Кой уби Хейзъл Дрю? Истинската история зад "Туин Пийкс" | webcafe.bg
Filmcafe logo

Кой уби Хейзъл Дрю? Истинската история зад "Туин Пийкс"

Webcafe
19.05.2017, 13:51 (обновена 28.05.2017, 09:15)

Вече трети ден температурата в малкото курортно градче Санд Лейк, близо до Ню Йорк, надминава 30 градуса. Датата е 7 юли 1908 година. 20-годишната Хейзъл Айрийн Дрю върви по край пустия път. Районът e силно залесен и сред дърветата често бродят ловци на катерици или рибари, хвърлящи въдица в близкото езеро. Определено това не е място, на което младо момиче като Хейзъл трябва да се скита само през нощта.

По всички критерии, тя е привлекателна млада жена с бухнала коса и сини очи. В около 19.30 ч. среща двама мъже по пътя си - Франк Смит, глуповат младеж, който познава Хейзъл и много я харесва, и Рудолф Гъндръм - 35-годишен продавач на въглища, който случайно качил Франк в каруцата си, докато се връщал към града.

В ръката си Хейзъл държи сламената си шапка с черни кантове и големи пера. Двамата с Франк се поздравяват, след което каруцата подминава. Франк Смит казва на Гъндръм: „Това е най-голямата дъщеря на стария Дрю".

Това е последният път, в който някой е виждал Хейзъл Дрю", преди тялото й да изплува безжизнено от езерото, четири дни по-късно. Причината за смъртта е удар в тила с тъп предмет. Черепът й е разбит и след престоя във водата, единственото, по което е разпозната, са дрехите й и златните коронки на зъбите. Всичко говори за убийство.

Днес въпросът „Кой уби Хейзъл Дрю?", остава без отговор. И въпреки че медиите от време на време се сещат за случая, Хейзъл и историята й щяха отдавна да бъдат забравени, ако престъплението не се беше случило в близост до Табортън, където Марк Фрост - един от създателите на „Туин Пийкс", прекарва летата си като дете, пише „Уошингтън Пост".

Бабата на Фрост често разказвала истории на база местния фолклор, включително за убийството на Хейзъл, в които вкарвала фрази от приказки за призраци като предупреждението „не излизай в гората през нощта".

Наскоро в свое интервю Фрост разказа тази история. Именно от баба си Бети той наследява дарбата за разказване на истории и става известен автор и сценарист, който заедно с Дейвид Линч създава през 90-те двата сезона на „Туин Пийкс" - телевизионната история, която ще се завърне на 21 май, 26 години, след като ABC спря излъчването й.

Фрост и Линч стоят в кафене в Лос Анджелис и обмислят различни идеи, когато в умовете им изплува образът на безжизненото тяло на млада жена, изхвърлено на самотния бряг край езеро в малък град.

Линч, ако се съди по филмографията му, е привлечен от идеята за млади, проблемни, уязвими жени, особено блондинки. Дори по-рано с Фрост са работили по измислен сюжет за Мерилин Монро, в който се залага предположението, че семейство Кенеди е замесено в убийството й.

Новата идея бързо започва да се оформя.

„Слушал съм истории за Хейзъл през цялото си детство, защото се говореше, че духът й обитава района на езерото", казва Фрост през 2013 година. „Горе-долу така се появи Лора Палмър".

Лора Палмър (в ролята - Шерил Лий), чието убийство беше в основата на оригиналните епизоди, отново ще бъде централна тема в завръщането на историята.

Покрай развитието на сюжета Фрост е търсил в архивите на Санд Лейк документи, свързани с убийството на Хейзъл.

„Идеята за тялото на момичето, намерено на брега на водите, неразкритата мистерия, множеството заподозрени, смесването на култури и различните социални класи, с които е общувала - наистина се загнезди във въображението ми", казва Фрост.

