Политическата коректност вдига меча си в "Междузвездни войни" | webcafe.bg
Filmcafe logo

Политическата коректност вдига меча си в "Междузвездни войни"

големият лебовскиГолемият Лебовски
14.12.2016, 07:36 (обновена 29.12.2016, 11:29)
rogue one

Дж. Дж. Ейбрамс на няколко пъти беше казвал, че ще се опитат да наложат разнообразие в кастинга на новите филми от сагата. Разнообразие тук е кодовата думичка за по-малко бели хора.

Истерията срещу Тръмп и Запада, вдъхновена от крайнолеви активисти в САЩ, оцапа и новия филм от вселената на Star Wars, озаглавен „Rogue One: История от Междузвездни войни".

Дни преди премиерата на монументалното джънк-фууд забавление за 200 млн. долара, в интернет се разгърна скандал за политическите послания на филма.

Всичко започна от туитове на сценаристите на мегапродукцията Крис Вайц и Гари Уита, типични за политически коректния климат. Дни след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, Вайц написа - „Забележете, че Империята във филма е човешка организация, базирана на бялото превъзходство".

По-късно Уита допълни своя колега с думите - „Срещу която е изправена мултикултурна група, предвождана от смели жени".

Ето как Star Wars стана Social Justice Wars. Туитовете на двамата сценаристи, които после те изтриха, легитимира популярния наратив сред крайнолевите активисти, че белите хора - и най-вече белите мъже - са изконно зли носители на привилегия, а малцинствата са потиснати жертви, които винаги стоят от страната на доброто и справедливостта.

Разбира се, още в оригиналната трилогия Star Wars от 70-те години на миналия век Империята е силно вдъхновена от нацистите и Третия Райх, но сега сценаристите не говорят за нацисти, а за бяло превъзходство, което идеално съвпада с отровните доктрини на анти-белите идеолози и културното разделение след победата на Тръмп.

Нещо повече, двамата сценаристи на „Rogue One: История от Междузвездни войни" не се задоволиха само със слабо дегизирана атака срещу Доналд Тръмп и историята на Западната цивилизация. Те смениха профилните си снимки в социалните мрежи със символа на бунтовническия алианс от филма, но добавиха към тях по една безопасна игла.

Безопасната игла беше и символът на хилядите протестиращи срещу резултата от изборите в САЩ, които излязоха по улиците, блокираха пътища, палиха американски знамена и нападаха привърженици на The Donald. Това се превърна в символ на „съпротивата" срещу изборите.

Привържениците на Тръмп, сред които действително има и тясно профилирано малцинство от бели националисти, реагираха на посланията на сценаристите Уита и Вайц с призив за бойкот на филма. Шефът на студиото „Дисни" побърза да успокои обстановката като съобщи, че „Rogue One: История от Междузвездни войни" е развлечение за всички зрители и не съдържа никакви политически послания и позиции.

Само един поглед към официалния плакат обаче е достатъчен, за да се види, че филмът е ясна и ярка демонстрация на идеологията на прогресивното ляво, според която белите мъже трябва да бъдат представяни като злодеи, а представителите на малцинства задължително са промотирани и обрисувани като репресираните добряци.

Най-големият и важен образ на плаката е на мацката Фелисити Джоунс, която е основният герой на филма. Под нея са наредени изпълнителите на ролите на добрите бунтовници - някакъв расово неопределен робот, Диего Луна, който е мексиканец, чернокожият Форест Уитакър, китаецът Дони Йен, Янг Уен - още един китаец и Риз Ахмед, който има арабски произход. Eдинственият бял мъж с европейски корени e Бен Менделсон. Както вече се досещате, той играе злодея на филма и очевидно е лицето на репресивната бледолика диктатура, която потиска добрите малцинства.

Това е направено напълно нарочно. Човекът зад възраждането на вселената на Star Wars Дж. Дж. Ейбрамс на няколко пъти беше казвал, че ще се опитат да наложат разнообразие в кастинга на новите филми от сагата. Разнообразие тук е кодовата думичка за по-малко бели хора. Тук е моментът да си спомним и за абсурдния скандал с „прекалено белите „Оскари".

