"Оскар"-ът, който Русия не иска да спечели | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Оскар"-ът, който Русия не иска да спечели

Webcafe.bg, по Reuters
02.02.2015, 17:14 (обновена 09.02.2015, 07:46)
Левиатан

Видният филмов критик Андрей Плахов нарече филма "силно и епично чудо, произлязло от вътрешностите на живота в Русия."

"Левиатан" се очертава да се превърне в един от най-награждаваните и тачени руски филми на Запад от десетилетия насам - но вероятно ще е забранен в самата Русия. Филмът, който е първият руски проект, спечелил "Златен глобус" след "Война и мир" през 1968, е номиниран и за "Оскар".

В Русия обаче, филмът провокира разнообразни и доста полярни реакции

Филмът е сатиричен социален коментар, като се развива в измислено рибарско градче по северния бряг на Баренцово море. Той разказва историята на Николай, автомонтьор-алкохолик, който се опитва да спаси семейния си дом от експроприиране от корумпирания кмет. Николай си мисли, че кметът желае имота и земята му за себе си, но по-късно научаваме, че той се използва за строителството на църква.

"Левиатан" e мрачно смешен на места, но показва и корупцията и грубостта на цяла социална система, от кмета през съдилищата до полицията, като особена омраза е запазена за вълнуващата се само от собствената си изгода, користолюбива православна църква.

"Левиатанът" на филма визира държавата и активния й поддръжник - православната църква, която прави "малките хора" безпомощни при конфронтация с тях. Заглавието вероятно произлиза от политическия трактат "Левиатан" на Томас Хобс, посветен на единно общество, управлявано от абсолютен суверен, който изисква лоялност и вяра. Режисьорът Андрей Звягинцев обаче твърди, че филмът не е само за Русия. По негови думи, с изрични отправки към книгата на Йов в Библията, това е универсална притча за съвременния свят.

И все пак актуалните аналогии със сегашна Русия са неизбежни

Корупцията, беззаконието, предателството и суровите наказателни присъди присъстват в голяма част от филма. Случаят с Михаил Ходорковски, богатия олигарх, осъден на показен процес, показа на страната, че човек може да бъде арестуван, затворен и лишен от имуществото си в момента, в който държавата го пожелае. Според скорошно изследване, корупцията е посочена като второто по важност предизвикателство, пред което е изправена Русия (на първо място са жилищата).

"Никога не си имал никакви права, нямаш права и никога няма и да имаш," казва един от героите - Вадим, обобщавайки в едно изречение руското общество. Мнозина биха се съгласили с твърденията му.

Колкото и познати да изглеждат тези сцени за мнозина в Русия, не е изненадващо, че филмът има много критици там

Това не е първият път, в който художествена творба предизвиква неудобни въпроси за Русия. Жестоко йерархичната и безотговорна държава, описана в "Левиатан" има много общо с роман от 2006 на Владимир Сорокин, наречен "День опричника". Сорокин си представя Русия в близко бъдеще, управлявана от жесток и безскрупулен цар, подражаващ на методите на Иван Грозни. В нея хората биват унищожавани по каприз на суверена. Не съществуват граждански или законови права и животът и смъртта зависят от волята на един човек, решаващ какво е добро за благото на цяла Русия.

"Левиатан е мръсна клевета срещу руската църква и руската държава", пише във Facebook страницата си православният активист Кирил Фролов, говорител на ръководителя на Асоциацията на православните експерти. Фролов, който иска филмът да бъде забранен заради негативното представяне в него на църквата, допълва: "Не бих се притеснявал, че по някакъв начин едва ли не ограничаваме свободи - не е нужно да се оправдаваме. "Левиатан" е зло, а няма място за злото в киното."

Естествено, далеч не всички са съгласни с Фролов

Видният филмов критик Андрей Плахов нарече филма "силно и епично чудо, произлязло от вътрешностите на живота в Русия."

Тези разногласия личат и в реакциите на обикновените хора. Някои заклеймяват филма. Във водещите развлекателни сайтове в Русия, коментарите са различни. Един от потребителите в "Афиша" - сайт за кино, театър и телевизия, нарича "Левиатан" "безсмислица и глупост, целяща да очерни руското общество." Друг обаче го хвали, че казва "истината за нашата Русия."

Фактът, че филмът е официалната руска номинация за най-добър чуждоезичен филм, избран от комисия, съставена от номинирани по-рано и/или печелили "Оскар" руснаци, е абсолютно доказателство, че страната в момента има съмнения в себе си, в настоящето и бъдещето си.

Естествено, Русия е далеч от такъв брутален деспотизъм. Но все пак някъде в националната й психика е жив страхът, че някой ден тя може да се превърне именно в нещо такова. Силата на "Левиатан" идва точно от възползването от тези мрачни мисли и опита - стига цензорите да го позволят - те да бъдат извадени на бял свят.

