Пет добри епизода на X Files, които да гледате пак | webcafe.bg
Filmcafe logo

Пет добри епизода на X Files, които да гледате пак

зорница аспаруховаЗорница Аспарухова
06.02.2018, 11:21 (обновена 07.02.2018, 11:18)
ДосиетатаХ

Снимка: © Fox

Истината все още е някъде там...

„Истината е някъде там" се казва още в първи епизод на свръхестествената поредица на Крис Картър, която днес, толкова години по-късно, може да бъде съотнесена към най-доброто, което телевизията е дала на шоубизнеса в началото на 90-те.

Годината е 1993-а, датата е 10 септември. Вечерта канал FOX запознава за първи път аудиторията си със специални агенти Мълдър и Скъли. Нататък знаете историята. Носител на 5 награди „Златен глобус" и над 10 награди „Еми", „Досиетата Х" спокойно се нарежда сред сериалите, които промениха телевизията завинаги.

Рисков проект, който смесва по перфектен начин хумора и сериозната мистерия, днес шоуто прави 25 години на екран. След прекъсване от 10 години „Досиетата Х" отново са тук, за да ни поведат из света на необятното НЛО и други свръхестествени страхотии, от които дланите ни се потят.

И докато чакате новите епизоди, ние ви предлагаме пет епизода от сезон от 1 до 9, с които да загреете добре.

Сезон 1, епизод 1 - Пилотен епизод

Както вече казахме датата е 10 септември. Агент Дейна Скъли се намира в тъмна стая в мотел. На вратата се чука и на въпроса й „Кой е?" се чува отговор „Стивън Спилбърг". Агенти Скъли и Мълдър влизат с двата крака в дома на милиони хора и поднасят ударно начало на онова, което „Досиетата Х" в крайна сметка е - динамично шоу с мистерия, хумор и свръхестественост.

В епизода има страшно много препратки към някои от най-известните филми на Стивън Спилбърг по онова време (като "Близки срещи от Трети вид" и „Индиана Джоунс: Похитителите на изчезналия кивот"), както и са представени част от второстепенните персонажи, които впоследствие биват развивани или съответно зарязвани в сериала.

Сезон 2, епизод 8 - One Breath

Като цяло „Досиетата Х" са доказателство, че понякога 2 ти се получава по-добре от 1. Погледнато с днешна дата, първи сезон изглежда като просто въведение в откачения свят, създаден от Крис Картър. След финала на сезон 1, където „Досиетата Х" официално са закрити и Мълдър и Скъли се разделят, сезон 2 започва странно и плавно до епизод 8, където зрителят, вече напрегнат от хиляди случки случили се до момента - като епизодът The Host, в който зъл организъм се заселва в чужди тела, за да ги изяде и обсеби, или Ascension, където Дейна Скъли бива отвлечена от ултра психопат.

Е, в епизод 8 Скъли е в кома и нейната майка е твърдо убедена, че дъщеря й трябва да бъде оставена на умре в спокойствие с хиляди кабели по себе си. Разбира се, Мълдър е против и историята се развива динамично и трогателно, като крие в себе си няколко обрата, които са изключително важни за финала на сезон 2.

Сезон 6, епизод 2 - Drive

Това е епизодът, в който Винс Гилиган - сценарист и създател на Breaking Bad - и Брайън Кренстън, работят заедно за първи път. Епизодът е позициониран предимно в кола, в която персонажът на Кренстън отвлича Мълдър, за да му помогне да избяга от пищене и гласове в главата си, които в крайна сметка я докарват почти до избухване.

Началото на Breaking Bad е дадено с този изключително напрегнат и готин епизод и само заради това си заслужава да го гледате.

Сезон 4, епизод 7 - Musings of a Cigarette Smoking Man

Един от най-известните антагонисти в шоуто е известен с името The Smoking Man или Пушача. Неговото появяване за първи път е още в пилотния епизод и конспиративните теории кой е той и какво прави се развиват и придобиват гигантични размери чак до сезон 6.

Епизодът, който се концентрира върху миналото и част от историята на Пушача е Musings of a Cigarette Smoking Man. Канадецът Уилям Б. Дейвис играе персонажа, който се появява и във филмите правени по поредицата.

Сезон 4, епизод 2 - Home

Може би един от най-противоречивите и буквално гнусни епизоди сме оставили за десерт. Епизодът не е обвързан по никакъв начи с големите сюжетни линии на историята на „Досиетата Х", но е толкова шокиращ и страшен, че телевизията не посмява да излъчи повторение.

Home разказва историята на ферма за хора, в която се отглеждат родилки. Ужасно плашещ и наистина отблъскващ. Препоръчваме!

Разбира се, „Досиетата Х" имат 25-годишна история и не могат да бъдат описани само в пет епизода, макар ние да опитахме. Препоръчваме всички сезони от 1 до 9, филмите, а след това и новите серии, като най-новите може да гледате всеки понеделник вечер по FOX. Защото... истината все още е някъде там!

Oще: досиетата x  извънземни  истината е някъде там  мистерии  мълдър  сериал  скъли 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.