"Историята на прислужницата" - свят, в който не искаме да живеем | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Историята на прислужницата" - свят, в който не искаме да живеем

лебовскиFilmcafe
06.06.2017, 12:58 (обновена 17.06.2017, 11:39)

1 от 6 снимки Назад Напред

историята на прислужницата, историята на слугинята

Елизабет Мос е в главната роля в антиутопията по романа на Маргарет Атууд

Представете си свят, в който жените се използват или за бижу, или за разплод. Представете си държави, в които от 6 години не се е чувало проплакването на бебе. Представете си как изведнъж всички демократични правила са забравени в името на оцеляването на определен начин на живот, неравенството е повсеместно, а религиозният фанатизъм - основна норма. Тази картина изглежда мрачна прогноза за бъдещето на света, в който живеем днес.

Тя обаче е обрисувана в средата на 80-те години на миналия век, докато Желязната завеса дели Запада от Изтока. „Историята на прислужницата" е антиутопичен роман на канадската писателка Маргарет Атууд, който намери своето място на екрана в едноименен сериал на HBO с Елизабет Мос („Момчетата от Медисън авеню") в главната роля.

Сериалът, базиран на книгата, разказва за измислената страна Гилаед по време, в което светът страда от безплодие. Жените рядко успяват да забременеят, а дори и да се случи - често бременността не завършва с раждане заради усложнения. Това води до невиждана демографска, политическа и икономическа криза.

След преврат се установява нов политически режим, който оправдава действията си с фрагменти от библейските канони. Новата власт е строго патриархална, а жената има второстепенна роля. Богатите семейства, които страдат от репродуктивни проблеми, си взимат „прислужница" - жена, която да бъде на услугите на господаря си (командира) веднъж месечно, когато е най-вероятно да забременее. Актът на сексуалното насилие се нарича „церемония", започва с цитати от Библията и в него участва и съпругата.

Всеки, който се опита да избяга, е обречен на смърт.

От този свят се опитва да се спаси Офред (Елизабет Мос) заедно със съпруга си и дъщеря си. Преди да премине границата обаче, е заловена и изпратена за прислужница в дома на богато стерилно семейство. Тя няма право да говори за живота си преди, нито да се сприятелява с други жени в нейната позиция. Няма и как да избяга.

Романът "The Handmaid's Tale" на Маргарет Атууд, който стои в основата на епизодите, е написан през 1985 година, докато писателката живее в Западен Берлин. Тогава все още Желязната завеса дели следвоенния свят, а въздухът е наситен с усещането, че Големият брат наблюдава иззад ъгъла. В романа си тя пренася атмосферата на общо недоверие.

Атууд винаги е казвала, че всичко, което се случва в нейната награждавана книга, е изградено по образ и подобие на неща от света около нас - от заложените в Библията патриархални идеи за семейството до увеличаващите се нива на безплодие по света.

Романът обаче звучи и като мрачно предсказание за бъдещето на съвременния свят, в който тези проблеми се задълбочават. Ако в някои общества на Изток все още властват идеите, че жената трябва да се подчинява на мъжа си и в противен случай може да бъде убита с камъни, то на Запад борбата за права на жените често бива възприемана със сарказъм.

Мрачната картина, която изгражда сериалът обаче, засяга само правата на жените, а правото на всеки човек да живее свободно в общество, което не се страхува от другия. Мнозина видяха в епизодите и критика към избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Факт е обаче, че книгата на Маргарет Атууд е създадена 30 години преди изборите в САЩ, а темите, които засяга, са значително по-универсални. Каква жертва е способен да направи човек, за да спаси съществуването на света си? Неговият свят ли ще бъде това, ако вече не е способен да отстоява ценностите си и е загубил човешкото в себе си?

Елизабет Мос е блестяща в ролята си на Офред, а сериалът съдържа още редица големи имена като брата на Ралф Файнс - Джоузеф Файнс ("Влюбеният Шекспир"), Алексис Бледъл ("Момичетата Гилмор"), Самира Уайли ("Оранжевото е новото черно") и Ивон Страховски ("Аз, Франкенщайн"). Епизодите можете да гледате по HBO България.

Oще: handmaids tale  актриса  джоузеф файнс  елизабет мос  епизоди  ивон страховски  историята на прислужницата  самира уайли  сериал  телевизия 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

5 KingoftheROAD | 09.07.201710:39

Стела Димитрова

За правата да речем добре, ами задълженията?
Равни ПРАВА означават и равни ЗАДЪЛЖЕНИЯ.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.06.2017, 08:05

4 Незапознат | 09.07.201710:15

Не, готик, гледай сериала. Оказва се, че човешката дейност - замърсяване и т.н. - е довела до отравяне и следователно до безплодието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

3 gothic | 09.07.201703:26

"от заложените в Библията патриархални идеи за семейството до увеличаващите се нива на безплодие по света" ..... Дали пък няма връзка между отхвълрянето на патриархалните идеи за семейството и увеличаващите се нива на безплодие????

И да, някога, феминистките са се борили за равноправие. Сега вече целта е доминация. Която е на път да бъде достигната. Не без помощта и на на някои мъже, нямащи абсолютно никакво право да се самоопределят като такива....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.09.2012, 15:47

2 Стела Димитрова | 09.07.201702:56

Това е реална история и да феминизма се е борил и се бори за равноправие. Може да има и откачалки, които са се нарекли феминистки, но те не са такива и няма как да са представителна извадка на феминизма.
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 01.07.2011, 16:00

1 Terry Gilliam | 07.06.201717:05

През 1967 феминистката Валери Соланас публикува книгата SCUM Manifesto. В тази книга авторката разсъждава за това, че мъжете са виновни за всички злини по света и затова мъжкият пол трябва да бъде унищожен. Соланас обаче не се ограничава само до разсъждения и теория. През 1968 прави опит да убие Анди Уорхол, като начало на феминистката си революция.
Ето едно съвременно клипче, популяризиращо нейното виждане за обществено инженерство:

https://www.youtube.com/watch?v=wtVSy6-ksIA

Всеки сам може да си направи изводите що за цвете е феминизмът и за какво равноправие се бори.
   

оценка

+2 -1