4 съпруги, 7 деца и цял живот изпълнен с лъжи | webcafe.bg
Filmcafe logo

4 съпруги, 7 деца и цял живот изпълнен с лъжи

лебовскиFilmcafe
07.12.2018, 18:21 (обновена 10.12.2018, 17:30)

Сериалът Mrs. Wilson е повече от добра мистерия с марката "По действителен случай"

Когато през 1963 г. известният британски пистател на шпионски романи Александър Уилсън умира, неочакваната загуба за съпругата му Алисън, с 30 години по-млада от него, далеч не е най-големият шок. Той идва, когато на прага й се появява една жена, която твърди, че е истинската госпожа Уилсън, а нейният син е почти на годините на Алисън.

Това е не само началото на новия сериал на BBC Mrs. Wilson но е и истински момент от живота на Алисън Уилсън, третата съпруга на известния пистел. Продукцията е дело на нейната внучка, известната актриса Рут Уилсън (The Affair, Luther), която решава да изкара мистериозната и безкрайно объркана история на семейството си и да я превърне в сериал.

Нейният дядо - Александър Уилсън е сред най-известните и обичани британски автори на шпионски романи.

В тях се усеща опита на човек, който е бил в кариерата - редица дребни детайли и тънки неща, които сам човек с опит в разузнаването може да знае наистина. Някои хора от Ми-6 действително дори разпознават себе си в този или онзи от героите на писателя.


Иън Глен в ролята на Александър Уилсън

Александър Уилсън е войник, участвал и в двете Световни войни - в едната като обикновен войник, а в другата вече като служител на британското разузнаване. За живота му се знае не много, но това, което е най-забележителното при него, е способността му да води двойнствен живот, оставяйки след себе си 4 съпруги и 7 деца, които до смъртта му така и не разбират едни за други.

В лимитирания сериал от три части Рут играе баба си Алисън, а самата история е по-странна от който и да е от романите на дядо й. По нейните стъпки шоуто се опитва да разкрие тайните на писателя шпионин и кой всъщност е той - от запознанството им в началото на Втората световна война, през работата му за тайните служби (и уволнението му оттам по някое време след войната) до годините, прекарани от него в Индия.

Това, което Алисън открива, е, че Александър е взел много от тайните със себе си в гроба, а много от разкритите детайли заплашват да разкъсат света около нея.

Истината за живота на Александър Уилсън продължава да бъде мистерия, дори след като създателите на сериала и всички членове на семейството му прекарват часове в разговори и разследване за това кой всъщност е той.

"Все още не знаем истината за това кой е той. Защо е бил уволнен от Ми-6. Не знаем защо той се жени за всички тези жени. Нямаме никакви писмени сведения от него за неговите чувства и за неговите оправдания", казва Рут Уилсън в едно свое интервю за сериала.

Като възможно обяснение за изборите в личния живот на дядо си Рут също така обръща внимание на работата му за тайните служби, където от него вероятно се е очаквало да създава различни идентичности и да се придържа към тях стриктно - нещо, което в крайна сметка няма как да не доведе до размиване на представите за измислица и реалност.


Рут Уилсън влиза в ролята на баба си Алисън

Самата Алисън Уилсън е описвана от роднините си и от разследващия екип на продукцията като изключително силна и борбена жена, която винаги е търсила да се посвети на някого или на нещо.

Рут говори за нея като за изключително дълбока и изключително интелигентна личност. Тя обаче успява да опознае баба си такава едва след сериозното разследване, което екипът на сериала прави, и след подготовката за ролята. Тогава актрисата вижда Алисън като жена, изпълнена със страст, любов и топлина, търсеща човек, в когото да повярва.

Затова когато открива истината за съпруга си и факта, че той има още три други съпруги, тя е поставена пред изпитание. Именно това е и центърът на самия сериал - как Алисън, вече вдовица, ще се справи с многото тайни, които мъжът й оставя след себе си.

Положителното за историята в случая е, че самата Алисън оставя след себе си подробни мемоари, в които описва преживяванията си около този период - фактор, който е изключително полезен за сценаристите. На едно място там тя пише:

"Разбрах, че няма нито едно нещо, което той да ми е казал, което да посоча и да кажа "Да, това е истина". Знаех само, че беше написал много шпионски истории. Всъщност това беше върховната ирония: единствената истина сред цялата тази планина от измислици бяха написаните от него измислени истории."

Интересен момент от историята на семейство Уилсън е фактът, че чак през 2007 г. те започват да се срещат и да общуват.

Сега Рут като продуцент на сериала съгласува с всичките наследници на дядо си сценария на продукцията. Баща й и чичо й оказват значителна подкрепа за изграждането на историята, заедно с мемоарите на баба й, но изследователите удрят в стената, когато се опитват да се сдобият с информация от службите за работата на Александър Уилсън в Ми-6.

Крайният резултат е една драма от три часи в най-добрите традиции на BBC, която си заслужава вниманието на всеки фен на мистериите.

Oще: mrs. wilson  александър уилсън  госпожа уилсън  мистерии  мистерия  рут уилсън  сериал  сериали  шпионски истории 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.