Кой е главният герой в Game of Thrones? | webcafe.bg
Filmcafe logo

Кой е главният герой в Game of Thrones?

Webcafe
30.12.2016, 12:22 (обновена 04.01.2017, 15:41)

Феновете на сериала Game of Thrones и книгите на Джордж Р.Р. Мартин отдавна спорят кой е истинският герой в историята. Денерис? Тирион? Джон Сноу? Ходор? Всеки път, когато герой изглежда като най-важният за сюжета, той бива брутално убит.

Това е основна черта в съществуването на водещите персонажи в света на Вестерос - когато играеш играта на тронове, печелиш или умираш.

Няколко главни герои все пак остават през сезоните. За да разберем обаче кой от тях е истинският - този, който има най-съществено значение за историята, трябва да се доверим на математиката.

Андрю Бевъридж, преподавател по математика от колежа Макалистър и студентът Джи Шан, решават да превърнат света на Game of Thrones в социална мрежа, използвайки науката. Книгите и сериала, със своя голям набор от герои в различни взаимоотношения, предлагат перфектна възможност да бъдат изучавани математически.

Изследването, наречено „Мрежа от тронове", е публикувано в специализираното издание Math Horizons на Американската математическа асоциация.

Двамата учени свързват героите всеки път, когато си взаимодействат в третата книга от поредицата - „Вихър от мечове". Когато двама герои се появят през 15 думи един от друг, се появява връзка между двамата. Връзките се преценяват на база това колко често двама герои се появяват близо един до друг. Не е нужно те да са приятели, за да се появи знак за взаимоотношение между двамата. Това е добре, защото така или иначе сериалът не се отличава с много примери за истински приятелства.

Мрежата, която се появява в резултат от изследването, разделя героите на изключително точни общности, които показват географските, фамилните им отношения и дори конфликтите между тях.

Дори не е необходимо да се изговаря какви са взаимоотношенията между героите, защото мрежата сама ги разкрива.

След това математиците оценяват героите по няколко различни критерия. Един от критериите е „степен на централност", която оценява героите на база това с колко други са свързани. Друг критерий отчита колко са важни в мрежата героите, с които даденият персонаж е свързан.

След изчисляване на всички критерии, излиза, че един герой винаги е първи, с изключение на един показател.

Това е Тирион Ланистър.

Остроумният герой математически е най-важният персонаж в Game of Thrones. Негов подгласник е Джон Сноу - „копелето" на Нед Старк, а трета е Санса Старк - червенокосата дъщеря от семейство Старк, която се оказва в не една рискова ситуация през историята. Това не е изненада, предвид фактът, че на Тирион са отделени най-много глави в книгата - 49. Не обаче броят на главите определя важността на даден герой, защото по този показател Аря Старк е трета, въпреки че в класацията на математиците се подрежда много след сестра си.

Денерис - Майката на драконите и истински наследник на Железния трон, също е много важна в историята.


Фактът, че е в Есос обаче, я отдалечава от много водещи събития във Вестерос. Въпреки това героите, с които е свързана във Вестерос, са изключително важни и всички герои минават през връзка с нея, когато взаимодействат с други в Есос.

Според Бевъридж чрез науката и мрежите може да се предвиди накъде върви историята, цитирайки като пример връзките на Денерис.

"Денерис наистина представлява бъдещето - можете да видите какво ще се случи, въз основата на хората, с които е свързана", казва Бевъридж.

По същия начин, по който математикът е изчислил връзките в сериала, Американската агенция по национална сигурност изучава терористичните мрежи.

Oще: game of thrones  вихър от мечове  джон сноу  джордж мартин  игра на тронове  сериал  сериали  телевизия  ходор 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.