Filmcafe logo

Тихо, филмът започва: Ужасии от Стивън Кинг на екран и на хартия

лебовскиFilmcafe
11.04.2019, 15:42 (обновена 15.04.2019, 18:48)
Тихо, филмът започва: Стивън Кинг

Снимка: © Webcafe.bg

Доброто и лошото сред екранизациите на творчеството на хорър писателя

В този епизод на подкаста "Тихо, филмът започва" Зузи Аспарухова прави своето грандиозно завръщане и то по една близка на сърцето й тема - творчеството на краля на хоръра Стивън Кинг и огромния брой екранизации на негови романи. Повод е последната филмова адаптация - тази на "Гробище за домашни любимци".

За останалите от екипа досегът с книгите на писателя не е бил особено успешен, но за Зузи Кинг е "феноменален", защото никога не става скучен. Драго Симеонов от своя страна поема вината за това, че не се е разбрал с творчеството на автора.

Естествено, когато разговорът се прехвърля върху филмите по Кинг, първият, който получава специално внимание, е "Сиянието" (The Shinning) на Стенли Кубрик - адаптация, която самият Кинг не одобрява.

Драго разкрива, че предпочита филма пред книгата, а Влади Апостолов се включва с мнението, че The Shinning е 98 процента филм на Кубрик и само 2 процента са на Кинг.

А знаете ли, че има и друга филмова адаптация на "Сиянието", по която Кинг е работил? В подкаста ще разберете и дали тя става за гледане.

Влади обръща внимание и на "шампиона на народа" сред филмите по творби на Кинг - "Изкуплението Шоушенк", който инатливо не пада от номер 1 в класацията за най-добри филми в IMDb.

Драго предлага своята интересна теория за финала на филма и промъкването на главния герой през една фекална тръба. Възможен ли е подобен подвиг? Филмът наистина ли свършва с хепи енд, или зрителите са подведени да вярват в това?

Зузи споделя лична история за това как дълги години е бойкотирала "Изкуплението Шоушенк". В подкаста ще разберете защо и какво е мнението й, след като най-накрая го е гледала.

Влади ненавижда друг масово харесван филм по Кинг - "Зеленият път" (Green Mile). Може би изненадващо, останалата част от екипа също не са очаровани от филма.

Драго предполага, че най-големият страх на Кинг е да няма за какво да пише... и затова никога не спира. Зузи, като верен фен, прави преглед на кариерата на писателя и посочва, че най-плодотворният му период е този, в който се е отдал на алкохол и кокаин.

На финала на подкаста, оцелели след ужасяващата борба не само с добрите, но и с гротескните адаптации по Кинг, всеки от четиримата ни герои препоръчва на слушателите по един филм по творба на писателя. А някои от предложенията определено ще ви изненадат.

Зузи Аспарухова, Влади Апостолов, Драго Симеонов и неговият син Пачето разгръщат страниците на масивния том "Филмовите адаптации по Стивън Кинг". Какво откриха там слушайте в подкаста "Тихо, филмът започва":Aко ви харесва и искате да слушате отново - ще се радваме и да се абонирате за нас в:

Oще: carrie  it  maximum overdrive  shawshank redemption  sleepwalkers  the green mile  изкуплението шоушенк  кери  литература  подкаст  сомнамбули  стивън кинг  тихо филмът започва  то  ужаси  хорър 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.