Лора, 17-годишната кралица на красотата в гимназията, и Хейзъл, която от 14-годишна работи като домашен помощник - и двете са местни красавици, чиито убийства разкриват множество лични тайни.


На повърхността Лора води спокоен живот на примерно момиче: отличничка, предано гадже на куотърбека от местния футболен отбор, разнася храна по домовете на възрастни хора доброволно и т.н. Но с напредването на разследването за смъртта й изникват тайни любовници и мистериозни връзки, които завладяват специален агент Дейл Купър (Кайл Маклоклан) и зрителите.

По същия начин семейството на Хейзъл и приятелите й настояват, че тя не е имала никой специален в живота си. При разследването обаче следователите откриват много доказателства за флиртове и тайни срещи. Точно както агент Купър се рови в дневника на Лора Палмър, където са изписани инициалите на хора, с които се среща, местните власти откриват картички и писма в шкафчето на Хейзъл.

В Туин Пийкс полицията насочва вниманието си към моториста Джеймс Хърли, дилъра Лио Джонсън и богаташа Бенджамин Хорн. В случая на Хейзъл първи заподозрян е Франк Смит, който не просто е харесвал убитата, но на няколко пъти е правил противоречиви изказвания пред властите. След като алиби изчиства името му, започват да се появяват серия от ексцентрични заподозрени, сред които меланхоличния чичо на Хейзъл - Уилям Тейлър, чиято ферма се намира недалеч от езерото. Въпреки че хората, които следят случая отблизо, са намирали поведението му за странно и подозрително, местните власти така и не откриват директна следа, която да го свързва с престъплението. Властите проверяват и зъболекар, предложил брак на Хейзъл, кондуктор, с когото се твърди, че тайно се е виждала, и милинер, който държал имение наблизо, в което се случвали странни неща, включително - оргии. Той обаче успява да обори обвиненията, включително тези, че държи в дома си млади жени без тяхно желание и че съседи чули викове от имението му по време на убийството. Образът му напомня силно този на Бен Хорн от „Туин Пийкс".

Според Фрост е възможно случаят да е претупан от полицията, защото Хейзъл не е била от известно семейство, а и по това време към жените - жертви на насилие, не е имало особено съчувствие.

И въпреки че връзка между двата случая - измисления и реалния - има, Фрост твърди, че най-вече мястото е това, което е повлияло на сериала.

Санд Лейк в много отношения е като Туин Пийкс. Намира се в планински район, и има население от малко над 10000 души - малко повече от първоначалния брой жители, който Линч и Фрост залагат за население на фикционалното си градче, преди ABC да решат, че на табелата за влизане в града вместо 5120 жители трябва да се изпише 51201, защото малкият брой би отблъснал зрители. Индустриите на двете места също си приличат. Гъстите иглолистни гори край Туин Пийкс също напомнят Санд Лейк.

Паралелите между убийството на Хейзъл и това на Лора обаче спират дотук. ABC настоява създателите на сериала да разкрият кой е убиецът на младото момиче. В истинската история на Хейзъл това никога не се случва.

"Един мъдър човек ми каза веднъж, че мистерията е най-съществения компонент на живота по следната причина: мистерията провокира чудене, което води до любопитство, което се превръща в основа на желанието ни да разберем кои и какви всъщност сме", пише Фрост в „Тайната история на Туин Пийкс ".

Може би никога няма да разберем как се е стигнало до убийството на Хейзъл, но точно търсенето на отговори прави нейната история - и тази на Лора Палмър, толкова привлекателни за въображението.

Новият "Туин Пийкс" ще се излъчва по HBO и HBO Go от следващата седмица.

Oще: бенджамин хорн  дейвид линч  езеро  линч  лора палмър  марк фрост  ню йорк  палмър  санд лейк  сащ  сериал  сериали  телевизия  туин пийкс  убийства  убийство  хейзъл айрийн дрю  хейзъл дрю 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.