Мейзи Уилямс за Game of Thrones на HBO, лаптопите и сексуалността на Аря Старк | webcafe.bg
Filmcafe logo

Мейзи Уилямс за Game of Thrones на HBO, лаптопите и сексуалността на Аря Старк

големият лебовскиГолемият Лебовски
06.04.2019, 22:59 (обновена 10.04.2019, 07:33)
Мейзи Уилямс

Снимка: © Jonathan Ford

Разговор с Мейзи Уилямс за Game of Thones, Аря Старк, известността и клишето на "силните женски образи", в Лондон по покана на HBO България.

Мейзи Уилямс е едно от най-разпознаваемите лица на Game of Thrones ("Игра на тронове"). С ролята си на непокорната Аря Старк тя се превърна в поп-културна сензация. От малка дъщерята на Нед Старк не се държи като типичната дама, обича ножовете и стрелбата, и е готова да се изправи на смъртоносен дуел с всеки.

Аря има една от най-интересните арки в целия сериал, тя пътува много, среща смъртта в различни форми и се превръща в елитен професионален убиец, решена да отмъсти за своето семейство.

Мейзи пораства пред камерите на поредицата. Тя е още дете, когато приключението започва в началото на десетилетието. В средата на месеца става на 22 години, но вече има огромен опит в телевизията.

Разговаряме с нея за Game of Thones, Аря Старк, известността и клишето на "силните женски образи", в Лондон по покана на HBO България. Премиерата на финалния сезон на Game of Thrones е на 15 април - от сутринта в HBO GO и от 21:00 часа по HBO. Всички предни сезони могат да се гледат в HBO GO.

Мейзи, остават броени дни до премиерата на първия епизод от последния осми сезон на Game of Thrones. С какви чувства посрещаш края на сериала, в който прекара близо десет години?

Определено се усеща така сякаш една глава свършва и нова започва. Наблюдавам много хора на моята възраст, които тепърва завършват колеж и сега се изправят пред големите решения относно живота си. Повечето си казват: "Изобщо не знаем какво правим, какво предстои да правим, но всичко е ок, всичко е точно". А аз сега се наслаждавам на свободното време, което се открива пред мен. Ще го използвам, за да мисля накъде да поема и какво ще правя тепърва с живота си. Game of Thrones беше част от него толкова дълго, че ми е трудно да повярвам, че всичко свърши. Но също така съм наясно, че беше неизбежно да се стигне до последните епизоди. Финланият сезон идва точно навреме. Необходимо е, знам. Но ми е тъжно да се разделя със сериала и хората, които го правят. В същото време знам, че е хубаво да отворя тази нова глава от живота си.

Каква роля изигра Game of Thrones в твоя живот?

Помня, че преди да ме изберат за ролята на Аря Старк, просто си мечтаех да разполагам с личен лаптоп. Сега вече имам много - един лаптоп за всеки пръст. Шегата настрана, във финансово отношение всичко е коренно различно за мен. Моето семейство не е богато, но майка ми направи толкова много за нас, докато растяхме. Повече отколкото можех да оценя тогава. Чак когато пораснах, започнах да осъзнавам колко много е пожертвала тя за нашето семейство.

И сега за мен е неописуемо чувството да имам възможност да осигуря комфорт на майка си, на всичките си близки. Дори само това е достатъчно удовлетворение от целия успех на сериала Game of Thrones.

Понякога дори сякаш губя чувство за реалност и трябва да се ощипя, за да си напомня, че това наистина се случва. Когато си видя банковата сметка и не мога да повярвам как е възможно, струва ми се напълно ненормално. Наистина животът ми се промени по немислими за мен начини.

Какви важни уроци научи по време на работата си в подобен грандиозен проект от толкова крехка възраст?

