Филмът, който продължава 720 часа: експеримент или подигравка | webcafe.bg
Filmcafe logo

Филмът, който продължава 720 часа: експеримент или подигравка

лебовскиFilmcafe, по Guardian
04.05.2016, 21:31 (обновена 11.05.2016, 15:54)

1 от 2 снимки Назад Напред

Ambience най-дългия филм на света

Ambience ще счупи световния рекорд за най-дълъг филм, който все още се държи от документалния Modern Times Forever (2011) с продължителност над 240 часа

В началото е само един плаж, морето едва се вижда в дясната част на кадъра. Ниска гледна точка на камерата, черно-бяла визия, черни призрачни трептения върху картината, долавя се мистериозен синтезаторен звук.

В продължение на около 12 минути нищо не се случва. Най-сетне виждаме черна и бяла точка в далечния край на плажа. Две човешки фигури, облечени в роби, се приближават към нас на забавен каданс. Някъде на 20-ата минута вече са се приближили и събират нещо от плажа.

Преминали сме началото, а до края остават някакви си седем часа. Не че нещо кой знае какво се случва в тях - фигурата в черно рисува едни бели неща, тази в бяло рисува черни, а след час и 15 минути те драматично излизат от кадър. 10 минути по-късно се връщат и започват да разгръщат знаме. На него е нарисувано... няма да издаваме какво. Да се въздържим от спойлери.

Още повече, че това е само трейлърът - трейлърът на най-дългия филм на света Ambiance.

Неговият предишен трейлър траеше „скромните" 72 минути, но целият филм е с дължина от 720 часа, или 30 пълни дни, тъй че още нищо не сме видели - буквално. Въпросителните обаче са достатъчно много и сега: има ли смисъл от такава творба, има ли тя някаква стойност, или е пореден претенциозен пърформанс и самоцелно предизвикателен експеримент?

„Бавното кино" е отдавнашно течение в седмото изкуство, усъвършенствано от майстори като Бела Тар, Лав Диас и Бен Ривърс, но Ambiance е в своя собствена категория. Той е близо сто пъти по-дълъг от прочутия „Сатанинско танго" на Бела Тар, достатъчно предизвикателен със своите 450 минути.

Ambiance също така е 15 пъти по-дълъг от „Най-дългия безсмислен филм на света" (1968) и продължава пет дни повече от най-дългото видео в YouTube (което е просто 600 часа мигане на черно и бяло).

Такъв филм може да бъде причислен към „най-бавното бавно кино" или „почти статично кино", макар че неговият създател, шведският режисьор Андерс Веберг, предпочита своя термин „ембиънт кино". В абстрактното си произведение Веберг не развива стандартна сюжетна линия, а иска да създаде приказка, напомняща сън, в която „времето и пространството се преплитат в сюрреалистично пътуване отвъд".

С Ambiance Веберг няма за цел да чупи рекорди, нито смята за реалистично някой да изгледа пълния му филм, щом той излезе на 31 декември 2020 г. ( „Междузвездни войни: Епизод IX" вече ще се е появил предишната година и няма да му е конкуренция).

Още по-интересното е, че Ambiance ще бъде излъчен едновременно на всеки един континент, но само веднъж и след това ще бъде унищожен.

Ефимерността е честа тема в работата на Веберг. Той е започнал кариерата си с режисиране на музикални клипове, после обаче се засилил интересът му към експерименталното кино. Вече има няколко филма със заглавия като „Небитие", „Безцелие" и „Отсъстващ" (някои от тях са наистина красиви), а през 2009 г. качи поредица от свои филми в P2P сървъри и след това изтри оригиналите. Изглежда се гордее с това да бъде невидим и непознат.

Ambiance обаче вече го направи доста по-известен. 72-минутният му тийзър, пуснат преди две години, имаше 1.6 млн. гледания преди Веберг да го премахне. Новият трейлър вече е гледан 400 хил. пъти, а се е намерило и кой да направи негова ускорена версия, побираща цялото действие в една минута.

Наистина ефимерността има различни измерения в онлайн пространството и може би точно това иска да покаже Веберг. „Много е лесно да създаваш в дигиталния свят", казва той. „По-трудно е да изтриеш нещо".

Oще: ambiance  абстрактно  андерс веберг  бавно кино  в света  дължина  дълъг  експеримент  експериментален  ембиънт  ефимерност  клип  най-дългия филм  онлайн  продължителност  пърформанс  режисьор  тийзър  трейлър  часа  часове 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.03.2013, 23:47

2 Petar Karamanski | 07.05.201623:47

смятай колко луди хора има Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

1 vanko | 05.05.201610:21

луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?!
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани