Няма утре за българското кино | webcafe.bg
Filmcafe logo

Няма утре за българското кино

лебовскиOperationkino.net*
31.05.2015, 16:47 (обновена 07.06.2015, 09:48)
национална филмотека

Снимка: © Явор Николов

Тази година "дебют" в българското кино няма да има - по причини, известни единствено на директора на НФЦ Павел Васев

Отдавна сме спрели да се учудваме на глупостите и на скандалите, които се случват в държавата ни и в родното ни кино в частност, тъй като последните няколко години така наречените ни „творци" и институциите, особено в лицето на Националния Филмов Център, нееднократно ставаха за посмешище.

Но този път простотията е от такъв характер, че наистина останахме изумени.

И не, не става дума за поредната дрязга от рода на „защо предпочетоха еди-кой-си филм да представя България на „Оскарите", а не избраха моя, който е много по-хубав и взел не-знам-си-какви награди", а за директен удар по бъдещето на родното ни кино, което се крие в младите творци.

Според информацията, директорът на НФЦ Павел Васев е взел еднолично решение да отреже изцяло финансирането за категорията за дебют (където кандидатстват младите ни таланти) за сметка на допълнителен четвърти филм в категорията игрален филм, където мерят сили добре познатите ни „мухлясали" режисьори, бълващи негледаемите си произведения, които доста успешно успяха да отчуждят зрителите от родното ни кино.

Решението на г-н Васев е дори още по-странно при положение, че победителят в категорията за дебют (излъчен от художествената комисия на НФЦ, оценяваща отделните проекти) е „Спасителят в прахта" на Павел Веснаков, който е събрал повече точки от победителя в категорията за игрален филм.

Тоест, най-високо оцененият от художествената комисия проект няма да получи подкрепата на държавата ни по причини, известни единствено на г-н Васев.

Ако в момента си казвате „много важно, вероятно филмът на Веснаков ще е също токова тъп, колкото и поредният награден „шедьовър" на някой от утвърдените ни режисьори", значи въобще не схващате къде е проблемът в цялата ситуация и едва ли ще можем да ви го обясним дори и да изпишем 100 страници. Точно затова ще спрем до тук.

Оставаме с надежда (колкото и малка да е тя), че ще дойде ден, в който най-накрая в тази държава ще се пови човек, който обича киното, има смела визия за бъдещето, включваща максимален брой млади творци, и който ще раздава субсидии не на приятелска основа, а за най-интересните, различни, свежи и обещаващи проекти.

Вижте повече подробности за случая в отвореното писмо от екипа на „Спасителят в прахта":

28 май беше последният законов срок, в който Националният Филмов Център трябваше да оповести резултатите от пролетната конкурсна сесия 2015, разпределяща държавните субсидии за българско кино.

И победителите са...

В категорията Пълнометражен игрален дебют художествената комисия в състав: председател Вера Найденова и членове Асен Георгиев, Любомир Младенов, Милко Лазаров, Петър Вълчанов, Здравко Маринов, Мартин Димитров, Павел Павлов и Правда Кирова е класирала на първо място с най-голям брой точки проекта „Спасителят в прахта", режисьорски пълнометражен дебют на Павел Веснаков, по сценарий на Константин Божанов, Арнолд Баркус и Павел Веснаков.

Павел Веснаков е автор на едни от най-награждаваните късометражни игрални филми за последните няколко години у нас - „Зевс", „Чест", „Парафиненият принц", „Влакове"; той е най-младият българин, номиниран за Европейските Филмови награди, носител на голямата награда от Клермон Феран.

Това, обаче, оказа се, нищо не означава. НФЦ няма да субсидира проекта, въпреки успешните резултати и безапелационната победа в категорията - обща оценка 526,00 точки и средна оценка 60,00 точки (за сравнение, второто място в категорията е получило обща оценка 479,50 и средна 54,14, проектът, класиран на трето място е с общ брой точки 478,50 и средна оценка 54,07).

В процентно съотношение резултатите изглеждат така: „Спасителят в прахта" печели с 90,91%.

За сравнение, най-високият резултат в категорията Игрални филми е 89,37 %. Тоест, „Спасителят в прахта" реално е най-високо оцененият проект във всички категории на тази сесия.

Мотивът да НЕ бъде подкрепен победителя, както и класиралия се проект на второ място в може би най-важната категория (защото ако няма нови хора и нова енергия в изкуството, то е обречено на гибел) е следният: директорът на НФЦ Павел Васев еднолично е решил да ореже тази категория, за сметка на категорията, в която мерят сили игралните проекти на режисьорите и продуценти с филмография зад гърба си. Там НФЦ ще подкрепи не три, а цели четири филма и по този начин средства за Дебют в игралното кино НЕ остават. А по закон НФЦ има ангажимент да подкрепя освен игрални филми, и дебюти.

Ако НФЦ не споделя общественото очакване за подкрепа на дебютиращите в игралното кино, защо изобщо съществува категория за Дебют? Мислите ли, че е приемливо да се манипулират талантливи режисьори, продуценти, сценаристи и кино професионалисти, доказали себе си до момента, дори и въпреки системата?

Всички, замесени в категорията за Дебют, не само нашия проект, но и останалите, са хора, спечелили вниманието на много международни кино фестивали - едно от ключовите изисквания да те допуснат до участие.

Чисто законово тази несправедливост ще бъде отнесена към съда и вероятно ще бъде поправена във времето. Нищо обаче не може да отмести лошия вкус, който остава.

Междувременно, вече сме уведомили сродните международни организации и чакаме тяхното становище и подкрепа. Много колеги и приятели вече изразиха шока и недоумението си от нелепата ситуация. Сега е моментът и медиите да демонстрират смисъла си и да покажат на широката общественост разликата между добро и зло, като дадат гласност на проблема.

С благодарност и уважение,

Екипът на „Спасителят в прахта"

МУВИМЕНТО ООД

 

* Текстът е публикуван в сайта OperationKino.net

Oще: българско кино  дебют  директорът на нфц  най-висока оценка  национален филмов център  павел васев  павел веснаков  проект  протест  режисьор  спасителят в прахта  филмът на павел веснаков  художествена комисия 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани