Filmcafe logo

Тихо, филмът започва: Апокалипсис на екран - филмите с бедствия

лебовскиFilmcafe
15.06.2019, 14:40 (обновена 17.06.2019, 12:59)
Тихо, филмът започва

Снимка: © Webcafe.bg

Зузи, Драго, Пачето и Влади в един разговор за филмите за бедствия - от природни катаклизми, през вирусни зарази, извънземни нападения до сблъсъците с гигантски чудовища.

Земетресения. Вулкани. Климатични промени. Астероид, летящ към Земята. Биологични зарази. Извънземни нашествия. Гигантски чудовища, излизащи от океаните и сриващи градове по пътя си.

Най-разнобразни са сюжетите за филми с бедствия, които могат да доведат до края на света такъв, какъвто го познаваме.

В новия епизод на подкаста на Webcafe.bg "Тихо, филмът започва" Зузи Аспарухова, Влади Апостолов, Драго Симеонов и Павел Симеонов - Пачето обръщат внимание на всеки един вид бедствие, което сме виждали на екран.

Разговорът преминава през филми като "Кинг Конг", "Зараза" (на Стивън Содърбърг), "Туистър", "Денят на независимостта", "След утрешния ден", "Воден свят", че дори и "Титаник".

Но преди това започваме с реакцията на четиримата към "дизастъри" - от истински бедствия до гигантски хлебарки. Кой ще пищи, кой ще е спокоен и кой ще реагира "като в български сериал" - ще разберете от подкаста.

Поводи да се говори за бедствия в последно време опрделено има - не само представянето на реално такова в сериала "Чернобил", но и "Годзила: Кралят на чудовищата" - новият американски филм за легендарното японско кайджу. Както Драго отбелязва, Годзила също е метафора за последиците от атомната енергетика.

Но все пак добър ли е новият филм за "джендър флуидния атомен гущер"? Зузи и Влади споделят своите впечатления (и разочарование).

Става дума за споделената вселена с гигантски чудовища, която Legendary Pictures се опитват да създадат с новите американски версии на Годзила и Кинг Конг. Остава въпросът добри ли са новите филми или не?

Влади иска продуцентите на филми за подобни зверове да разберат, че зрителите предпочитат да гледат самите чудовища и не им пука за човешките персонажи.

Драго припомня, че Годзила не е първото кайджу (гигантско чудовище), което сме гледали в България. Кое е било то? Знаете - ще чуете в подкаста.

Всеки споделя и своите предпочитани филми с бедствия. За един това са тези със зарази, за друг - онези с нападения на извънземни.

Пачето споменава и "Децата на хората" като филм с бедствие, защото и без това сериозно са разтегнали границите. И макар този филм може би да попада в други жанрови граници, баща му отбелязва, че децата по принцип са "дизастър".

Бихте ли гледали филм за бедствие със заглавие "Сливница"? А ако е с чудовища и неговото възможното продължение е "Сливница срещу Дупница"? Нашите герои биха.

Интересен въпрос е ще видим ли повече филми за рисковете от климатичните промени. Драго има проблем с този тип филми - че не знае от какво точно трябва да го е страх - дали от ледников период, от наводнения, от суша...

И още:

Кой според Влади е най-тъпият дизастър филм, правен някога - ще се изненадате, защото е документален.

Филм за катастрофа ли е "Меланхолия" на Ларс фон Триер?

Какъв е размерът на екскрементите на Кинг Конг, след като той е толкова голям?

Всичко това и още катастрофално много неща ще чуете в новия епизод на подкаста "Тихо, филмът започва":

Aко ви харесва и искате да слушате отново - ще се радваме и да се абонирате за нас в:

Oще: 2012  апокалипсис  бедствия  годзила  денят на независимостта  дуейн джонсън  зараза  кинг конг  краят на света  подкаст  скалата  след утрешния ден  тихо филмът започва  чудовища 


Още от Tихо, филмът започва

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

1 gothic | 15.06.201923:31

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_disaster_films

Попрочетете, погледайте и не говорете глупости....
   

оценка

+0 -0