Принцесите на Disney са все по-мълчаливи | webcafe.bg
Filmcafe logo

Принцесите на Disney са все по-мълчаливи

лебовскиFilmcafe, по Quartz, Washington Post
29.01.2016, 22:55 (обновена 04.02.2016, 17:48)

1 от 4 снимки Назад Напред

замръзналото кралство

Жените са все по-независими в новите филми на Disney, но изненадващо или не, си остават малцинство сред персонажите и говорят по-малко от мъжете

Ранните анимации с принцеси на Disney предлагат героини, които смайващо си приличат: меки, нежни, неземно красиви и готови стоически да понесат беди и унижения.

Днес светът е различен, обществените нагласи също, и това няма как да не се отрази на принцесите на Disney. Те са все по-дръзки и решителни, по-равнопоставени на мъжете във филмите и като цяло по-пълнокръвни персонажи.

Но едно ново изследване е открило изненадваща тенденция:

Дори когато са в главната роля, модерните женски персонажи на Disney говорят много по-малко от мъжете - и много по-малко от принцесите в анимациите на 30-те и 50-те години.

А мъжките персонажи, които имат реплики, все още са доста повече от женските във всеки един филм.

Откритието принадлежи на лингвистите Кармен Фот и Карън Айзенхауер, които анализират всяка една реплика от анимационните филми на Disney с принцеси между 1937 и 2013 г. Оказва се, че в класическите ленти „Пепеляшка", „Спящата красавица" и „Снежанка и седемте джуджета" жени изговарят между 50 и 70% от репликите, докато в по-късните филми (от „Малката русалка" /1989/ нататък) рядко получават дори една трета от диалога.

Проектът на Фот и Айзенхауер все още не е завършил, но те направиха предварително представяне на събраните данни по време на конференция на лингвистите, отразена от Washington Post.

В някои от филмите малкото женски релпики имат съвсем логично обяснение.

В „Малката русалка" те са само 32% от диалога, но все пак там сюжетът се гради върху това, че главната героиня се е отказала от гласа си. В „Аладин" са само 10%, тъй като принцеса Жасмин е по-скоро второстепенна героиня в историята за самия Аладин и духа.

При други от анимациите обаче разкритието е неочаквано. В „Мулан" главната героиня се превръща в спасител на Китай, но репликите на жени са само 23%.

Дори „Замръзналото кралство" - блокбъстърът от 2013 г., разказващ за две сестри принцеси, дава само 41% от репликите на жени. Тук уловката е, че изследването събира данни само за изговорените реплики, а не за песните, затова Let It Go например не се брои.

Двете изключения от тенденцията са „Рапунцел и разбойникът" и „Храбро сърце", където женските персонажи изговарят съответно 52% и 74% от репликите.

Като позитивна промяна във филмите на Disney се отчита нещо, което е може би по-важно от разпределението на репликите.

В старите анимации през повечето време жените получават комплименти за външния си вид, докато в модерните са хвалени предимно за своите способности и постижения.

Всъщност разпределението на диалога между мъже и жени при Disney изглежда отразява статуквото и в игралното кино, поне в Щатите. Например кинокритикът Кевин Б. Лий анализира данни на Cinemetrics преди раздаването на „Оскарите" през 2014 г. и откри: номинираните за най-добър актьор са прекарали средно по 85 минути на екран в своите филми, докато жените, номинирани за най-добра актриса - 57 минути в своите. Предишната година екранното време на мъжете е било двойно повече от това на жените - 100 срещу 49 минути.

Що се отнася до оскъдния женски диалог в анимациите, мнението на авторите на изследването е, че той се дължи по-скоро на недоглеждане.

Както и на тенденцията забавният бъбрив герой и почти всички останали поддържащи персонажи да са от мъжки пол.

„Свикнали сме мъжкото да е стандартът", коментира Карън Айзенхауер. „Затова като ти трябва герой продавач, го правиш мъж. Ако сложиш пазач, той също е мъж. Мисля, че това е просто вкоренено в нашата култура".

Oще: brave  disney  frozen  анимации  анимация  баланс  героини  диалог  дисни  жени  замръзналото кралство  изследване  култура  лингвист  малката русалка  мулан  мъже  мълчат  пепеляшка  персонажи  пол  принцеса  принцеси  рапунцел  реплики  роля  снежанка  спящата красавица  тенденция  уолт дисни  упорито  филми  храбро сърце 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани