20 години след смъртта: лейди Даяна, както никога не сте я познавали | webcafe.bg
Filmcafe logo

20 години след смъртта: лейди Даяна, както никога не сте я познавали

Webcafe
26.07.2017, 18:35 (обновена 28.07.2017, 19:53)

1 от 3 снимки Назад Напред

Лейди Даяна

За първи път децата на принцесата, принцовете Уилиям и Хари разкриват неизвестни досега подробности около живота на майка си

20 години от смъртта на лейди Даяна. Годишната се навършва на 31 юли тази година. Принцесата, обичана и одумвана, която си отиде внезапно в катастрофа в тунел в Париж.

За първи път децата на принцесата, принцовете Уилиям и Хари разкриват неизвестни досега подробности около живота на майка си. Всичко това може да се види в новия документален филм "Нашата майка Даяна: нейният живот и наследство", който се излъчва по HBO. Това е разказ от първо лице на Уилиям и Хари.

Последното обаждане

Особено вълнуващ е моментът с последното обаждане на майка им от Париж, на онзи трагичен 31 август, когато Даяна е с Доди ал Файед.

Тогава двамата невръстни принцове са на 15 и 12 години. "Тя ни се обади от Париж, не мога да си спомня какво точно каза... Но цял живот ще съжалявам, че този разговор бе толкова кратък." - казва Хари, защото двамата с брат му бързат да се върнат при игрите. Уилиям си спомня съдържанието на разговора, но не иска да го каже: „Аз и брат ми толкова бързахме да й кажем чао. Ако знаех какво щеше да стане, нямаше да съм толкова безразличен".

Това са вълнуващи моменти за две деца, които остават рано без майка. Уилиям разказва как в стаята си е имал плакати на Синди Крауфорд, Наоми Кемпбъл и Кристи Търлингтън. Това са 90-те години, времето на супермоделите.

Един ден, като се връща от училище, майка му му ги представя на живо. "Бяха на стълбите, целият се изчервих, не знаех какво да кажа. Мисля, че измърморих нещо"...

Документалният филм е силно желан от децата на Даяна, която оживява отново в спомените на синовете си.

Те описват принцесата като любяща майка, която ги е обичала много и винаги е демонстрирала тази любов. "Тя тичаше към нас и ни прегръщаше". Тя слага бонбони в чорапите им, кара ги да се смеят, окуражава ги невинаги да са послушни.

Това, което няма да видите в лентата е неприязънта от проваления брак на родителите им. За плакат на филма Уилям и Хари избират една черно-бяла снимка, на която са те двамата с майка си.

Тя е направена на 14 ноември 1988 година, в градините на Хайгърв хаус, на 40-тия рожден ден на Чарлз. Родителите се развеждат през 1996 година, осем години по-късно.

Двайсет години след смъртта на Даяна Уилиям разказва с умиление на децата си за нея. "Чувствах нейното присъствие, когато се омъжих за Кейт, говоря винаги с децата за баба им, която вече не е сред нас".

Между другото все повече се говори, че Кейт Мидълтън се опитва да имитира Даяна. Тези твърдения пак се появиха след пътуването на дука и дукесата на Кеймбридж в Полша и Германия.

Дали младата new entry в кралското семейство иска да покаже уважение, вдъхновение към майката на съпруга си или просто я копира? Обикновено безмилостната британска преса този път мълчи, но между редовете се подразбира, че Даяна и Кейт са обичани по различен начин...

Освен документалния филм "Нашата майка Даяна: нейният живот и наследство" Уилиям и Хари са приготвили и специална изложба. Тя се състои от лични предмети на майка им, изложени в коридорите и стаите, отворени за посещение в Бъкингамския дворец.

Експозицията ще бъде отворена до 1 октомври, изложени са семейни снимки, мебелни украшения, дори цвичките й за балет, от времето, когато е била дете.

Може да се види и бюрото на принцеса Даяна, което е стояло в нейния кабинет в Кенсигтънския дворец, от където тя е пишела своите писма.

Има и едно старо куфарче с нейното име, вероятно написано от самата нея. В него са касетките на Даяна. Като момиче от 80-те години тя слуша Даяна Рос, Елтън Джон, Джордж Майкъл.... Тя е само на 20 години, когато се омъжва на 29 юли 1981 година.

Изложби и събития в чест на принцесата се провеждат в цяла Европа. Много от тях са посветени на свободния дух на Даяна. На свободата й да бяга от дворцовия етикет, от протокола, от отричането на нейните чувства. Като истинска "принцеса от народа".

 

Oще: 20 години от смъртта на даяна  hbo  доди ал файед  кралица елизабет  лейди даяна  нашата мака даяна: нейният живот и наследство  погребение на даяна  принц уилям  принц хари  принц чарлз 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани