Предателства, траур и Максим Генчев | webcafe.bg
Filmcafe logo

Предателства, траур и Максим Генчев

лебовскиFilmcafe
11.03.2016, 19:45 (обновена 16.03.2016, 19:42)

1 от 7 снимки Назад Напред

Жалейка

"Жалейка" на Елица Петкова ще бъде излъчен на 17, 18 и 19 март. Вижте в галерията кога са прожекциите на част от останалите филми на София Филм Фест с българско участие

Започналият тази седмица София Филм Фест предлага богата програма, в която сериозно е застъпено и българското кино. Юбилейното двадесето издание на фестивала включва рекорден брой нови български игрални, документални и късометражни филми, както и български миноритарни копродукции.

Още на откриването беше показано едно от значимите нови български заглавия - „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" на Иглика Трифонова. Отделно от него, българските филми, участващи във всички програми на СФФ, са повече от 60.

Четири от тях са в международния конкурс „София - град на киното".

В него за поредна година ще бъде връчена Голямата награда за първи или втори игрален филм, а участниците са общо 13. От българска страна ще се състезават "Жажда" на режисьорката Светла Цоцоркова, който направи дебюта си на престижния фестивал в Сан Себастиан, както и "Сняг" - филм за избора, предателството и прошката между братя и синове, разгърнат на фона на суровата действителност на изоставените български градове, копродукция между България и Украйна с режисьор Венцислав Василев.

В конкурса влиза и "Жалейка" на младата режисьорка Елица Петкова -  заглавие, дебютирало на Берлинале и отличено със специален диплом оттам. "Ние бяхме развълнувани от тази умела алегория за променящите се културни стойности в новото време и за сблъсъка между различните ценностни системи в едно малко европейско градче", коментира журито за филма.

Главната героиня е 17-годишната Лора, чийто баща умира и от този момент в нейното градче очакват тя да се отдаде на мъката си и да спазва определени траурни ритуали. Лора обаче не желае да играе насила ролята на сирак.

Четвъртият филм с българско участие в международния конкурс е копродукцията на Холандия, Швеция и България „Райската стая".

Той е режисиран от холандеца Йоост ван Хинкел и е с участието на български актриси като Анжела Недялкова, Силвия Петкова и Анна-Мария Николаева.

Рубриката "Ново българско кино" събира 13 пълнометражни игрални филми, сред които първи прожекции на "Баща ми, майка ми, сестра ми" на Димитър Коцев - Шошо и "На педя от земята" на Максим Генчев.

Режисьорът на „Дякон Левски" Генчев представя филм за една разпасана гранична застава през 50-те години. В нея пристига нов командир и бързо въдворява желязна дисциплина, но още на следващия ден започват да се случват потресаващи убийства.

Специално внимание е отделено и на българското документално кино.

16 са българските документални филми, които ще бъдат показани за първи път в София на фестивала, а 8 са и световни премиери. Сред тях са "24 часа" на Кирил Станков, "Деца на тихата революция" на Виктория Ершова, "Легендата" на Владимир Щерянов, "В огледалото" на Юлия Кънчева, "Истории като на кино" на Атанас Христосков, както и "Звярът е още жив" на Мина Милева и Весела Казакова.

Също в документалната програма, на 23 март от 19:30 в Дома на киното може да бъде видян новият филм на Стефан Командарев „Моряшки истории" - представящ няколко погледа към живота на брега и във водите на Черно море. Това са четири истински човешки истории, наситени едновременно с драматизъм и хумор.

Тази година на София Филм Фест за пръв път има и специална секция с 8 копродукции с българско миноритарно участие във финансирането.

Сред тях са "Кербала" на Кшищоф Лукашевич, "И балът продължава" на Георги Балабанов, участвалият във Венеция "Банат" на Адриано Валерио, "Лабиринти на любовта" на Владимир Щерянов, "Само в мечтите ти" на Петр Оукропец.

Също така, във фестивалната програма присъстват най-добрите и актуални късометражни творби - сред които представеният в Кан Аbwesend на Елица Петкова (неин е филмът „Жалейка" в конкурсната програма) и „Сляпата Вайша" на Теодор Ушев (включен в програмата на Берлинале 2016, а у нас ще бъде представен от писателя и автор на сценария Георги Господинов).

За да си изберете филм и за да видите кога и къде са неговите прожекции, трябва да разгледате пълната програма на сайта на фестивала. Билетите, както и в предните години, се продават в кенчета в цялата търговска мрежа на основна цена от 8 лв.

Oще: анимация  берлинале  билети  българско кино  димитър коцев  документален  документалистика  елица петкова  жажда  жалейка  заглавия  иглика трифонова  конкурс  копродукция  късометражен  максим генчев  международен  миноритарно участие  моряшки истории  награда  на педя от земята  предателства  предателство  премиери  програма  прожекции  райската стая  сляпата вайша  сняг  софия филм фест  стефан командарев  теодор ушев  траур  фестивал  филми 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани