Това не е поредният политически сериал | webcafe.bg
Filmcafe logo

Това не е поредният политически сериал

лебовскиМис Марпъл
02.10.2015, 16:17 (обновена 09.10.2015, 16:01)

1 от 8 снимки Назад Напред

Show me a hero

Снимка: © HBO

„Show me a hero" е бавен, остър като бръснач сериал, за който трябва да се отдели нужното време

Името на сериала е „Show me a hero" на английски, и макар българкият превод - „Дръзки" да ми харесва,  именно английският вариант характеризира най-добре последната продукция на HBO.

Историята е написана и продуцирана от Дейвид Саймън  (създателя на „The Wire")  - и се основава на реални събития. Историята разказва за млад кмет, който застава начело на град Йонкърс в момент на големи промени - федералният съд осъжда Йонкърс за построяването на централни общежития за бедни и цветнокожи. Бялото население на града се вдига на бунт.

Всичко започва през 1979 година и приключва праз 2007-а. Сериалът обхваща най-бурния период от цялата история - периодът от 1987-а до 1994 година.

„Най-важното, което направихме, е, че решихме да използваме истинските имена на хората, да използваме реалните събития. Реалните събития в Йокърс започват някъде през 70-те години на миналия век. Делото е заведено от федералното правителство срещу града през 1979 година и всъщност не е приключено чак до 2007-а, тогава е завършено и е взето решение. Ние избрахме да се концентрираме върху определен момент, когато започва строенето и ингерирането на първите няколко общежития и битката на хората от Йонкърс е най-голяма. След тези години в града се построяват още много общежития и се започва интеграция на децата от това бедно общество и в училищата. В сериала решихме да се концентрираме в периода 1987-а до 1994-а, когато е най-жестоката битка на хората в Йонкърс, защото именно в тогава там се появяват първите 200 общежития за бедни.", казва самият Дейвид Саймън.

Самият сериал се състои от общо 6 епизода. Позиционирани в точното време, със смешните прически, дрехи, мустаци и сериозни лица, актьорите пасват като ръкавица на времето и историята. На страстите в онези години.

„Дръзки" хем е политически сериал, хем не е.

Защото показва, че хората и човешките взаимоотношения стоят на първо място. Преди всяка политика, режим или строй. Книгата на Лиса Белкин, по която е създаден сериалът, се опитват да направят и покажат точно това. Оскар Айзък, Алфред Молина, Уинона Райдър (за която Саймън казва, че ще покаже на зрителите, колко добра актриса може да бъде), Катрин Кийнър и Джим Белуши им помагат с достоверните си изпълнения.

„Джим Белуши прави нещо различно тук. Той е известен предимно с комедийните си роли и образи, но ето го тук, той играе сериозният възрастен кмет Анджело Мартинели. Обичам, когато хората изненадват с уменията си. И двамата - Джим и Уинона - го направиха."

Саймън знае как да подбира актьорите, с които да работи. Самият факт, че успява да убеди Оскар Айзък да изиграе главната роля в телевизионна продукция, говори сам по себе си.

Саймън добавя: „Ако говорим за емоционална привързаност към персонаж обаче, то това определено е Мери Дормър, изиграна прекрасно от Катрин Кийнър - тя е героят в историята, който прави 180-градусово обръщане на гледната си точка. В началото се бори против построяването на тези общежития, а после, когато се запознава с хората, които живеят там, става най-големият защитник на правата им."

„Show me a hero" е бавен, остър като бръснач сериал, за който трябва да се отдели нужното време. Няма шокиращи разкрития и батални сцени. Просто хора, които се борят срещу други хора, както често се случва в живота. Добра история, добър диалог и добри актьори. Толкова.

Oще: show me a hero  адаптации  дръзки  сериал  сериали  филм 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 03.10.201510:03

Не се ли прекалява с фаворизирането на цветнокожите раси, а белите герои защитаващи ги героично, са противопоставени на още по-бели мръсници, които пречат на доброто. Един нов расизъм!

Филми на кило, клонинги на "Шиндлер".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.03.2012, 17:14

1 senser | 03.10.201500:25

"the wire" & "treme"
   

оценка

+0 -0