Том Круз между Холивуд и сектантството | webcafe.bg
Filmcafe logo

Том Круз между Холивуд и сектантството

лебовскиFilmcafe, по The Atlantic
31.07.2015, 14:30 (обновена 06.08.2015, 14:06)

1 от 4 снимки Назад Напред

На ръба на утрешния ден

Извън "Мисията невъзможна", последният касов хит на Круз беше "Война на световете" на Спилбърг, но оттогава минаха десет години. По-скорошните му начинания като "На ръба на утрешния ден" не пожънаха такъв успех

Промоционалните материали, от месеци подготвящи премиерата на „Мисията невъзможна: Престъпна нация", изясниха поне едно нещо.

Онзи кадър, в който Итън Хънт (Том Круз) виси от самолет по време на излитане - това наистина е самият Том Круз, изпълняващ сам каскадите си и повторил въпросната сцена осем пъти. Насред кампанията по филма получаваме усещането, че целта е не само да се подчертае смелостта на актьора, но и да се потвърди нещо, което аудиторията така или иначе вече си мисли: „Този човек е маниак и точно затова си го харесваме".

Още от пика на славата си през 90-те, звездата на Круз е устояла на доста бури, нелицеприятни случки и холивудски клюки, свързани с любовния му живот и членството му в сектата на сциентолозите.

Въпреки че актьорът прави по някой нов блокбъстър почти всяка година, същевременно той се отличава и с необяснимо поведение при публични прояви, враждебен тон в интервюта, маниакален смях и цели проповеди в полза на сциентологията.

Излизането на тазгодишния документален филм на Алекс Гибни Going Clear, направил нови неприятни разкрития за сциентологията, нямаше как да не влоши допълнително имиджа на Круз и съответно да не затрудни кариерата му. Актьорът е най-известното лице на сциентолозите, а документалният филм зададе някои неудобни въпроси и към самия него.

В същото време близо 20 години след излизането на първата част на „Мисията невъзможна", поредицата си остава непоклатима и неповлияна от проблемите на нейното лице - Том Круз е все толкова успешен като Итън Хънт и след раздялата с Кейти Холмс, и след ролите в няколко недотам успешни филми.

Отчасти тази стабилност на поредицата идва от това, че тя припомня време, в което Круз наистина беше на абсолютния връх в Холивуд. А отчасти идва и защото героят Итън Хънт някак отговаря на характера на самия Круз, или поне на това, което публиката познава от актьора.

Естествено, Итън Хънт далеч не е най-впечатляващата роля на Том Круз.

Даже в „На ръба на утрешния ден" и други негови скорошни филми, той направи далеч по-силни превъплъщения. А работата му като Хънт често изглежда повече като физическо, отколкото като актьорско предизвикателство - нещо като атлетична саможертва, с която да запази благосклонността на публиката. Хънт не прави почти нищо значимо извън екшън сцените и най-често просто гледа съсредоточено и изговаря служебни реплики с единствената функция да придвижи сюжета напред.

Ето как обичайно протича една сцена от „Мисията невъзможна":

„Трябва да направим [нещо безумно и привидно невъзможно]!", казва Итън Хънт на екипа си. „Но това е безумно и невъзможно!", отговаря някой.

Тогава Итън започва да гледа свирепо, докато всички не се съгласят да го направят, и оттам преминава на следващата мащабна екшън сцена.

Формулата е толкова брилянтно проста, че позволява на Круз да прави това, което може най-добре: да профучава през филма като куршум преди зрителите да успеят да се замислят колко изпразнен от съдържание е героят му.

Има всички изгледи „Престъпна нация" да последва формулата и да се превърне в още една успешна част от развлечението, наречено „Мисията невъзможна".

А въпреки филма Going Clear и другите въпросителни около 53-годишния Том Круз, звездата му едва ли ще залезе скоро. Дори смятаният за неуспех „На ръба на утрешния ден" всъщност се представи добре в бокс офисите извън Щатите, а и актьорът винаги има своя Итън Хънт, към когото да се върне, ако не му провърви другаде.

Все пак това е герой, който няма нужда да търси съпричастност или близост с аудиторията. Също като самия Том Круз, Хънт е някаква чужда сила, която зрителите нямат нужда да разбират, за да харесват.

Oще: актьор  блокбъстър  итън хънт  каскади  мисията невъзможна  на ръба на утрешния ден  поредица  престъпна нация  приходи  роля  секта  сектант  сциентология  том круз  успешен  филми  холивуд 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани