Homeland 5: Има ли живот след ЦРУ? | webcafe.bg
Filmcafe logo

Homeland 5: Има ли живот след ЦРУ?

лебовскиFilmcafe, по TV Guide
27.08.2015, 15:23 (обновена 03.09.2015, 16:04)

Преди около година Homeland едва не беше спрян от Showtime заради тромавия трети сезон, който донесе на сериала само две номинации Emmy.

Шпионският трилър обаче успя да направи впечатляващо завръщане: в четвърти сезон смени както локациите, така и голяма част от основния актьорски състав.

Резултатът?

Номинации за най-добър драматичен сериал, най-добра режисура, най-добра главна женска роля за Клеър Дейнс в ролята на Кери Матисън и най-добър актьор в поддържаща роля за Ф. Мъри Ейбрахам в ролята на Дар Адал.

Само месец и половина преди премиерата на Homeland 5, създателят на сериала Алекс Ганза освети още малко от сюжета на новия сезон.

Преди да преминем към зоната на спойлерите, можем само да обобщим, че на Кери й предстои сериозна трансформация, а връзката й с Куин...

ВНИМАНИЕ, СПОЙЛЕРИ

Всичко по реда си.

Вече знаем, че действието се развива две години след събитията, които белязаха края на Сезон 4.

Сега Кери Матисън живее в Берлин, където работи за частна компания за консултации в сферата на сигурността.

"В новия сезон Кери вече не е офицер от разузнаването", казва Ганза пред TV Guide.

"Тя определено е отхвърлила миналото си. Опитва се да намери начин да си прости за всичко, което е сторила по време на кариерата си в ЦРУ. Започва да се пита дали трудът й всъщност не е отишъл на вятъра - дали изобщо е успяла да допринесе за някаква смислена промяна в света? Ще видим, че тя е започнала да се занимава с дейност, която е почти диаметрално противоположна на работата й в ЦРУ".

Този рязък обрат се пренася и в личния живот на Кери.

Тя отглежда дъщеря си с новия си приятел Йонас Хапих (в ролята - германският актьор Александър Фелинг, познат от Inglourious Basterds).

"Освен всичко, Кери вече е освободена от фалшивите предразсъдъци спрямо самата себе си", казва Ганза.

"Майка й казваше в края на миналия сезон: "Намери си партньор, болестта не ти пречи да имаш отношения с някого". Ето защо, сега ще я видим в една доста "домошарска" връзка, която създава съвсем различно усещане на всичко, което се случва в сериала."

Но както признава Клеър Дейнс: "Кери живее нормален живот... За около 5 минути"

И въпросът на въпросите: Защо Кери не се опита да спаси връзката си с Куин (Рупърт Френд), който призна, че е влюбен в нея в края на Сезон 4?

"Кери все още не се беше освободила от задръжките си в онзи момент", отбелязва Алекс Ганза. "В любовта всичко зависи от синхрона, а при тях двамата имаше 12 часа разлика".

Самият Куин едва ли ще има настроение за каквито и да е романтични отношения в новия сезон.

"Куин вече е съвсем различен герой. Той е прекарал две години в Сирия и Ирак, начело на екип от бойци от силите за специално предназначение на американската армия. Можете да си представите какви ужаси е преживял и как това е повлияло на психиката му", коментира още създателят на Homeland.

Ганза признава, че преди да започне писането на сценария за всеки нов сезон, всички сценаристи, Клеър Дейнс и Манди Патинкин (в ролята на бившия директор на ЦРУ Сол Беренсън) провеждат серия от разговори с група от настоящи и бивши разузнавачи, служители на Държавния департамент и хора от администрацията в Белия дом.

Затова сюжетът на Homeland изглежда плашещо реалистичен - просто защото е създаден на базата на достоверна вътрешната информация за действителни събития и процеси в американската външна политика и войната срещу тероризма.

Борбата срещу групировката "Ислямска държава" отново ще присъства като тема в Сезон 5, а специално внимание ще бъде обърнато и на проблемните отношения с Русия и Владимир Путин.

В този смисъл - изборът на Берлин като сцена на новия Homeland не е никак случаен.

Премиерата на новия сезон е на 4 октомври по Showtime.

Oще: homeland  алекс ганза  ислямска държава  кери матисън  клеър дейнс  разузнаване  рупърт френд  сащ  сол беренсън  цру 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.