Наръчник на филмовия сноб | webcafe.bg
Filmcafe logo

Наръчник на филмовия сноб

Големият Лебовски
24.12.2014, 22:16 (обновена 13.01.2015, 16:08)
Наръчник на филмовия сноб

За родния арт сноб българското кино е супер. Тъй като, най-вероятно, иска да е част от него (ако вече не е), той изпитвате влечение към постиженията на местните филмови зарзаватчии. За него "Мила от Марс" е нещо специално, "Козелът" е пост-модерен шедьовър, а "Пистолет, куфар и два смърдящи варела" всъщност е по-добър от "Две димящи дула", който копира по безобразен начин

Филмовите сноби са интересни представители на градската фауна - претенциозни изнасилвачи на словото с епично деформирани представи за природата на седмото изкуство.

Подобни същества, принадлеждащи към подвида  "български филмов сноб"  често могат да бъдат забелязани с шалчета и бири и в центъра на София.

Ако искате да наблюдавате глутници от кино-позьори в действие, трябва само да минете покрай Народния, през градинката пред "Кристал", по "Шишман", около малките Пет кьошета и най-вече пред НАТФИЗ.

Улица "Раковски" - пълна с театри и клекшопове, в които се продава алкохол на достъпни цени, съответно е любима територия на филмовите сноби.

Кенчетата и обемистите пластмасови бутилки с пенливо извинение за бира са предпочитано въоръжение на класическите арт-претенцийки през лятото, а зимата традиционно е осмисляна с ром и патрончета джин. Канабисът не е толкова императивен, но никога не вреди.

Онова, което наистина може да удари фатално филмовите сноби, е нюансираното, обременено с автентично разбиране към киното, отношение.

Затова, ако наистина искате да станете част от прослойката на арт претенциите и да превърнете позьорщината си в социално конвертируем лайфстайл, ще трябва да се съобразите с някои фундаментални особености на българската снобария.

Първо и най-важно условие за участие в динамичния живот на наблюдавания подвид - шалче.

Ако още нямате подобно, възможно най-скоро трябва да се снабдите с поне пет, различни по цвят, но обединени в елитарното си социално послание, парчета плат за врат.

Ако още на старта сте решили да минете на следващото ниво в модната снобария, тогава купувате половин дузина напълно еднакви шала, защото сте индивидуалист и не следвате тълпата.

Шалчетата са централно основание за навлизане в света на културната поза и основен комуникационен код за всеки уважаващ себе си филмов позьор.

Нищо не крещи "Аз мразя Спилбърг" така силно, както концептуалното "одекоряване" с артистични шалчета, които се носят навсякъде, дори в топли затворени помещения. Всъщност, най-вече там.

Така, отхвърлихме по-съществената част, да минем на второстепенната характеристика на наблюдавания подвид - перверзните вкусови предпочитания.

Съществуват няколко прости правила за поведение на филмовия сноб:

1. Демонстративно презрение към всичко що е комерсиално и успешно.

Повечето студийни продукции наистина са обидни за качественото кино, но класическият позьор отвежда този сантимент до ирационални крайности. Както вече споменахме - Стивън Спилбърг е синоним за лошо кино, а "Джурасик парк" не става за нищо, защото е глупав, развлекателен и инфантилен за масите - и като цяло изобщо не е дълбок и философски и "не ви пълни".

2. Вим Вендерс е по-добър режисьор от Мартин Скорсезе!

Достатъчно шокиращо, но прието в тези среди мнение, което ви гарантира активно участие в напрегнати натфизчийски дискусии.

3. Говорете за "ранния Тарантино", който сега се е продал.

4. Научете няколко заглавия на легендарния датски майстор Карл Теодор Драйер и ги пускайте като бомби над Дрезден при всеки удобен случай.

Напълно възможно е да участвате в тричасов разговор за Драйер с още пет човека, но никой от вас никога да не е гледал негов филм.

5. Истинското кино за вас свършва през 1965-а с "Лудият Пиеро" на Годар.

Всичко след това е "тотален шит". Вие просто декларирате смъртта на киното и изразявате обидата си от пошлата и вулгарна комерсиализация на това, велико някога, изкуство.

6. Жан-Люк Годар е един от малкото наистина добри режисьори, които ви е позволено да харесвате публично.

Другият е Стенли Кубрик. Всички елитарни позьорчета харесват Кубрик, въпреки че наистина е титан на киното. Но извън шепата признати имена, вашият вкус е оформен от спорното творчество на анонимни или псевдоскандални експериментални мъчители на сетива.

7. Поставяте на една плоскост Ким Ки Дук, Бергман и Зорница София.

Българското кино е супер!

Тъй като най-вероятно искате да сте част от него (ако вече не сте), вие изпитвате влечение към постиженията на местните филмови зарзаватчии. За вас "Мила от Марс" е нещо специално, "Козелът" е пост-модерен шедьовър, а "Пистолет, куфар и два смърдящи варела" всъщност е по-добър от "Две димящи дула", който копира по безобразен начин.

Колкото по-неадекватна режисура, невдъхновена операторска работа и калпав сценарий има един бълграски филм, толкова по-смел удар срещу системата е той. Всеки, пълен с декламаторски изпълнения и аматьорски грешки, аудио-визуален "джънк" е шамар за Холивуд.