Вкарването на „политиките на идентичността" в тъканта на един масов развлекателен продукт като „Rogue One: История от Междузвездни войни" демонстрира крайната степен на левичарско идеологизиране на Холивуд.

За тях светът е видян като територия, в която отделни групи враждуват на етнически принцип, където белите мъже са господстващо и злонамерено мнозинство, а всички други колективи трябва да се обединят срещу тях. Тези хора търсят предразсъдъци навсякъде и интерпретират буквално всичко през изопачения ракурс на расовата, сексуална и религиозна идентичност. Индивидуализмът и меритокрацията са пратени по дяволите.

Мазохизмът на либералните елити в Западния свят засели и „междузвездните войни". Това, което те не осъзнават е, че именно в лабораторните условия, създадени от тях, се раждат и захранват силите на реакцията, олицетворени към момента от един „много, много, много лош" оранжев милиардер.

Oще: rogue one  star wars  безопасна игла  бели мъже  бели хора  доналд тръмп  западна цивилизация  империята  култура  междузвездни войни  мултикултурализъм  политическа коректност  поп култура  президентски избори  премиера на rogue one  сащ  феминизъм  филми 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

28 Уточнител | 08.01.201703:22

Ей богу, редко се среща по-тъп екземпляр, както дращещият по-доле "геовън". Дали наистина е толкоз тъп или просто мисълта му се усуква в неизвестни нам измерения? Или просто снобее, а?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

27 Уточнител | 07.01.201712:09

Това е една от насоките на следвоенната левичарска тоталитарна идеология - наречена "ПОЛИТКОРЕКТНОСТ". Целта е да се разбие "буржоазния морал" отвътре, което ще унищожи капитализма - мечтата на всеки левичар.
Политкорекността завладява още 70-те години амер университети от Изт крайбрежие, в новия век центърът се пренася във Великобритания. По принцип това е господстващата идеология в ЕС. Създадена е от следвоенния ревизионист на марксизма Маркузе и от философите - левичари от Франкфуртската школа. Смята се, че новата революционна сила ще бъдат не работниците, които се били обуржоазили, а малцинствата - социални, расови, сексуалти, етнически, религиозни и т.н, вкл и жените...
Това е най-коварната и най-опасната тоталитарна идеология, която досега е създавана (и както всички останали – също на марксистка платформа). Тя залага преди всичко на младите поколения - на тяхната незрелост и невежество, защото те нямат никаква представа за комунизма и производните му идеологии (така напр. националсоциализмът се смята за някаква „крайнодясна“ идеология, която няма нищо общо със социализма и комунизма). Огледалният двойник на политкоректността е МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ – също разновидност на „културния марксизъм“, едно крайно проявление на левичарския колективизъм, замаскиран като грижа за „различните“ (имат се предвид културни формации).
Този тоталитарен корпус по нищо не се отличава от класическите тоталитарни идеологии на ХХ в. Целта е първо – да се овладеят умовете и сърцата на хората, след това да се въведе желязна атоцензура, а накрая – да се разруши традиционния „буржоазен християнски морал“ и естествено, „буржоазната държава“. Естествено става въпрос за крайна фаза на революция, която задължително ще бъде жестока и кървава и ще застраши този път не отделни класи и народи, а самото съществувание на humani generis.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

26 sim4o | 29.12.201612:41

SamVaims | 17.12.2016 11:52 .. ...При положение, че актьора е добър няма никакво значение расата му.
---------------
Да!
Ама едни хора мислят другояче! http://www.webcafe.bg/id_1631477046

..."За втори пореден сезон се случи така, че всички 20 номинирани в общо четирите актьорски категории са бели мъже и жени.
Това беше моментално обяснено от големите либерални медии и колекция от публични личности като отблъскващ расизъм и падение за Американската филмова академия. Не можело повече така..."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

25 SamVaims | 17.12.201611:52

"....и разбира се араби, евреи, негри, гейове или други особени хора..."
Забрави да добавиш и либерали. Има известна ирония точно ти да говориш за "особени хора".
При положение, че актьора е добър няма никакво значение расата му. Що не критикувате Тарантино, че избира Самюел Джексън или Джейми Фокс за главни роли в филмите си?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