Научих, че не трябва да приемам нещата толкова насериозно. Бях едва на 13, когато започна моето пътешествие и приключение с Game of Thrones. Мисля си, че може би трябваше да си позволя да бъда на 13, да се държа повече като едно 13-годишно момиче. Постоянно се преструвах на пораснала, на възрастна и знаеща. Повтарях си, че знам какво правя, но всъщност изобщо не беше така.

Лесно ли се адаптира към изтощителната работа на снимачната площадка?

В началото нямаше нищо по-хубаво от това да се отнасят към мен като към голяма и да знам, че върша нещо сериозно. Хареваше ми да работя като дете, а и аз се снимах в специални условия заради възрастта ми. Нямаше как да бъда ангажирана като пълнолетните ми колеги. Но пък си повтарях, че искам да бъда равна с тях, че искам да работя по 12 часа на ден и никога не ми беше достатъчно. Но в момента, в който пораснах и вече минах на условията за възрастни, ситуацията се промени. Сега не съм чак толкова ентусиазирана.

През минути питам кога идва почивката и обичам да повтарям: "Не съм пила чай от три часа!"

Към какви роли гледаш сега?

Истината е, че филмите, които ме вълнуват и историите, които бих искала да разказвам, са доста различни от тази на Аря Старк. Привлечена съм от различни образи и не се страхувам, че мога да стъпя в капана на клишето и да бъда ангажирана винаги за роля, която по някакъв начин имитира Аря от Game of Thrones. Бих участвала отново във филм, който пресъздава епоха - особено 60-те години на миналия век. Прическите и грима по онова време са били експлозия на креативността и подивялото въображение.

Има актьори, които изпитват сериозни трудности при филми, пресъздаващи дадена епоха. Просто изглеждат твърде модерно, прекалено съвременно и каквото и да направят, не стоят убедително в една история за отминали времена. Когато ги видиш в подобна продукция просто не им вярваш, твърде много си ги гледал като модерни хора. В това отношение аз съм късметлийка.

Да разказваш истории за силни жени, но в различна епоха, е наистина вълнуващо. Наскоро гледах един филм за женско училище от 60-те години. Страхотен разказ, който разгръща темата за потиснатата сексуалност на момичетата от тази епоха. Виждаш колко са се променили нещата само за няколко десетилетия. Точно през 60-те настъпва сексуалната революция, това е гранична епоха, всичко изглежда сякаш е на ръба, културните граници се преначертават, хората се чувстват освободени да експериментират, да тестват себе си в различни превъплъщения. И, разбира се, кацането на Луната. Човечеството буквално успява да изпрати човек на Луната. Как да не обичаш 60-те?

Аря Старк е "силен женски персонаж" още преди да се говори постоянно за "силните женски персонажи". Как гледаш на тези модерни кампании?

Има едно много устойчиво клише за така наречените "силни женски персонажи". Всеки в индустрията сякаш си мисли, че тази дефиниция означава и предполага чернокосо момиче, което псува като каруцар. Особено силно това важи за образите на тийнейджърки. Имам чувството, че всички такива персонажи се пишат по един и същ начин. Или поне тези, които аз съм чела. Във всеки случаи е време за промяна.

Какво мислиш за фенските теории и спекулации относно любовния живот на Аря Старк?

Имам усещането, че Аря е асексуална. Май понякога тайно се натиска и си играе със Санса, но това е защото със Софи (Търнър, която играе ролята на Санса Старк, б. р) сме много близки и заедно пораснахме в Game of Thrones.

Как ти се отразява световната слава?

Странно е да пораснеш пред очите на публиката, особено когато се опитваш да откриеш себе си, да намериш собствения си път в живота. А наоколо е пълно с хора, които твърдят, че знаят по-добре от теб какъв човек трябва да бъдеш и как следва да се държиш. Напрегнато е да бъдеш човек - особено момиче - което е снимано от всеки възможен ъгъл. Това може да бъде адско изживяване.

Oще: game of thrones  игра на тронове  мейзи уилямс  песен за огън и лед  санса старк  софи търнър 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.