Дъщерите на Сталоун - златните момичета на "Златните глобуси" | webcafe.bg
Filmcafe logo

Дъщерите на Сталоун - златните момичета на "Златните глобуси"

лебовскиFilmcafe
06.01.2017, 14:42 (обновена 11.01.2017, 13:16)
Дъщерите на Сталоун - новите Мис "Златен глобус"

Снимка: © Getty Images

За децата на звездите, които са прекарали целия си живот в сянката на своите родители, това е моментът, в който най-после могат да привлекат вниманието върху себе си

Скарлет, Систин и София Сталоун ще запомнят завинаги момента, в който баща им Силвестър съобщава, че току-що е говорил с президента на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд. Резултатът от разговора? Трите момичета на 14, 18 и 20 години са избрани да бъдат Мис "Златен глобус" на 2017 г.

Титлата всъщност означава, че дъщерите на Сталоун ще участват в церемонията по раздаване на наградите за най-добри телевизионни и филмови продукции на годината, като връчват статуетките и придружават победителите извън сцената на "Златните глобуси".

Да, участието им минава без нито една реплика, но все пак е сценична изява и то - по време на една от най-важните церемонии в шоубизнеса.

Да бъдеш мис "Златен глобус" е възможност да направиш добро първо впечатление не само пред елита на Холивуд, но и пред милиони зрители (само в САЩ телевизионната аудитория през 2016 г. беше 18,5 млн. зрители).

За много актриси като Ан Арчър (1971 г.), Лора Дърн (1982 г.), Мелани Грифит (1975 г.) и дъщеря й Дакота Джонсън (2006 г.) участието като асистентки в "Златните глобуси" поставя началото на професионалната им кариера. Други млади момичета като дъщерите на Тери Савалас, Уилям Шатнър и Кевин Костнър обаче нямат техния късмет.

За да се класират за титлата, кандидатките трябва да са самоуверени, прелестни и да носят ДНК на някоя от първокласните холивудски звезди, макар че наследствеността не винаги е присъствала в критериите за Мис "Златен глобус".

Дъщерята на Джак Никълсън - Лорейн - става Мис "Златен глобус" през 2007 г.

Когато Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд създава титлата за първи път през 1963 г., отличието се дава на двойка изгряващи млади актриси - една от киното и още една от телевизията.

"Това беше първата официална церемония, на която присъствах в живота си. MGM бяха уредили това участие. Облякоха ме, изпратиха ме там, дадох наградите - и останалото е история", казва актрисата от американския сапунен сериал "Династия" Линда Еванс, която получава отличието през 1964 г.

През 1971 г. Асоциацията прави промяна в регламента: от този момент нататък титлата се присъжда само на децата на звездите, за предпочитане - с двама известни родители. Хитрият ход слага началото на аристократизма в Холивуд и предизвиква силна конкуренция сред носителите на "артистичен" генофонд.

Следващата голяма промяна се случва 24 години по-късно, през 1995 г., когато Асоциацията учредява титлата Мистър "Златен глобус". Първият му носител е Джон Кларк Гейбъл - единственият син на легендарния Кларк Гейбъл. По това време той е на 34 години и все още държи рекорда за най-възрастен "мистър".

"За мен това беше чест. За първи път поканиха мъжки "наследник", коментира Гейбъл.

Мис "Златен глобус" отдавна има верни почитатели.

"Обожавам тази традиция. Толкова е ретро. Толкова напомня за стария Холивуд. Като в "Роди се звезда", казва Пеги Сийгъл, която подготвя звезди като Леонардо ди Каприо и Том Круз, преди да излязат на червения килим.

Дългогодишният сценарист за "Оскарите" Брус Виланч не вижда нищо лошо в елитисткия нюанс на тази традиция: "Моля ви - непотизмът никога не е бил толкова модерен. Само погледнете децата на Тръмп! "Златните глобуси" винаги са изпреварвали времето си".

Процесът по подбора на Мистър и Мис "Златен глобус" не се базира на ясно разписани правила. Конкуренцията може да се окаже доста ожесточена в определени години.

24-годишната Гриър Грамър (дъщеря на актьора от "Фрейзър" Келси Грамър) си спомня, че когато кандидатства за Мис през 2011 г., се изправя пред жури от петима души в централата на Асоциацията в Лос Анджелис.

"Разпитваха ме с какво се занимавам и как бих искала да се развие кариерата ми. Спомням си, че един от журито ми каза, че "Фрейзър" е по-популярен в Англия, отколкото в САЩ, което ми се стори адски смешно", разказва тя.

По това време Грамър тъкмо е избрана в кастинга на комедийния сериал на MTV "Awkward" и е оптимистично настроена за бъдещето си в шоубизнеса.

"В крайна сметка, не ме избраха за Мис "Златен глобус". Бях много нещастна, защо имах опит в конкурси за красота и смятах, че ще се представя перфектно", казва Гриър.

В същата година журито избира Джия Мантеня - дъщеря на актьора Джо Мантеня.

"Задаваха ми въпроси за живота и кариерата ми, какво означава да бъдеш дъщеря на човек от кино-индустрията. Да си призная - тогава нямах никаква представа какво точно е Мис "Златен глобус". PR-асистентът на баща ми просто ми каза да се явя в тази сграда на интервю. Стори ми се много смешно. Знам, че това не е награда, която съм заслужила със собствените си качества. Не е роля. Правя го само защото баща ми е актьор", спомня си Джия Мантеня.