24 Frida | 17.12.201610:28

Смее се конспи, ми то не е само оливуд и не е само еврейско, ве. ей на, днеска четох за бафта - критерий за допускане за награда - диверсификация! коет ше рече - черничко, жлътичко, ахмедче, наташка и осминаеврейче, родено от расисти в зимбабве, но преодоляло лошия ген и влияние и вписано в редовете на бдс или на черния живот имал некъв смисъл. та така и с брекзитите аре, Шабат шалом!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

23 Conspirator | 17.12.201602:34

Водопроводчик,пиян си като казанджийски мисир.
Като отрезнееш утре,прочети как си громил КГБ-то,мамицата МУ.
Що се отнася до евреите,те са измислили мисленето,така,че може и да го забранят по някое време.Както и алкохола.
Остави си биричка за сутринта,че махмурлукът в Испания е същият като в България.
Намига
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

22 VK | 17.12.201602:11

Конспи,
кажи две добри думи за вашто момче - Решетников, в ролята на Дарт Вейдър.
Малко напука пейзажа , ама некси приятелски - дружески, так сказать.
Абе , ми да не е еврейн тоа? Или гаден русофил само.....то за тва го пенционираха....щото и Сибир има.Ама пак приказва, а лощото е не, че се приказва, а че не се слуша.
Като навремето един виц :

А де?Поздрвави на КГБ
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

21 VK | 17.12.201601:50

С две думи, Конспи - намери си еврейски пищов, да се гъмнеш, в тиквта, Некси може и да оживееш, щото чугун....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

20 VK | 17.12.201601:34

вие луди ли сте бе?
Честно, щом на конспи дивотиите коментирате , зле сте....
Конспи е гей-реститутка, която по майчина линия е еврайка. поради което, мрази евреите, най-вече руските евреи, щото те "таковали " мамата на целия свят.
кажи бе Конапи за заветната 7-ма свещ или 1-ва ли 3-та ли беше .....
Ма нещо ужасно се случваше на таа свещ - Хилер възкръснал, Путин не е вече президент, а бат Бойко пак направил правителство....
Ма Конспи ,мене ме зеха за мезе , щото цитирам тебе, като експерт.
За мезе ....ми разбирания всякакави , не винаги е убит дивеч....., чесстно някакси , почти мафиотски, но нека не забравяме, че сме социалсти все пак, да не се отдаваме на фантазии...
Та при толкоз калибри , дали нема неква евреиска линия за меренето на куршумите-питам аз и отговор не искам 37 или пък 46 - ми да ги разпознаваме гадовете(макар че беха дружки , докато гръмнаха некаф генерал) То тоа генерал не е бил от наште, та не го бройте! И оня, Колев, и той мамка му ...и неги бе го бройте , провал на групето го пишем, а после некой питата за 5-часа разлика.....е тва е тя, нема промена, последно действие 89-та , ама оркестъра е от 70-те, наши хора , проверени...


А некой хора, повервали на Конспи (или Конспи им обещал) , така си влезнаха с милиони вътре, ама пак се смееха некакси дружески. Дори, като му забиват 5-6 парчета олово , различни калибри - от 38 до 45, а даже и един самодеец се включи в хора с 22-ри калибър.....пак некси другарсли го правят.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

19 Conspirator | 17.12.201600:12

Добре де.По същество/по статията/.Крис Вайц-един от сценаристите туитва....„Забележете, че Империята във филма е човешка организация, базирана на бялото превъзходство"
Кой е Крис Вайц?Потомък на еврейски бежанци от Германия.От известната в кино бранша фамилия Конер.
Има проблем момчето.Изживява се като цветнокож.Или алтернативнокож.Не знам как е по-политически коректно.
Другият сценарист пък допълва Вайц и туитва.... „...Срещу която е изправена мултикултурна група, предвождана от смели жени"
Мулти-култи компот,марка Холивуд.
Граби,Народе!
Само дето не се сещам как се произнася слива в среден род,щото компота е от сливи.Да не се докачат някой на женски мултикултурен род.
Намига
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани