Game Of Thrones: най-после фантастичен финален епизод | webcafe.bg
Filmcafe logo

Game Of Thrones: най-после фантастичен финален епизод

лебовскиFilmcafe, The Guardian
27.06.2016, 18:25 (обновена 01.07.2016, 17:28)
game of thrones

10-ият епизод на 6-ти сезон "Ветровете на зимата" спира дъха и предизвиква тръпки, защото изобилства от кръв, отмъщение и смърт

Внимание! Спойлери!

"Страхуваш ли се? Добре. Сега си в голямата игра - и голямата игра е плашеща".

Да си говорим ли пак за трика да запазиш най-доброто за накрая?

Този, 6-ти сезон на Game Of Thrones, може и от време на време да беше нестабилен (диалогът определено беше лишен от финеса на предишните години) - но "Ветровете на зимата", или "Game Of Thrones: тотално отмъщение", както би могъл да се нарича с не по-малък успех последният епизод, се оказа спиращ дъха завършек, изпълнен с кръв, отмъщение и смърт.

10-ти епизод показа как се уреждат сметки, как се изграждат нови съюзи, как се подготвя декорът на най-големия сблъсък - между Денерис - Кралицата на Драконите и Церсей - и потвърди стари теории, споделяни от различни фенове през годините.

Междувременно видяхме шахматната дъска отново да се разчиства от фигури, като почти половината актьорски състав бе сполетян от болезнена смърт.

Давос се конфронтира с Мелисандра за смъртта на Шайрийн, а зимата най-после дойде, заварвайки Старките във възход - с Джон и Санса, спечелили лоялността на Северните лордове, и Аря, поднесла на винаги отблъскващия Уолдър Фрей очаквана справедливост, преди да му пререже гърлото.

Сякаш за да подчертаят колко приятен беше този епизод, създателите на поредицата дори успяха да включат сцена в Дорн, която да не ни кара да искаме да хвърлим нещо по телевизора - за което благодарим на Олена Тирел (винаги изключителната Даяна Риг), която определено говореше от името на всички зрители, когато каза на Пясъчните змии да млъкнат, докато разговаря с майка им.

"Не оцеляване предлагам. Предлагам това, което сърцето ти желае. Отмъщение. Справедливост. Огън и кръв".

Денерис най-после отплава за Вестерос във фантастично заснета заключителна сцена, но това беше преди всичко епизодът на Церсей.

Девет седмици дамата на преливащата винена чаша едва събираше силата за сприхаво-иронични забележки.

Всичко това бе забравено в този епизод, след реализацията на (изненадващо добре планиран) преврат, довел до смъртта на почти всички, които някога са се опитвали да поставят Церсей на мястото й - от Великия майстер Пицел (убит от малките птичета на Варис, които сега са собственост на Кайбърн и са станали доста по-склонни към убийства при новия режим) и чичо Кеван, до Върховния врабец и Марджъри Тирел.

За съжаление на Церсей, имаше и косвени жертви под формата на горкия Томен, който при вида на горящата Велика септа осъзна, че съпругата му е мъртва и скочи от прозореца. Той загина в тъжна, безмълвна сцена, която изглеждаше почти непоносимо трогателна.

В края на епизода, Церсей застана на Железния трон и изглеждаше твърдо решена да направи управлението на Лудия крал Аерис Таргариен да изглежда направо кротко и мирно в сравнение с нейното, а някога обожавалият я брат Джейми изглеждаше като човек, който колебливо брои дните, докато прякорът "Кралицоубиец" не бъде добавен към дългия списък от оскърбителни названия, които хората подхвърлят при вида му.

"Трябва да си вярваме един на друг. Не можем да водим война помежду си - вече имаме твърде много врагове".

Това също така беше и епизод за стари и нови съюзи.

Варис пое към Дорн, където стопли сърцата ни, като изрече словата на Таргариен - "огън и кръв" - и подготви съюз между Таргариен, Тирел и Дорн срещу Ланистър. Това ще изправи Тирион срещу преките му роднини.

Северът преклони глава отново, този път пред Джон Сноу, новообявен за "Белия крал".

И все пак остава опасението, че предстоят разногласия в бъдеще, тъй като Кутрето продължава да добавя сол в раната на недоверието между Джон и Санса, благодарение на малкия детайл, че вътре в себе си тя не приема Джон за "истински Старк".

