Всепоглъщаща роля за Брадли Купър | webcafe.bg
Filmcafe logo

Всепоглъщаща роля за Брадли Купър

лебовскиEма Иванова
21.10.2015, 15:33 (обновена 27.10.2015, 16:09)

Втренчен, леко налудничав и умерено кривоглед син поглед, усмивка, която напомня по-скоро гримаса, перманентна тридневна брада и остър нож в ръката - това е Брадли Купър в роля, която, ако трябва да използваме клиширания израз, му "пасва като ръкавица", но не обикновена, а готварска.

Защото всичко, около което се върти новото заглавие, което тръгва по кината на 23 октомври "Повелителят на кухнята", е храната.

Но не храната, като "ядене", а храната като изкуство, като рафиниран, изискан лайфстайл, зад който седят искрените физически и психически усилия на най-добрите в света - онези, призвани да се борят за три звезди "Мишлен" - максимума, даван само на най-добрите ресторанти в света.

Всеки, който някога е работил в кухня или изобщо в ресторант, независимо в каква роля, ще остане приятно изненадан от реалистичността в сценария и изпълнението на прекрасния актьорски състав в "Повелителят на кухнята".

Защото наистина готвачите са луди. До един. И филмът няма да ви накара да се съмнявате в това.


Нищо не е преувеличено, дори да изглежда така на екрана. Да бъдеш готвач е най-тежката професия на всички времена и филмът не захаросва излишно действителността.

Дълги работни часове (често над 12-часови работни смени), тежки колеги, опасни травми, злоба, напрежение, стрес и много, много допълнителна физическа работа "в мрака", извън бляскавата естетика на поднесеното в бялата чиста чиния блюдо, съпътстват работата на онези, които се грижат да се чувстваме божествено в салоните на най-добрите ресторанти.

Затова и във филма можем да видим как готвачите "блъскат" като луди в края на работния ден, защото дори след стотици направени поръчки, кухнята трябва да свети - всеки ден, всеки миг, без изключение.

Тези реални обстоятелства на професията обясняват и сценарийно историята на героя на Купър - Адам, който е преминал през всички възможни варианти за справяне с безспокойството и стреса - безразборен секс, тежки наркотици, алкохол и естествено - заеми.

Защото не е тайна и че готвачите са онези, които редовно са затънали или в заеми, или в хазарт.

Малко от българските кулинарни майстори обаче могат да се похвалят с късмета на героя Адам, когото дори враговете обичат и му казват, че имат нужда от него.

Когато той се озовава в кухнята на своя най-голям съперник мъртво пиян, а онзи го спасява и дори му прави закуска, ни става ясно, че животът в Лондон, или поне животът в "Повелителят на кухнята" не е и наполовина толкова гаден, колкото сме си мислили в началото.

Оттам нататък всичко е предсказуемо и ясно. Никой няма да пострада сериозно и ще става само все по-добре.


Холивудският оптимизъм ни залива отвсякъде, макар и показан доста хитроумно единствено чрез играта на актьорите.

Разрушителен, агресивен, чаровен, откачен, героят неслучайно е събирателен образ на всичко, което представлява професионалната кухня, с нейните добри и лоши черти, а Брадли Купър изпълнява ролята на този тотален образ по всепоглъщащ начин.

Затова и със сигурност в момента, в който излезете от киното след този приятен и неангажиращ нищо (освен сетивата ви) филм - пред вас ще седи единствено неговият образ.

На този фон изпълнението на иначе нелошата актриса Сиена Милър наподобява по-скоро необходим фон, на който Купър да направи поразяващо с естествеността си изпълнение.


Като епизодични герои в "Повелителят на кухнята" се явяват Ума Търман и Ема Топсън - първата с много по-кратко, но много по-запомнящо се присъствие в началото на филма, а втората - във второстепенната роля на психиатърката на Адам - по британски любезна и крайно добронамерена лейди, принудена да търпи клиента си, заради неговия особен чар.

В "Повелителят на кухнята" няма нищо погрешно, но няма и нищо кой знае колко иновативно.

Няма нито една грешна стъпчица - както около представянето и маркетинга на филма - той нито е пракалено обещаващ, нито води към завишени очаквания, така и около цялостното режисьорско, сценарно и актьорско изпълнение.

Това е в много отношения лесен филм. А може би просто така изглежда, заради общия приятен резултат?

Ако сте в добро настроение - спокойно можете да идете на този филм с чиста съвест - то няма да бъде помрачено. А ако ви е тъжно или сте депресирани, да знаете, че гледането на красиви и изглеждащи напълно реалистично кадри от готвене определено действат терапевтично.

Oще: forum film  брадли купър  брадли купър и сиена милър  кухня  мишлен  ново заглавие  повелителят на кухнята  премиера  роля  сиена милър  ума търман  филм  филм за ресторант  филм за храна  форум филм  ядене 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани