Танцуващият крийпи клоун Пениуайз е направен от материята, от която са правят и кошмарите. Пениуайз е извратена вариация на обичания клоун Бозо и представлява тревожна, убийствена персонификация на детските страхове. Романът на Стивън Кинт „То" и последвалата екранизация затвърждават садистичния клоун като един от най-страшните персонажи в западната популярна култура и вдъхновяват още много произведения, посветени на гримираните, налудничаво усмихнати „детски аниматори", които могат да превърнат рождения ден на всяко осемгодишно хлапе в колосално кървав кошмар.

Представете си, че преминавате през нашарен с графити, празен и изоставен градски подлез с изпотрошени лампи, а срещу вас се задава фигура на клоун. С тебеширено бяло лице, разпиляна встрани зелена коса, огромна начеревна уста и гримаса на садистичен смях той се приближава към вас с агресивни подскоци. Какво ще направите?

Или по-лошо. Четете текст за злокобни клоуни, няма никой друг в апартамента или къщата, върху рамото ви ритуално почуква пръст, вие бавно и трудно се обръщате в почти парализирано от страх състояние и с периферията на потъналия си в ужас поглед разпознавате разкривено от смразяващ грим клоунско лице...

Образът на клоуна е особена и обсебваща културна икона за Западния свят. Той е образ с вродена двойственост, пътуваща по авенютата на хумора и хоръра. Преувеличените черти, гримът, изкуственият нос, ярките дрехи и провокативното социално поведение на клоуните може да разтеглят лицето ви в усмивка, но може и да продуцират ледени тръпки по гърба.

Архетипът за злия клоун е особено плодотворен в съвременната популярна култура.

Комбинацията между криминално и клоунада има ранни превъплъщения в творчеството на Едгар Алън По и операта на Руджеро Леонкавало „Палячо", но в най-тревожната си психопатична форма клоунът пребивава през последните 30 години.

Според колекция от изследвания в различни страни много деца се плашат от клоуните, а деформираните лица и тела, цялата им гротескна образност вдъхновяват термина коулрофобия - страх от клоуни.

Комбинация от реални и фикционални елементи отговаря за модерната смущаваща хорър репутация на тези гримирани шегаджии, които могат весело да пръснат вода в лицето ви от розичка на ревера си, но могат и да си поиграят с вътрешностите ви.

Предлагаме ви поглед към пет от най-ужасяващите клоуни плюс един специален бонус.

 

Oще: големият лебовски  зловещи клоуни  клоуни  филми  хорър  хоръри 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.