Oще: андрей звигняцев  звягинцев  москва  оскар  русия  руска номинация за оскар  томас хобс  филм  филм за руското общество 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

23 Шамито | 05.02.201516:58

Отново влизам в темата.Историята е доказала–всички самозабравили се империи са рухвали от тежестта на ценности които други не са приели по насилствен начин.Ако САЩ не преодолее това его на превъзходство над други държави и цивилизации не ни чака нищо добро.Тези политици ни тикат към ядрен апокалипсис –пък който оцелее той е прав.Да Ви напомня принципа на средновековната инквизиция–ако е невинен няма да изгори.Аз ли съм изперкал или съвременните политици?Ще се радвам ако се окажа параноик.С уважение
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

22 Conspirator | 05.02.201513:40

Бичкиев,има една закономерност,която ти убягва.Американските президенти,без изключение са готини до момента,в който не си въобразят,че са избрани от народа и трябва да управляват в негово име.
Буш беше пич,когато удари Афганистан и Ирак и тежките лобита пускаха жълто по гащите от кеф.Когато същият,през втория си мандат отказа да удари Иран/държаха контрола върху двете съседни държави/стана изведнъж много тъп и смотан.Същото се повтаря и с Обама.Не ще и не ще да удари по Сирия и Иран,разбира се.Това бил най-слабият президент от 100 години насам,нищо,че го избраха за втори мандат.Сега умуват дали импийчмънт да му спретнат или просто да го гръмнат/като Кенеди/,та да дойде на бял кон човекът на Нетаняху-мормонът Мит Ромни.
Никой не обърна внимание на една срамна подробност при последният телевизионен двубой между Обама и Мит Ромни.От 50 минути телевизионно време,двамата отделиха 40 минути да се кълнат и вричат в любов към държавата Израел и нейната политика.
Филмът на Звягинцев може да е добър като кино/не съм го гледал/,но съм сигурен,че е политическа поръчка от същите тези тежки,интернационални,политически и икономически лобита,които след отказа на Буш да удари Иран дотикаха Майкъл Мур до награди ''Оскар'',''Сезар''и ''Златна палма''...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

21 Pavur Pezev | 05.02.201509:26

Бичкия,на мене ми се налага да гледам бая руски филми,щото когато свършат тия дето ги имам на мойте хардове и на българите на кораба,опирам до украйнята.Тия имат 10 процента американски и 90 процента руски сериали и филми.Сред тях има доста гледаеми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

20 Bichkiiata | 05.02.201502:44

павурче,

отплесваш се от темата, у главата ти 'се чукове, сърпове и петолъчки, нема държава дето да не си бие негрите, тука говорим за изкуство, с две думи както викахме едно време, " какъв е е филма: хубав или руски?"
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.02.2015, 06:13

19 sAcRoSaNcT | 04.02.201523:39

Регистрирах се, защото ми писна от недомислени изказвания Усмивка Така и не ми отговорихте на въпросите - просто защото не Ви изнася да признаете колко много нашата действителност се доближава до руската - мутри с джипове, олигарси, дълбоко вкоренена корупция, отрудена, впиянчена работническа класа.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

18 Pavur Pezev | 04.02.201519:55

Тако е Бички, у Америка ми много бият неграта...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

17 Bichkiiata | 04.02.201519:40

Вуйчо Ваня мерси боку!

Кратко и концентрирано.

а за клакьорите на др. Путя препоръчвам американския игрален филм Beasts of the Southern Wild, който макар и фикшън е в зверска критика, показазщ как правителството на Буш отеба народа засегнат от урагана "Катрина"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

16 Шамито | 04.02.201519:19

Поплета,аз че съм прост не го отричам.Но с какво твоя среден пръст превъзхожда моя спомен?За мен това е израз на твоето безсилие да се справиш с живота в човешките граници.Дано да греша.Животът ще ти даде уроци които аз не мога да ти дам.С уважение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

15 Pavur Pezev | 04.02.201518:38

Ма, Абдукторчето, ти не знайш ли, че ръшъните са разпнали Христос, запалили и плячкосали Константинопол през Четвъртия Кръстоносен, даже пра - пра-пра.... Дедото на Путин утрепал последния мамут преди ледниковия период... Даже турците дето нахлули у Ойропа били маскирани ръшъни. Само ни заробват гадовете...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 04.02.201518:37

>режисьорът Андрей Звягинцев е евреин

Не, не е, a и не би следвало да има значение дали е, освен за див расист, за когото всеки детайл около даден човек може да се обясни с расата, религията, цвета на кожата му, или сексуалната му насоченост.
   

оценка

+1 -0