Блясъкът на красивия ум | webcafe.bg
Filmcafe logo

Блясъкът на красивия ум

големият лебовскиГолемият Лебовски
25.05.2015, 15:45 (обновена 26.05.2015, 13:07)
красив ум, филм, кино, ръсел кроу, джон наш

Не се учудвайте, ако в следващите дни тегленията на филма с Ръсел Кроу в ролята на брилянтния математик Наш се увеличат и отбележат исторически скок

Смъртта на Джон Форбс Наш младши - гениалният математик, носител на Нобелова награда за икономика, прекарал десетилетия в плен на психическо заболяване, възкреси глобалния интерес към биографичната драма, посветена на живота му - "Красив ум".

Критично количество медии от всички ъгли на Западния свят прикачваха номинирания за "Оскар" филм от 2001 г. още в заглавието на новината за нелепия, трагичен инцидент с катастрофиралото такси в Ню Джърси, отнел живота на двамата пътници - Джон Наш (86 г.) и съпругата му Алиша (84 г.). За часове информацията се превърна във водещо световно събитие, а референциите, алюзиите и връзките с "Красив ум" заживяха собствен живот в социалните мрежи.

Не се учудвайте, ако в следващите дни тегленията на филма с Ръсел Кроу в ролята на брилянтния математик Наш се увеличат и отбележат исторически скок. Социалните мрежи се изпълниха с цитати и снимки от "Красив ум", а трогателната, вълнуваща музикална тема на Джеймс Хорнър "A Kaleidoscope of Mathematics", използвана във филма, стана нещо като саундтрак към новината и рамкира многобройните трибюти и посвещения към големия Наш. Ръсел Кроу, номиниран за "Оскар" за пресъздаването на прочутия математически мастърмайнд във филма, написа в Twitter: "Зашеметен съм... Сърцето ми скърби за Джон, Алиша и семейството им. Беше невероятно партньорство. красиви умове, красиви сърца."

Някои скептично настроени наблюдатели изразиха критичност към говоренето за брилянтния и съвсем реален Джон Наш през кодовете на популярната култура и холивудските художествени интерпретации. За щастие "Красив ум" е качествен филм и се смята за един от най-добрите биографични портрети, на които е способна развлекателната индустрия.

Режисьорът Рон Хауърд е майстор в пресъздаването на действителни събития ("Аполо 13") и визията му за странния, мрачно-величествен свят на Джон Наш остави трайна следа в колективното киноманско съзнание. Сега нейните очертания са по-релефни от когато и да е било след първоначалния критически и финансов успех на "Красив ум", спечелил четири награди "Оскар", включително и за най-добър филм.

Животът на Джон Наш е прекалено интригуващ, за да не бъде превърнат в първокачествено кино. Филмът на Хауърд е базиран на едноименната, номинирана за "Пулцър" биография на математика, написана през 1998 г. от Силвия Насар. Четири години по-рано Наш е получил Нобелова награда за икономика за работата си по Теорията на игрите от периода си в "Принстън".

"Забележителните постижения на Джон вдъхновиха поколения математици, икономисти и учени, повлияни от неговата брилянтна и пионерска работа в Теорията на игрите. Историята на живота му с Алиша развълнува милиони читатели и зрители, възхитени от техния кураж пред огромните предизвикателства", казва в специалното изявление президентът на Принстънския университет Кристъфър Айсгрубер.

Филмът се фокусира върху дългия период, в който Джон Наш страда от параноидна шизофрения. Ръсел Кроу прави едно от най-великолепните си и нюансирани изпълнения като млад учен, пропадащ в пропастта на психичното отклонение. След излизането на филма самият Наш коментира, че образът му е претворен "артистично", но халюцинациите, които шизофренията му причинява, не са пресъздадени особено точно. Това няма как да е чак толкова радикален упрек към филма.

За всички запознати с тъканта и природата на киното е ясно, че Рон Хауърд изменя малко истинската история, за да създаде емоционално ангажиращ, драматургически аргументиран художествен модел на живота на Наш. И в конкретния случай - всички елементи от уравнението на Хауърд, Кроу и компания сработват и експериментът е успешен.

"Джони винаги е бил различен. Родителите ни знаеха, че е различен. Знаеха и че е много умен. Той винаги искаше да прави нещата по своя си начин. Мама настояваше да му помагам, да го привличам към приятелското си обкръжение... Но аз не държах много да се хваля със своя брат особняк", разказва по-малката му сестра Март.

За най-известна работа на Наш в така наречената "чиста" математика се смята теоремата му (Nash embedding theorem), която показва, че "всяко абстрактно риманово многообразие може да бъде изометрично реализирано като под-многообразие на Евклидовото пространство". Наш също има приноси и към теорията на нелинейните параболични частни диференциални уравнения. И втози момент - ако също като автора на текста сте спряли да учите и разбирате математиката след осми клас, си пускате виновно филма с Ръсел Кроу, където теориите на Наш са обяснени с елегантни визуални метафори, а в някои кадри уравненията буквално преминават през пейзажите на реалния живот.

"Голямата книга на природата е написана с езика на математиката". Думите на Галилей носят очарованието от науката, което Джон Наш извежда на друго ниво.

Сред десетките отличия, завоювани от красивия ум на математика, са наградата на Джон фон Нойман за принос в областта на теорията, наградата на Лирой Стийлу, почетното звание Доктор на Науките и Технологията от Университета в Карнийдж "Карнеги Мелън". През 2015 година получава последната си награда - Abel, за анализа си на частни диференциални уравнения.

 

 

Oще: алиша  джеймс хорнър  джон наш  красив ум  математик  математика  оскар  параноида шизофрения  рон хауърд  ръсел кроу  смърт  филм 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани