"Отворени рани": Режи дълбоко | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Отворени рани": Режи дълбоко

зорница аспаруховаЗорница Аспарухова
20.06.2018, 17:39 (обновена 22.06.2018, 11:06)

Да гледаш сериал, който е базиран на книгата, която си завършил преди няколко дни е изключително трудно начинание.

От една страна знаеш верния отговор на всички загадки заложени вътре - взаимовръзки, обрати, кой-го-направи - от друга обаче, читателят, превърнал се неизбежно в зрител, ще има възможност да се огледа в представата за визия на някой друг.

Как някой, когото ти не познаваш и с когото нямаш никакъв досег, е видял в главата си онова, което ти първи си видял в своята.

Въпросите, чийто отговори се получават по-късно, логичните връзки и тайните между персонажите за теб вече са ясни.

Пъзелът отдавна е нареден и картината е придобила пълен вид. И все пак натискаш бутона Play.

Предполагам, че така се чувстват писателите на криминални романи. Те знаят отговора, който всички търсят, разгръщайки страниците и въпреки това не губят динамика и интерес, описвайки детайли, за да заведат читателя до него.

Можем да кажем, че Джилиан Флин - автор на дълбаещи в неприятни отвори на душата съспенси, е един от най-добрите криминални автори в момента. Не просто, защото е номер 1 всеки път в класацията за бестселъри на Ню Йорк Таймс или защото произвежда хитове, а защото просто е добра в това, което прави.

Джилиан (да, някои хора я наричат Гилиън, но ние предпочитаме по-твърдото и използвано върху българското издание на книгите й произношение) се ражда в Мисури и има специален афинитет към американския юг. Днес е на 47 години и е един от най-известните автори на трилъри в света.

Флин има специален уклон към няколко неща - югът, тъжните истории, които рядко свършват щастливо, и лошите жени, които населяват нейните светове.

Джилиан е жестока, както към емоциите и страховете, които затваря като в малки черупки в главите на своите персонажи, така и към обстоятелствата, в които ги поставя. В живота иначе е тих и притеснителен човек, който е закърмен с хорър филм и литература. И това си личи.

Първият роман на Флин излиза през 2006 година и носи името Sharp Objects. По ирония излиза последен у нас под името „Отворени рани". Отново по ирония е последната от общо трите книги на авторката, която бива адаптирана за екран, този път за телевизия. Следват „Мрак" и романът, който превръща Джилиан Флин в рок звезда - „Не казвай сбогом".

Историята на Невероятната Ейми, най-страшната жена в модерната литература и кино, и нейният съпруг Ник, се превръща в любимия трилър на публиката още с излизането си през 2012-а, а само няколко месеца по-късно работата по неговото адаптиране във филм започва.

Джилиан сяда на стола на сценариста на продукцията, рамо до рамо с Дейвид Финчър. Резултатът е великолепен кървав трилър от ново поколение, в което насилието ескалира правопропорционално с психологическия натиск и лудостта на основния женски персонаж. Филмът получава няколко номинации за „Оскар", включително за Флин като сценарист и Розамунд Пайк, която влиза в ролята на Невероятната Ейми.

„Не казвай сбогом" може да се похвали и с една от най-жестоките секс сцени с кръв и насилие, която би накарала повечето хора да се изчервят или да извърнат глави.

Адаптацията на „Мрак" - вторият роман на Флин, която се случва година по-късно след успеха на „Не казай сбогом", не може да се похвали с толкова великолепно представяне на голям екран. Този път Джилиан не участва по никакъв начин в процеса, а резултатът е приличен трилър, който има един огромен плюс - Шарлийз Терон влиза в ролята на лудата жена, която е в центъра на събитията.

„Мрак" минава незабелязано, но това не влияе на успеха на Флин. HBO купуват правата за дебютния й роман Sharp Objects"Отворени рани" и започват дълга и трудна работа по неговото пренасяне на екран. Близо 2 години по-късно резултатът е налице.

За пореден път, пръв в нейната кариера, но трети за зрителя, Джилиан Флин успява да изгради свят, в който насилието се крие зад всеки ъгъл, а жените, поставени в центъра на историята, са луди и опустошителни, както за себе си, така и за околните.

Ейми Адамс влиза в главната роля на шоуто.


Патриша Кларксън и Елиза Сканлън й правят компания в този разказ за семейството и лудостите, които неизбежно вървят ръка за ръка с красивата фасада и перфектно изградения свят за пред околните.

Историята проследява Камил Прийкър - репортер за чикагски вестник, която се връща в родния си град Уинд Гап, в който в рамките на няколко месеца са убити две момичета по особено жесток начин. Нейната задача е да напише репортаж и да отрази местните вълнения и обстановка.

Разбира се, Камил има много по-сериозен проблем от убийствата. Тя мрази Уинд Гап, тъй като спомените й оттам са все още ярки и неприятни.

Агата Кристи казва, че... „Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота, е да имаш щастливо детство." На базата само на това простичко твърдение, толкова основополагащо за всеки човек, Джилиан Флин започва да реди своя пъзел от злост и тъга, за да придаде плътност на Уид Гап и неговите най-тъжни обитатели.