През 2016 г. 22-годишната дъщеря на Джейми Фокс - Корин - получава "напълно неочаквано" обаждане от служител в Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, който й съобщава, че е избрана за Мис.

"Бях тотално шокирана. Дори не ми се наложи да се явя на събеседване", казва тя. Същото се случва и с Гриър Грамър през 2014 г. - три години след като журито отхвърля кандидатурата й, тя също получава покана с предложение да стане Мис на церемонията на "Златните глобуси".

За тези момичета няма предварителна подготовка. Титулярките просто се потапят във въртележка от обявяване на номинациите, представяния на червения килим, партита и репетиции за официалната церемония.

Нищо не може да ги подготви за физическата (и емоционална) тежест на самата работа.

"Нямах никаква представа колко голямо участие ще имам на сцената. Първо, трябва да връчиш наградата на победителя, след това да му посочиш къде да застане. После извеждаш всички от сцената и ги водиш зад кулисите. В известен смисъл - ръководиш цялото движение по време на церемонията, не си там само за да се усмихваш любезно. Не е толкова лесно, колкото изглежда, особено ако актьорите са си пийнали предварително", разказва Мис "Златен глобус" 2010 Мейвис Спенсър (дъщеря на актрисата Алфри Уудард).

Тя си спомня, че се е почувствала като овчарка, когато близо 15 души от екипа на "Ергенският запой" окупират на сцената, за да получат наградата за най-добър комедиен филм. В навалицата един от тях я настъпва по крака толкова силно, че й чупи две костици.

С това неприятностите й не свършват. Мейвис Спенсър, която е висока 180 см, носи обувки Валентино с почти 6 см токчета. Един от актьорите, които представят номинациите, e Колин Фарел.

"Той само ме погледна и каза: "Не, няма да застана до нея. Няма да го направя". Думите му ме шокираха. После обаче добави: "Миличка, не исках да те обидя, просто ти си огромна", спомня си тя.

Да търпиш глезотиите на знаменитостите е само част от работата. Грамър разказва, че губи ума и дума, когато на церемонията през 2015 г. Принс излиза на сцената.

"Отидох до него и му казах: "Принс, сега трябва да излезете оттук". А той само ме изгледа с пренебрежение "Коя си ти, че ще ми кажеш" и тръгна в обратната посока".

Колкото до родителите на "Мис"-ките - някои съвсем не се трогват от появата на децата им на сцената.

интерес на истината баща ми никога не гледаше такива церемонии, особено ако в същото време даваха мач. Мисля, че след това ме питаше дали не съм паднала от сцената", разказва Мис "Златен глобус" 1988 г. Джиджи Гарнър, дъщеря на големия актьор Джеймс Гарнър.

Две от дъщерите на Клинт Истууд - Катрин и Франческа - получават титлата, но баща им не се появява на нито една от церемониите.

Франческа Истууд като Мис "Златен глобус"

За сметка на това, по-младото поколение звездни родители се забавляват с изявите на дъщерите си.

"Татко много се радваше. Съветът му беше да изживея всеки момент на сцената. И да не се притеснявам, ако се спъна", казва Корин Фокс, като напомня за страх No.1 на всички водещи.

"Баща ми беше толкова трогнат. Тук не става въпрос само за това, че си детето на известен човек. Става дума, че родителите ти са имали успешна кариера в Холивуд и тази кариера получава признание", казва Джия Мантеня.

Момичетата разказват, че най-интересните случки остават зад кулисите.

Мантеня си спомня, че едва не припада, когато Уорън Бийти сграбчва лицето й с две ръце и заявява: "Ти ще си перфектната Дийни в римейк на "Великолепие в тревата"!

Дъщерята на Анди Гарсия - Доминик - е Мис "Златен глобус" през 2003 г. Тя си спомня ситуацията, в която Никол Кидман започва да се колебае дали да изпълни скеча, който са й подготвили по сценарий.

"Кидман носеше протеза на носа си, когато играеше Вирджиния Улф в "Часовете". Сега гримьорите й бяха подготвили клоунски нос и тя трябваше да излезе с него на сцената", разказва Доминик Гарсия. В крайна сметка Никол Кидман отказва да го направи.

Мис "Златен глобус" не получава хонорар за участието си, но и не си тръгва с празни ръце от събитието. Moet & Chandon изпраща на титулярките по една бутилка шампанско от 1,5 л. с надпис "Мис Златен глобус", изписан с кристални камъчета.

Голямата отплата за нелеката задача да обслужваш превъзбудените и своенравни звезди е възможността да прекараш цяла вечер с най-могъщите продуценти и актьори на Холивуд.

И още нещо: за децата на звездите, които са прекарали целия си живот в сянката на своите родители, това е моментът, в който най-после могат да привлекат вниманието върху себе си.

"Това ще е първият случай, в който ще сме на сцената без родителите ни. Поведението ни на сцената ще се отрази върху цялата церемония. Трябва да бъдем много отговорни", казва Систин Сталоун.

Oще: ан арчър  глобуси 2017  гриър грамър  дакота джонсън  джия мантеня  дъщери на известни актьори  дъщерите на силвестър сталоун  златни глобуси  келси грамър  клинт истууд  лора дърн  мелани грифит  мис златен глобус  награди  номинации за златните глобуси 2017  систин сталоун  скарлет сталоун  софия сталоун  церемония златни глобуси 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани