"Лошо момиче" - за стръмния път от лентата и обръчите до пилона | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Лошо момиче" - за стръмния път от лентата и обръчите до пилона

manuelaМануела Геренова
15.04.2019, 12:39 (обновена 19.04.2019, 08:45)
лошо момиче

Снимка: © Facebook @ Лошо момиче/ Bad Girl

Филмът на Мариан Вълев е една приятна изненада

Ако "Лошо момиче" беше холивудска продукция, вече щеше да получава редица от ласкави коментари и ревюта.

Режисьорският дебют на Мариан Вълев (Куката от сериала "Под прикритие) със сигурност заслужава не по-малко положителни отзиви от американските си конкуренти.

Вълев предлага динамичен, на места задъхан сюжет, прекрасна актьорска игра и немалко "храна за размисъл" на тема семейни взаимоотношения, любов и прошка.

Да снимаш български филм, който не е посветен на годините около прехода, е трудна задача.

Много режисьори все още предпочитат да изстискат каквото е останало от темата за недалечното минало. Вълев обаче рискува с модерна, доста мрачна драма, която се разиграва на фона на Rammstein. В центъра й е Жанета - в миналото бивша надежда на художествената гимнастика. Майка й Ирена е и неин треньор и я товари с грандиозни очаквания и мечти за златни медали и купи.

Съвсем очаквано в един момент младото момиче се пречупва под натиска на амбициите, а една фатална трагедия окончателно я изкарва от правия път. Затова и Жанета в настоящето е Жожо - стриптийзьорка с една-единствена мечта - да замине за Канада и да остави целия хаос зад гърба си.

Само че светът на мръсните пари, изкарани с танци по жартиери, е изпълнен с експлоатация и безскрупулно насилие, а нещата никога не са толкова лесни. Както не е лесно и да скъсаш всякакви връзки със семейството си, колкото и рани да е нанесло то в душата ти. В хода на историята се намесва и един следовател със Синдрома на Аспергер...

Героите и сюжетът на "Лошо момиче" не са оригинални и нечувани.

Всеки по-запален киноман би намерил познати от други филми модели, като на места са копирани почти дословно. Контузената танцьорка, която не може повече да се качи на сцена (в случая - на пилона), напомня на Дженифър Лорънс в "Червената лястовица". Затвореният в себе си гений с разстройство от аутистичния спектър прилича на поне една дузина подобни герои, сред които е и самият Шерлок Холмс.

Амбициозна до болка майка също звучи добре позната. В случая художествената гимнастика е само фон. Със същия успех Ирена можеше да е треньорка по волейбол, синхронно плуване или балет.

Другият минус на филма е операторската работа. "Лошо момиче" е заснет преднамерено хаотично и с нестабилна камера. Хората с по-чувствителен вестибуларен апарат най-вероятно ще напуснат кино салона със силно замаяна глава.

Хубавото е, че минусите на продукцията на Мариан Вълев се изчерпват до тук.

В ролята на Жанета е Любомира Башева, която работи с Вълев и в "Под прикритие". Режисьорът споделя, че ролята е писана специално за нея и това си личи. Актрисата е напълно убедителна и като жертва на големите родителски надежди, и като стигнала до дъното стриптийзьорка, пристрастена към уискито и кокаина.

Саня Армутлиева влиза успешно в ролята на майката. Деян Донков от своя страна напуска образите си на лошо момче и/ или Дон Жуан и влиза в кожата на следователя с Аспергер, болезнени тикове и тотална неспособност да изказва емоциите си. Каста допълват Дария Симеонова, Диляна Попова, Елена Телбис. Добрият подбор на женски образи в "Лошо момиче" се доказва от това, че те са много по-пълнокръвни и запомнящи се.

Филмът е стегнат, динамичен и не оставя публиката да се чуди кога най-накрая ще се стигне до финалните надписи. За щастие тук Вълев не се е изкушил да последва тенденциите и да разтегне идеята си в непоносимо дълъг за обикновения зрител филм.

Неслучайно започнахме с това, че някои неща щяха да са различни, ако "Лошо момиче" беше американска продукция.

Тогава по време на стоте минути екранно време в салона най-вероятно щеше да цари тишина, с която се гледат дори и по-слабите холивудски филми.

Вместо това се чуваха подмятания на висок глас, нелепи опити за смешки, които слушаше целият салон, както и многократното звънене на телефон, без собственикът му да благоволи да изключи звука.

Явно щом става въпрос за продукция на БНТ, зрителите решават, че възпитанието не е задължително. А на тези, които се колебаят дали да отидат да гледат "Лошо момиче" - да, филмът си заслужава инвестицията на време, средства и необходимата доза уважение към работата на екипа му.

Oще: амбиции  гимнастика  дариа симеонова  диляна попова  елена телбис  комплекси  лошо момиче  любомира башева  мариан вълев  саня армутлиева  художествена гимнастика 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.