Mr Robot - хакерският Робин Худ с лудост а ла "Боен клуб" | webcafe.bg
Filmcafe logo

Mr Robot - хакерският Робин Худ с лудост а ла "Боен клуб"

лебовскиFilmcafe
25.08.2015, 14:15 (обновена 05.09.2015, 12:20)
мистър робот, mr robot

Младият програмист Елиът, който страда от рядко заболяване, свързано с разстройство на личността, ни плени с блуждаещия си опулен поглед и мечтите си за спасяване на света

Внимание! Спойлери!

Преди повече от месец предположихме, че сериалът Mr Robot ще пожъне сериозен успех и ще се превърне в хита на лятото. С актуална оценка от 9,1 в IMDB и 1 епизод преди края на първия сезон от поредицата, смело можем да кажем, че бяхме прави.

Младият програмист Елиът, който страда от рядко заболяване, свързано с разстройство на личността, ни плени с блуждаещия си опулен поглед и мечтите си за спасяване на света. Хакерският Робин Худ, който се опълчи на капиталистическия свят, е измъчван от сериозни проблеми преди развръзката в 10-и епизод, която чакаме с нетърпение.

Mr. Robot е американска киберпънк-трилър драма, създадена от Сам Есмаил. Сериите стартираха по USA Network на 24 юни 2015 г. Елиът Oлдерсън (Рами Малек) е младеж от Ню Йорк Сити, работещ като инженер-програмист в компанията "Allsafe", занимаваща се с кибер сигурност.

Елиът е социално дезориентиран, единствените му отношения са с хора, които е хаквал. Преценяван и подбран от мистериозен социален-анархист, известен само като Г-н Робот (Крисчън Слейтър), Елиът се присъединява към неговата хакерска група FSociety.

Главната им мисия е да съборят най-могъщата корпорация в света Е Корп (позната като Дяволска Корпорация), наела компанията работодател на Елиът, да я защитава в киберпространството.

В отминалите 9 епизода обаче станахме свидетели на обрат след обрат. В поредицата има от всичко - напрежение, смърт, любов... И никакъв, абсолютно никакъв хумор. Но кой е способен да се смее, ако е тръгнал да спасява света?!

В 9-и епизод ("Mirroring") Елиът най-сетне прогледна, огледа се и видя отражението си в очите на другите герои в сериала. В предпоследната серия от Сезон 1 станахме свидетели на обрат, за който тайно подозирахме, но въпреки това беше режисиран с вкус към детайла, умно и без да ощетява емоциите на зрителя.

Годината е 1994 г., технологичната революция тъкмо е започнала и просветва ярко в едно заспало градче в Южен Ню Джърси. Едуард Олдерсън - един мъж в средата на 40-те си години, но пълен с предприемачески хъс, открива първия компютърен магазин в района. Нареча го Mr Robot и обещава "ремонт на компютри с усмивка". Предлага и най-модерните продукти по това време.Клиент идва в магазина и обвинява сина на Едуард - Елиът, че е откраднал 20 долара. Мъжът очаква извинение и парите си. Тръгва си без нито едно от двете. "Въпреки това, което направи, ти си оставаш добро дете. А този беше пълен нещастник. Понякога това е по-важно ", казва Едуард на малкия Елиът. И това се превръща в нещо като девиз за бъдещия хакер а ла Робин Худ - някои злини са оправдани, когато целят да преборят по-големи злини.

Елиът се превръща в сянка с качулка - служител на "Allsafe" денем, ръководител на хакерската група FSociety нощем. Баща му му помага да определи моралния си компас, а 20 години по-късно се появява, за да го насочи отново.

Целият 9-и епизод е изграден на базата на паралели. Няколко от героите - Дарлийн и Анджела, Анджела и Елиът, Елиът и Тирел, са на пътеки, които изглеждат огледални.

Едва в края на сезона мозъкът на Елиът се избистри достатъчно и той осъзна, че Дарлийн е негова сестра а Mr Robot (Крисчън Слейтър) е починалият му баща, който само той може да види. Хитър ход от страна на създателя на сериала Сам Есмаил беше сцената, в която Елиът реши да хакне себе си, за да научи истината. В класьор той грижливо събира дискове с данните на познатите си, които е хакнал, и ги кръщава на рок албуми. Неговият собствен диск бе единственият неозаглавен.Благодарение на CD-то героят започна да се пита дали Mr Robot е реален, дали е плод на здравия разум или е демон, призрак, който само Елиът може да види.

Това е първата сигнализация в епизода, че Mr Robot е просто плод на психическото състояние на младия програмист. Той е въображаема проекция на мъртвия баща на Елиът. Паралелът и до някаква степен "поклонът" към "Боен клуб" на Дейвид Финчът е очевиден.

Сестрата на Елиът - Дарлийн, е един от най-интересните герои в поредицата. Тя, за разлика от "бялата" и светла приятелка от детинство Анджела, е декорирана в "черно". Тя е част от тъмното минало на Елиът. Появата й го разстройва психически, мотивите й да участва в хакерската група FSociety все още не са съвсем ясни, а корпоративното й гадже само подсилва съмненията около фигурата й. Дори Mr Robot се опитва да държи Елиът далеч от Дарлийн.Друг от паралелите в поредицата е този между Елиът и Тирел. Той съществува от началото на сезона, но 9-и епизод само засили връзките между двамата. Тирел е изправен пред сериозна дилема - уличен е в убийство, тъкмо е станал баща и е останал без работа в Е Корп. Единственият му коз е това, че знае, че Елиът стои зад хакерската атака срещу компанията. "Винаги съм ти казвал, че един ден ще работим заедно", казва Тирел. А Елиът решава да запази останалата част от FSociety в сянка и отвръща, че единствено той стои зад атаката.

Епизодът завършва с логичния въпрос на Тирел: "Какво се надяваш да постигнеш с всичко това". Следва лаконичният, но изчерпателен отговор: "Исках да спася света." Дали това ще стане, остава да видим в последния епизод от Сезон 1, който излиза на 26 август. Само че наименованието му "Zero Day" и въпросът "What did I do", който Елиът си задава в промото, ни карат да изгаряме от нетърпение.

Oще: mr robot  господин робот  елиът алдерсън  крисчън слейтър  мистър робот  мр робот  рами малек  сериал 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

2 tougherty | 26.08.201510:25

А какво беше това книга?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2014, 02:28

1 1951 | 25.08.201515:51

Нали знаете, че "Боен клуб" е книга и чак след това филм.
   

оценка

+0 -0