И все пак съчувстваме на Санса за неприятната сцена да вижда всички лордове (и малката дама) от големите северни домове да приемат, че трябва да дадат мечовете си на Джон, въпреки че той самият беше казал, че Рицарите на долината са се били за нея.

Въпросът сега е колко е научила Санса - дали тя ще реши, че е по-добре да бъде дамата на Зимен Хребет и силата зад трона на Джон, използвайки интелекта си, за да насочва неговата политика - или ще се поддаде на опитите на Кутрето да предизвиква раздори?

А ето и няколко допълнителни забележки:

• Този епизод категорично показа, че Джон Сноу не е незаконен син на Нед Старк, а дете на Лиана. Феновете на сериала могат с радост да си поемат дъх.

• Джон нямаше избор: трябваше да прогони Мелисандра, вместо да я убие - най-малкото защото й дължи живота си. Въпросът е накъде сега ще поеме изпълнената със съмнения Червена жрица?

• Жалко за горката Марджъри - тя беше един от най-умелите играчи в Играта на тронове - и дори можеше  да избегне смъртта си сред огъня, ако не беше тъпотата на Войската на вярата. Героинята на Натали Дормър ще ни липсва...

• Идеята, че Кутрето е почитател на техниките на визуализация, ни радва неизмеримо. Можем да си представим как той прекарва поне половин час всяка нощ, представяйки си щастието под формата на Железния трон със Санса до него.

• Горкият Даарио беше изхвърлен като употребен парцал след всичките услуги, които е оказал в и извън спалнята. Трябва да признаем, че сме впечатлени от способността на Денерис да звучи така, сякаш прави огромна услуга, когато изхвърля от живота си някого. "Джора, отивай да бродиш земята и намери лек за сивата люспа; Дарио, управлявай този град, както само ти можеш".

• Като казваме това, има моменти, в които шоуто опасно се доближава до "Ах, тази Денерис". След като Тирион стана поредният човек, посветил тялото и душата си на нея, започваме да си пожелаваме поне един човек да се окаже неподатлив на нейния чар.

• Харесахме сцената на Церсей с Великата септа, не на последно място заради признанието на новата кралица, че пие, "защото това й доставя удоволствие".

• Това е прекрасно заснет и великолепно озвучен епизод, особено в предизвикващите тръпки начални моменти.

• Погледът, който лорд Давос отправя към Лиана Мормон е изпълнен с горчивина - той очевидно си спомня горката смела Шайрийн.

Епизод, изпълнен с насилие

Особено изпълнен с насилие епизод, в който Лорас получава изрязан на главата си кървав символ, Пицел е пронизан смъртоносно от "малките птички", Лансел е пронизан и после изгорен от адския огън, Великата септа се взривява, убивайки Мейс, Марджъри и Лорас Тирел, Кеван Ланистър и цял куп други лордове и дами, плюс Върховния врабец и Войската на вярата, септа Юнела е изтезавана от Церсей и после оставена на волята на Франкенпланината, Томен се хвърля отвисоко, и накрая Аря поднася на Уолдър Фрей синовете му под формата на пай, преди да му пререже гърлото.

По отношение на голотата:

Този път имаме само една гола проститутка, обслужваща Великия майстер Пицел.

Oще: game of thrones  игра на тронове  сериал  сериали 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

3 ImaIma | 29.06.201614:25

"пожелаваме поне един човек да се окаже неподатлив на нейния чар."

Всъщност не, тука няма нищо общо дали е красива, а как действа и размишлява.

Радвам се, че избиха повечето боклуци в този епизод. Но едно нещо ме плаши. Този сериал е базиран на отмъщение, смърт и кръв. Историята на малкия екран го гледат милиони хора на планетата. Имам чувството, че е някакъв вид пропаганда или нещо от сорта.

Може би ни липсва войните и не сме се насители на насилие?! Или просто сме прекален обикновени и не искаме да видим колко хора страдат по света, а същото време намираме това в някаква история по телевизията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 20:17

2 Stoyan Gavrailski | 28.06.201623:03

Не,че нещо,но кака ти Санса се кефеше на това,че избират Джон...или сте слепи... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

1 Lucky Stike | 27.06.201620:47

ами да Удивителна само една гола проститутка Стрелка и тоя па не и плати Бесен
   

оценка

+2 -0