Не само че българското кино е велико, но е и жертва на злокобен заговор.

Респективно и вие. То е арт и фестивално, и идейно, и затова не се гледа. Комерсиалните, схематични бг сериали пък са майсторски и занаятчийски, и супер важни за младото поколение творци. Изобщо, както и да го въртите, всичко, което вие и вашите приятели правите, е качествено.

Класическият филмов сноб прегръща изброените особености с лекотата, с която диша и пуши ръчно свити цигарки.

Той е готов за всякакви арт-предизвикателства и ако си изиграе картите правилно, ще бъде активен участник в българския културен живот.

В йерархията на заблудените за киното типажи, арт-позьорът заема място някъде над неграмотния консуматор на пуканки, кола и "Бързи и яростни" и под хлапето фен , което може да цитира всички реплики на Чубака от "Междузвездни войни". Хлапетата поне знаят, че Спилбърг е майстор.

Но за техните проблеми - друг път.

Oще: вим вендерс  дондуков  зорница софия  кристал  марин скорсезе  сна  сноб  снобария(натфиз  стивън спилбърг  шал 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

12 Spider | 19.06.201515:17

Описаните в статията хора са позьори, правещи се на интересни. На запад са повече, струва ми се, понеже в България не съм виждал толкова много авангардни и арт личности. Честно казано, и аз се познавам с хора, занимаващи се с кино (не със нашумели режисьори като Спилбърг или Ричи естествено, а с хора, пробващи да пробият в бизнеса с собствени проекти), които са изключително земни.
За автора - това е Големият Лебовски все пак, един от господарите на хейта в уебкафе ( за титлата "Най-големия хейтър в кафето" спори с Мария Касимова). То не бяха статии за кифли,кифльовци, Даньо Близериана, батки, шматки, расизъм, гейове, хипстъри... Като цяло не му се получава copy-paste от западните независими медии, обаче момчето (или момичето) си продължава с хейта. Ерик Картман би му подхождал повече като ник, с оглед на огромните комплекси и сбърканата представа за света.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.06.2015, 00:19

11 Dobromir Tsolyov.10153455721684297 | 19.06.201500:56

Статията ти е по-клиширана и от филм на Спилбърг. Да правиш кино не е като да насееш малко евтин хейт в няколко абзаца - в и без това достатъчно хейтърската ни действителност.

Не знам откъде ги измисли тия шалчета. Аз познавам един такъв позьор, но той не прави кино, на него му се смеят. По-скоро описваш някои modern art хора - дизайнери/куратори/инсталатори. Хората от киното са предимно много земни и непретенциозни хора, просто всеки си има строго обособен вкус.

Предлагам ти следващия път да постнеш наръчник на комплексирания бездарен драскач, а?

В него би могъл да включиш някои от следните точки:
1. Мразете всички, които проявяват самочувствие, защото вие нямате такова.
2. "Творчеството" ви се състои от адаптиране/копи-пейст на статии от западни медии, но си внушавате, че сте уникални творци и лидери на мисълта.
3. Когато пишете пред монитора, се чувствате силни и нуязвими. До момента в който ви се наложи да общувате с реалния свят, когато се оказва, че никой никога не ви е обръщал и няма да ви обърне внимание.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 26.12.2014, 19:37

10 Никобар | 26.12.201419:54

Добре е описана тази претенциозна порода - уж знаещите, уж изтънчените.
Да не споменаваме безкрайният парад на същите празноглавци по телевизиите....
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

9 Сърце Червено | 26.12.201412:43

Иначе статията е интересно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

8 Сърце Червено | 26.12.201412:38

Александър Рошкев.100008577703522 | 25.12.201419:33

================

Какво очакваш от човек който смята,че Командо е хубав филм. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

7 Сърце Червено | 26.12.201412:29

1. Демонстративно презрение към всичко що е комерсиално и успешно.
========================

Нормално хората да имат презрения към всички комерсиално и успешно, защото в днешно време повечето комерсиални неща са пълен шит.
Или ще кажеш,че Трансформърс е баси якия франчайз защото е комерсиален ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

6 Art Pepper | 26.12.201408:42

МинЬети няолко пъти покрай НАТФИЗ и ще видите колко и дали е верна статията.
П.П. Забрави да споменеш и брадите...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.12.2014, 19:25

5 Александър Рошкев.100008577703522 | 25.12.201419:33

Има верни попадения в статията, но се опасявам, че отново търсите повод да си прокарате клишето за "лошите" българи и "добрите" чужденци. Да се манипулира така е грозно Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

4 Citizen X | 25.12.201418:58

Със сигурност е бих го казал по-добре... Още от 90-те това е печалния тренд, когато тънката ми мечта б да се занимавам с кино... Осъзнах се бързо, колко сбъркано е всичко на родна територия. Жалкото е, че едни и същи парцали неизменно се изживяват като арт корифеи едни на други си чешат егото... Хаха, и да, адът ще ти се изсипе на главата, ако публично изразиш несъгласие Намига
Много е весело да разплачеш подобен шут. Последно ми се случи като случайно попаднахме с един приятел ТВ журналист от Русия в измисления бар "Билкова".
Нша си вечер с мадамите на културтрегерлята и много пънк... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

3 тъп | 25.12.201414:13

Рядко съм бил по съгласен. Напълно, фотографски точно. Комплименти!
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани