Рори МакКан от Game of Thrones: Понякога наистина ставам като Хрътката | webcafe.bg
Filmcafe logo

Рори МакКан от Game of Thrones: Понякога наистина ставам като Хрътката

големият лебовскиГолемият Лебовски
12.04.2019, 11:14 (обновена 15.04.2019, 15:35)
Рори МакКан

Снимка: © 2019 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved. / Photo credit: Jonathan Ford.

Шотландският актьор разказва за Сандор Клегейн - Хрътката, физическите предизвикателства на ролята, феновете на Game of Thrones и спомените от работата по епичната продукция на HBO.

Рори МакКан е сред най-впечатляващите образи в епичния актьорски състав на Game of Thrones. На живо щотландецът, който играе бруталния убиец с обезобразено лице, но все пак с добра душа Сандор Клегейн - Хрътката, е точно толкова внушителен, колкото изглежда на екрана.

Със своите 198 сантиметра ръст, широки рамене, грамадни ръце, сурови черти и дълбок глас, Рори е очевидният и правилен избор за подобна роля. Извън сериала той е саможив и ексцентричен, не обича светската суета и прекарва много време на своята любима лодка.

Разговаряме с МакКан в Лондон по покана на HBO България за финала на Game of Thrones. Премиерата на последния сезон на сериала Game of Thrones ("Игра на тронове") е на 15 април – от сутринта в HBO GO и от 21:00 часа по HBO. Всички предходни сезони могат да се гледат в HBO GO.


Рори, как се чувстваш на финала на това невероятно приключение, наречено Game of Thrones?

Чувствам се щастлив. Осем години се забавлявах, но дойде време всичко да приключи. Лично аз трябваше и да се позакърпя след последните няколко сезона. Накуцвам от многото битки и физически интензивни сцени. Време е малко да мирясам.

С кой друг актьор от каста си допаднахте най-много по време на работата?

С всички имам топли спомени и незабравими моменти. Много добре ни се получиха нещата към края с Кристофър (б.ред. Хивю, който игра Тормунд). И двамата играем внушителни, космати и брадати воини - убийци, които имат своя собствена драматична арка и трансформация. Дълго време много фенове споделяха, че искат да ни видят в общи батални сцени, да разберат каква динамика ще имаме с него. Резултатът за нас е чудесен. Особено интересно беше, като се събрахме за онази вече прочута сцена на замръзналото езеро отвъд Вала в предпоследния сезон. Има много хумор в нашите взаимоотношения и се радвам, че зрителите са харесали общата ни работа.

Твоят образ Сандор Клегейн - Хрътката е един от най-застрашителните майстори на меча с репутация на брутален и безкомпромисен воин. Разкажи малко повече за тренировките – колко трудна беше подготовката?

Първите ми бойни сцени бяха в една пещера и си беше доста тежко. Може би една цяла седмица на непрекъснати снимки само за един епизод с бойна хореография. А отделно тренировките за боя продължиха поне три или четири седмици. Разбира се, няма как да не спомена и битката си с Гуендолин (б.ред. Кристи, която играе Бриен от Тарт), която предизвика лавина от коментари и внимание. Бойната хореография е като танц. Но по-епичните баталии си стават хаотични. В битката с белите бродници отвъд Вала беше направо смазващо. Цялата предварително оркестрирана хореография излита през прозореца. Всички тичат и се удрят, прескачат се. И така, всъщност, става много по-реалистично и автентично. Но понякога всяко едно движение трябва да е строго преценено и калкулирано от съображения за сигурност. В други случаи те пускат да се млатиш, защото вече ти вярват, изградил си взаимно доверие с професионалистите, които отговарят за бойните сцени, имаш здрава връзка с каскадьорите и знаеш, че те веднага могат да се намесят и да поемат нещата, ако стане опасно и напечено.

В началото спомена за контузии. Колко сериозно се нарани?

Коленете ми пострадаха най-много. Не съм особено добър в разтягането и шпагатите и това ми се отрази. От друга страна те винаги са ми били проблемна зона, а и вече остарявам, няма как. Но аз мога да понасям болка, а сега вече имам и подготовката да ритам задници.

Имаше ли много забавни случки с колегите извън снимките?

Заедно с няколко други изпълнители от сериала си направихме банда. Сега може дори да пуснем нещо от музиката. Кой знае – може да направим и турне.

Кой е най-важният урок, който научихте заедно с останалите по време на Game of Thrones?

За мен това е усещането, че заедно с други хора стигате до своя предел и знаете, че давате абсолютно всичко. В атмосферата витаеше усещането, че участваме в най-големия сериал в света. Предизвикателство от подобен калибър функционира като филтър за задници. Нито един задник не остана да работи в Game of Thrones. В нито един аспект на продукцията. Такива брутални снимки и отговорности оставят само отдадените на работата и общото дело хора. Задниците изчезнаха още на първата година. Всички, които останахме, оценихме какъв сериал е това и му дадохме всичко. Скъсахме се от работа. И сега всички, които са били част от Game of Thrones, изпитват огромна гордост.

Сандор Клегейн - Хрътката ли е най-качествената ти роля?

О, да. Сега дори леко се притеснявам, защото си давам сметка, че е напълно възможно никога повече да не попадна на такъв образ, в такъв проект, с такъв сценарий и екип.

Случи ли се нещо специално в последния ден на снимките?

Получихме много подаръци. Близките на много колеги бяха там и се разплакаха след последните дубли. Имаше спонтанни аплодисменти. После се отправих към най-близкия пъб в Белфаст за няколко питиета. А на следващия ден отидох при един турски бръснар и му казах да махне цялото ми окосмение. Беше ми писнало – от брадата, от веждите, от косата, космите в ушите... Всичко трябваше да си отиде. Две седмици по-късно плавах с лодката си на около 160 километра от северния бряг на Шотландия и от бреговата охрана се свързаха с мен, попитаха дали може да говорят с капитана. После ми казаха, че агентът ми ме моли за нищо на света да не си махам брадата. Някой просто си правеше майтап с мен.

Трудно ли беше да се справите с цялото напрежение по отношение на спойлери от сюжета на финала и вечния глад на феновете за разкриване на тайни и изтичане на информация?

За щастие, истерията достигна дотам, че този път охраната беше наистина невероятна. Веднъж и полицията беше на снимачната площадка и гледаше за дронове. Дори пуснаха свои дронове, които да свалят другите "шпионски" дронове. Беше като "Войната на дроновете".

А как се разбирате с феновете?

Има много развълнувани почитатели. Някои треперят и не са на себе си, особено по време на събитията тип ComicCon. По принцип съм ОК с феновете, но понякога наистина прекаляват от вълнение. И в такива моменти осъзнават, че Рори МакКан всъщност доста прилича на Хрътката в истинския живот – особено когато ме заговорят в неподходящия момент като например преди закуска или когато пия в пъба от десет часа. Но пък след това наистина могат да разкажат как са срещнали Хрътката. Истината обаче е, че цялото приключение беше прекрасно. Чувствам се превъзходно, че съм забавлявал всички тези хора с работата си.

Oще: game of thrones  hbo  hbo go  белфаст  игра на тронове  рори маккан  сандор клегейн  сериал  фентъзи  хрътката  шотландия 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.