Има ли 13 Reasons Why роля за повишаването на самоубийствата | webcafe.bg
Filmcafe logo

Има ли 13 Reasons Why роля за повишаването на самоубийствата

Webcafe
02.05.2019, 17:41 (обновена 04.05.2019, 09:22)
13 reasons why

Снимка: © Netflix

Сериалът може да има положителни и отрицателни ефекти, свързани с темата за самоубийствата, сочат две проучвания

Когато преди две години Netflix пусна сериала 13 Reasons Why, множество психолози предупредиха за опасностите, свързани със сюжета на епизодите.

Сериалът проследява историята на тийнеджърка, която решава да отнеме живота си и изброява причините, довели до този избор. Според специалистите това крие опасност от появата на самоубийства, които копират представеното в сериала.

Две изследвания опитват да установят дали предварителните опасения са били оправдани.

Едното проследява броя на самоубийствата в САЩ при тийнейджъри след излъчването на първи сезон, а другото - ефектите от излъчването на втори сезон във възрастовата група 18-29.

Проучване на Американския национален здравен институт показва, че от дебюта на сериала през март 2017 г. до декември същата година има ръст от 28.9% в броя на самоубийците сред деца и тийнейджъри на възраст между 10 и 17 години.

Учените са изследвали 5-годишен период - от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2017 година, като пикът на фаталните случаи съвпада с излъчването на сериала. През съответната година е имало с 195 самоубийства повече спрямо предходните 9 години.

Все пак учените уточняват, че изследването им не може да докаже причинно-следствена връзка, като допускат, че е възможно неизвестен страничен фактор да е отговорен за повишаването на самоубийствата.

Въпреки това, позовавайки се на силната корелация, те предупреждават за опасността за деца и младежи от гледането на сериите.

Според един от авторите на изследването - Лиза Хоровиц, резултатите сочат, че младите хора са особено уязвими от медийното съдържание. Тя отбелязва, че всички сфери, включително медийната, трябва да се стараят да бъдат конструктивни и да действат разумно, когато става дума за чувствителни теми, свързани с кризи в общественото здраве.

Водещият автор на доклада - Джеф Бридж, специалист по темата за самоубийствата в Националната детска болница в Кълъмбъс, казва пред AP, че през месец април 2017 г. е отчетен по-висок брой самоубийства спрямо предходните 19 години.

"Създателите на сериала преднамерено описват самоубийството на главната героиня. Те дават много детайлно представяне на смъртта чрез посегателство върху собствения живот", казва той, като твърди и че това може да доведе до суицидно поведение.

Въпреки че главната героиня в 13 Reasons Why е момиче, изследването наблюдава по-висок ръст на самоубийствата сред момчетата. Данните отчитат, че няма промяна във възрастовите групи 18-29 и 30-64.

Говорител на Netflix коментира, че компанията изучава внимателно изследването и счита, че темата е изключително важна, затова и работят усилено, за да се уверят, че боравят отговорно с темата.

Той обаче посочва, че има противоречие между направеното изследване от екипа на Джеф Бридж и друго, проведено от Университета в Пенсилвания.

Цитираното изследване включва 729 души на възраст между 18 и 29 години. То е направено малко преди и месец след излъчването на втори сезон на сериала.

Резултатите от проучването сочат спад в суицидните нагласи на зрителите, изгледали сериала до края на сезона. В допълние към това сред тях имало и по-високо изразено желание да помогнат на хора със суицидни помисли. За сметка на това онези, които са спрели да гледат епизодите преди финала на сезона, са проявили по-висока склонност към суицидни помисли и по-слаб оптимизъм за бъдещето. В заключение авторите на изследването отбелязват, че художествената история, фокусирана върху темата за самоубийството, може да има едновременно и полезен, и негативен ефект.

След като сериалът дебютира в САЩ, NASP (Националната асоциация на психолозите в САЩ), пусна изявление относно рисковете, заложени в сериала. „Не препоръчваме на уязвими младежи, особено на такива, които имат каквито и да е суицидни помисли, да гледат сериала. Този въздействащ начин на разказване може да накара по-лесно впечатляващите се зрители да поетизират изборите, направени от героите, или да развият фантазии за отмъщение", пише в изявлението. "Самоубийството не е решение на проблемите", допълват психолозите.

След поредицата критики Netflix отправиха предупрежение преди първия епизод на сериала. Те създадоха и уебсайт - 13reasonswhy.info, в който предлагат източници на подкрепа за хора, които обмислят самоубийство.

По създаването на сайта заедно с компанията работи д-р Кристин Мутие от Американската фондация за превенция на самоубийствата. Тя отбелязва, че самоубийството е сложна материя и не трябва с лека ръка да се набелязват факторите, които му влияят.

Тя посочва, че е важно да се обърне внимание и на другите рискови фактори, които могат да бъдат свързани с повишения брой самоубийства сред момчетата през 2017 година. Сред събитията извън сериала през същата година са широко отразеното в медиите самоубийство на гръндж легендата Крис Корнел от Soundgarden през май, смъртта на Честър Бенингтън от Linkin Park през юни, инцидентната свръхдоза на музиканта Том Пети от октомври. Към това може да се добави и самоубийството на звездата на американския футбол Арън Хърнандез през април същата година.

Мутие посочва и че новото изследване няма за цел да отчете причинно-следствена връзка. Пред Los Angeles Times тя отбелязва, че особено слаба е връзката, когато става дума за самоубийствата сред момчета в тази възрастова група, където процентният дял на самоубийствата всъщност е много нисък - около 0.6 на 100 000 души.

Все пак тя се отчита, че сериалът има важно значение по отношение на диалога по темата.

Мутие призовава родителите да говорят с децата си по тези теми, особено ако усещат, че те изпитват трудности. Тя допълва и че ако има дете в риск, което обаче настоява да гледа сериала, то трябва да го гледа в компанията на родител, който да коментира с него случващото се. Важно уточнение е и че не е разумно цял сезон да се гледа на един дъх - след всеки епизод трябва да има обсъждане, преди да се премине към следващия.

Важно е и, ако имате суицидни помисли или имате съмнения, че ваш близък е в такава ситуация, да потърсите помощ.

Очаква се трети сезон на 13 Reasons Why да се появи на екран по-късно през тази година.

Oще: 13 reasons why  самоубийство  сериал  сериали 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.