Не подценявайте Брадли Купър | webcafe.bg
Filmcafe logo

Не подценявайте Брадли Купър

лебовскиFilmcafe, grantland.com
28.10.2015, 18:29 (обновена 06.11.2015, 07:54)
брадли купър

Само преди 5 години искрено мразехме този актьор. Кога го заобичахме? Разгледахме сцени от неговите филми, за да си спомним...

Съвсем наскоро излезе нов филм с Брадли Купър по кината. Той се нарича "Повелителят на кухнята". В началото се е наричал просто "Chef", после "Адам Джоунс", после някой е решил, че "Повелителят на кухнята" е най-доброто заглавие.

Както и да е, Купър играе сексапилен, отличен готвач, който не винаги спазва правилата и... филмът засега се радва на завиден касов успех.

Имаше период, когато думите "филм с Брадли Купър, играещ готвач-лошо момче" биха предизвикали спонтанно отвращение.

Всъщност само преди 5 години искрено мразехме този актьор.

Как да не го мрази човек? Купър беше най-силно наподобяващият жребец екземпляр в мъжката дружинка в серията негледаеми филми "Последният ергенски запой".

Той беше и потискащо красивият тип, който не може да удържи задълго риза на гърба си в "А отборът".

Превъплъти се и в мазния злодей от "Ловци на шаферки". Нещата обаче се промениха. Напоследък отношението ни към Купър се обърна на 180 градуса.

И се оказва, че, за наш ужас, наистина сме развълнувани от перспективата да гледаме филм, озаглавен "Повелителят на кухнята.

Как се случи това? Кога точно Купър стана симпатичен?

Преровихме филмографията му и подбрахме моментите, когато може да се е случила тази промяна, след което преценихме кой трябва да е бил конкретният момент.

Бойната сцена в метрото във "Високо напрежение"

"Високо напрежение" е глупав филм. Но за разлика от примерно "А отборът", "Високо напрежение" поне съзнава, че е глупав - създателите му разбираха, че идеята за вълшебна дрога, увеличаваща отвъд всякакви приемливи граници силата на мозъка ви, е безумна, и се забавляваха с нея.

Филмът се опира на способността на Купър да играе обикновен мухльо, който не може да повярва, че се е преобразил в перфектен мъжки екземпляр (тоест Брадли Купър в реалността).

И наистина такава история е сполучлива. Когато Купър буквално разглобява злодеите с голи ръце, той изглежда искрено заслепен от собственото си величие.

С "Високо напрежение", Купър се ъпгрейдна от самодоволство, до изненада от собственото си самодоволство.

Кулминационният танц в "Наръчник на оптимиста"

"Наръчник на оптимиста" изведе Купър на ново ниво - това беше първата му номинация за "Оскар", която му осигури още две номинации в следващите две години.

Купър вече официално биваше определян като "кинозвездата, работеща, за да си спечели "Оскар" някой ден". Голямата танцова сцена с Дженифър Лорънс беше пикът на филма и Купър постигна необходимата комбинация от ентусиазъм и патос в нея.

Но нека бъдем реалисти: никой не гледа Брадли Купър там. Това е филм на Дженифър Лорънс - в крайна сметка тя спечели "Оскара", нали?

Възпитаването на лошия син в "Мястото отвъд дърветата"

Хората, които са гледали този филм (а те не са много) помнят само първите около 45 минути, в които Райън Гослинг и Бен Менделсон играят обирджии на банки.

Тази част от "Мястото отвъд дърветата" го поставя наравно с най-добрите крими драми от последното десетилетие.

Остатъкът от филма - частта, в която играе Купър - е не толкова осъзната медитация върху динамиката на взаимоотношенията между баща и син. Купър играе амбициозно ченге, което в рамките на 15 години достига до поста на главен прокурор, обременен с противен син на име Ей Джей (Емъри Коен).

Кастингът е несполучлив - бащата на Ей Джей би трябвало да изглежда като Том Харди, не като Брадли Купър. Купър обаче все пак печели точки, когато се опотва да налее малко здрав разум у малкия противен копелдак.

Ролята на Рокет в "Пазители на галактиката"

Важна стъпка в живота на всеки добре изглеждащ холивудски актьор е "загрозяването" за роля.

Озвучаването на енот-мутант в "Пазители на галактиката" беше ходът на Купър, подобен на Чарлиз Терън в "Чудовище", въпреки че той благоразумно остави компютърната графика да свърши повечето работа.

Отново проблемът обаче беше, че Купър беше засенчен от друга звезда: Вин Дизел като Грут доминираше в този филм, и "Вин Дизел като Грут" определено трябваше да бъде избран за следващия Джеймс Бонд.

Внимателното държане на фалшивото бебе в "Американски снайперист"

via GIPHY

Хората могат да спорят дали "Американски снайперист" е проницателен портрет на важен американски герой или проблемна пропаганда. Няма спор обаче за героизма на Брадли Купър, когато става дума за държане на фалшиво бебе.

Връчвате на Брадли Купър кукла и той незабележимо превръща тази купчинка пластмаса в купчинка пластмаса с движеща се дясна ръка.

Победителят обаче не е нито един от избороените филми. Ето точно кога Брадли Купър ни стана симпатичен:

Имитацията на Луис Си Кей в "Американска схема"

Към появата на "Американска схема", Купър вече се беше утвърдил като вероятно най-умният актьор в съвременен Холивуд.

Той вземаше мъдри решения, работеше усърдно и се доказа като добър източник на приходи. После изимитира Луис Си Кей - и дори ние вече не можехме да отричаме Брадли Купър.

Само го погледнете!

Готови сме вече да се включим в снайперисткия отряд на Купър и го искаме за главен прокурор. Дори може да идем на ергенски запой с него.

Дори ни харесва да влезем в кухнята с него.

Oще: актьор  американска схема  брадли купър  повелителят на кухнята  филми  холивуд  холивудски актьор 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.