В книгата историята е разказана изцяло от гледната точка на Камил, подход, който Джилиан Флин впоследствие сменя и следващите й романи придобиват повече пъстрота, заради множеството гледни точки, които полагат историята пред читателя.

Тук обаче тя решава да запази анонимността за онова, което се случва в главите на другите участници в сюжета и да ни предостави само гледната точка на обърканата и изтерзана Камил, която ден след ден става все по-луда на територията на родния си град.

Романът ни води напред и назад във времето.

През миговете на детство, които за Камил са всичко друго, но не и щастливи заради властната й майка, мъртвата й сестра, безразборния секс, пиенето, насилието, самоунищожението, до тихата лудост, която удобно се настанява в главата на малката Прийкър, за да я превърне в изморения, нарязан и счупен човек, който е тя днес.

Паралелно с това тече полицейското разследване, което така и не успява да открие верни отговори, но по един много простичък начин изпъстря със светлосенки останалите персонажи, които населяват ненормалния свят, написан от Флин. Финалът е изненадващ, но някак логичен. Нещо, което е запазена марка на авторката.

Сериалът от своя страна не може да предостави само една гледна точка към ситуацията и света на Уинд Гап.

Действието тук е разпределено между разследването, водено от детектив Ричард Уилис, в ролята на когото влиза Крис Месина, властната и непокорна натура на Адора Крелин - майката на Камил, изиграна като по конец от великолепната Патриша Кларксън и, разбира се, най-много време е отредено на Камил - счупената, луда жена в наши дни, в чиято белязана кожа влиза Ейми Адамс, а детската и все още невинна версия на младостта, е изиграна от София Лилис.

Ейми Адамс е превъзходна актриса. Тя умело може да влиза в най-различни типажи и пресонажи. От фатална жена, през принцеса и учен, до лудо момиче от Юга. Ролите, които подбира внимателно, й стоят като добре ушит костюм, с чийто качества и недостатъци тя работи като умел жонгльор на цирковия ринг.

„Отворени рани" не прави изключение. Адамс е майстор в изграждането на сложния свят на Камил Прийкър, чиято психология, бавно и постепенно, епизод след епизод, се разгръща с цялата си гнусна пъстрота пред зрителя. Адамс работи толкова добре с емоциите, които са основополагащи за нейния персонаж, че човек би казал, че цял живот е била именно такава, но чак сега е решила да ни го разкрие.

Джилиан Флин обича лошите момичета. Тя обича злите жени, наранените жени, жените, които са склонни да причинят зло на всяка цена.


Флин е истински пълнокръвен любител на жестокостта, която умело вмъква под кожата на красиви, чисти и прилежно изгладени дами, които зрителят или читателят иска да унищожи на финала на историята. Можем да кажем спокойно, че макар жената да е действащото лице в историите на Флин, то тя е най-големият злосторник, който заслужава да бъде наказан болезнено.

И в част от случаите именно това се случва.

Трима различни режисьори са се гмуркали в света на Флин, за да го покажат на голям екран. В случая с „Отворени рани" честта се пада на Жан-Марк Вале, който работи с HBO по втори проект. Първият е „Големите малки лъжи", в който Вале се представи като майстор, какъвто е.

Ето ви един любопитен факт - „Отворени рани" е сниман преди „Големите малки лъжи", което не пречи сериалите да са толкова различни и същевременно суровият стил и отсечени сцени на канадеца да са ярка и отличителна черта и на двата проекта.

Жан-Марк Вале е великолепен визуален разказвач, който има слабост към истории, базирани на книги, и ако не вярвате, то препоръчваме „Клубът на купувачите от Далас" и Wild, които ще ви оставят без дъх.

Джилиан Флин обича да провокира, за да види докъде може да стигне. И стига далеч. Всяка нейна история е различна, странна и малко плашеща. „Отворени рани" не прави изключение. А доволството, което мрачният свят на този сериал ще ви донесе, е двойно.

Независимо дали ще прочетете книгата или не. Ако го направите ще знаете отговора на загадката и ще останете с кефа да видите доколко вашето мрачно подсъзнание съвпада с това на Вале и екипа на HBO.

Ако решите да не го правите, то ще имате на разположение един визуален мрачен пъзел, който ще разкрие пред вас всичките си тайни, бавно и болезнено.

Премиерата на сериала „Отворени рани" у нас е на 9-ти юли. Първият епизод ще е наличен от сутринта в HBO GO и ще се излъчи същия ден от 21:00 часа по HBO.

Ако не ви се чака понеделник за понеделник може да стиснете зъби и да изчакате всичките му епизоди в онлайн стрийминг платформата и да си направите binge-watching. Книгата пък вече е в книжарниците за най-нетърпеливите, благодарение на издателство „Ера". Джилиан Флин е нещо, което винаги бих препоръчала на почти всеки.

Каквото и да решите да изберете, на финала ще знаете отговора на загадката и ще сте като истински писател на криминален роман. От тези, които още на втората страница могат да изкрещят: „Убиецът е..." Но няма да го направят.

„Отворени рани" ще ви порежат и ще ви хареса.

Oще: hbo  hbo go  джилиан флин  ейми адамс  камил прийкър  крис месина  мрак  не казвай сбогом  отворени рани  патриша кларсън  сериал  сериали  софия лилис 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.