IMDb, но не съвсем | webcafe.bg
Filmcafe logo

IMDb, но не съвсем

лебовскиFilmcafe, The Atlantic
25.03.2015, 18:16 (обновена 28.03.2015, 15:06)
холивуд 2

The Projection List е сайт, който показва как изглежда холивудското кино, сведено до списък

Ех, безкрайната мъдрост на търсачките! Потърсете каквото и да е в Google и ще получите например 100 милиона резултати за 0,45 секунди. Магията на Интернет!

Но това е само първата стъпка. Търсенето на нещо е лесно; намирането на необходимата информация - не чак толкова.

В продължение на години сценаристът от Лос Анджелис Тед Смит се е затруднявал да открие онова, което му е било нужно - предимно дати на излизане на филми, но и график на изданията за гледане у дома, трейлъри и сериали - на едно място.

Той претърсвал Интернет с часове, ровейки в IMDb, Rotten Tomatoes, после TV.com и така нататък, без да открие нито един сайт, който да включва всичко.

Така че миналия януари, той прави сайт със собствена база данни на дати на премиери на филми - и го нарича "The Projection List".

Казано с прости думи, Projection List е просто една добре замислена таблица. Тя е с минималистичен дизайн и с не по-малко минималистично предназначение. Единственото, което е предвидено да прави, е да събира и обновява дати на излизания на филми.

"Познавам хора като мен, които бяха разочаровани от начина, по който се представяше графикът на филмови премиери до този момент", казва Смит. "Така бях сигурен, че хора като мен ще го харесат".

Смит, който лично обновява таблиците с датите, все още търси на много места, за да поддържа сайта актуален, посещавайки всъщност пак тези страници, които и преди, и следейки за вести от бранша за дати, които да добави към списъка.

Прогнозирането на дати, които още не са огласени, изисква допълнителна стъпка. За това Смит прави проучване, връщайки се към графиците, създавани от студиата в миналото, както и поредиците в миналото, за да определи кога трейлъри и филми ще бъдат пуснати в бъдещето.

Да вземем например предстоящия нов филм за агент 007 - Spectre.

Смит прогнозира, че цял трейлър - а не само тийзър - на следващия филм от поредицата за Джеймс Бонд ще бъде разпространен на 4 септември 2015 година, точно преди Jane Got a Gun или Kitchen Sink.

За да се опита да отгатне датата, Смит е прегледал графика на Skyfall и предишните филми за Бонд, пресмятайки периода между датите на излизане на тийзър и трейлър в поредицата, преди да направи прогнозата си.

Предположението му може да е абсолютно неточно, но това за него не е проблем.

"Аз ще съм първият, който ще се съгласи, че е малко абсурдно да се правят прогнози за трейлъри и хората вече са ме критикували за това", признава той. "Но това е една от най-популярните части на сайта, а аз следя датите на излизане на трейлърите от години".

Това, което прави Projection List забележителен, е не само усърдното проучване от страна на Смит; по-уникален е фактът, че близо четири месеца след дебюта му през януари, сайтът още не се е опитал да се превърне в нещо друго.

Не се споделят новини, само от време на време се добавя някоя дата тук-там и дори връзките към социални медии са заровени в горния десен ъгъл.

Максимумът, който се планира като промени в сайта, казва Смит, е да се разположат скромни свързани с киностудиата реклами, които да запълват празното пространство.

Което всъщност го прави крайно интересен пример как сложна таблица с една-единствена цел може да функционира като уеб сайт.

Засега той привлича няколко хиляди посетители дневно (Смит казва, че повечето от тях се връщат, защото са добавили сайта към любимите си линкове) и го постига, като се старае да не създава усложнения по никакъв начин.

"Нямам намерение да се боря с IMDb или да навлизам в чужди територии", казва той. "За мен това изглеждаше като изключително ясно и недвусмислено решение - и ми се струваше шокиращо, че не съществува централизиран списък с дати на излизане на филми".

Е, такъв вече има, въпреки че това означава Смит да върши повечето от тежката работа по обобщаването и обновяването на таблиците.

Но в този смисъл, Projection List е по-скоро подобен на iTunes, отколкото на IMDb.

Организацията и дизайнът му напомнят по-скоро библиотека от дати, категоризирана по начина, по който на него му харесва.

Това обаче постепенно ще се променя - Смит споделя, че планира да добави още инструменти за персонализация, които ще позволяват на посетителите да виждат само филмите и сериалите, които ги интересуват.

Също така той работи върху приложение, използващо огромната му база данни, и вероятно ще добави малко базова информация за проектите, които следи - вероятно кратък синопсис, най-известни членове на актьорския състав и снимачен екип, плюс филмови плакати.

Вероятно тези елементи донякъде все пак навлизат в териториите на IMDb, но за Смит смисълът в изграждането и поддържането на списъка не е съдържанието - а ограничаването на неудовлетворението от обикалянето из безбрежните простори на Интернет в търсене на проста, конкретна, не-усложнена информация.

Сто милиона резултати от търсене в Google все пак са твърде много за който и да е.

Oще: imdb  the projection list  заглавия  киномани  списък  трейлър  трейлъри  филми  филмография  холивуд 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

1 ImaIma | 26.03.201523:07

Прост и елементарен това е ключът, а не като повечето страници на българските университети.
   

оценка

+0 -0