Ще има ли някога мир във Вестерос? | webcafe.bg
Filmcafe logo

Ще има ли някога мир във Вестерос?

лебовскиFilmcafe, по Куарц
31.07.2017, 22:53 (обновена 02.08.2017, 08:12)
денерис в седми сезон на game of thrones

Снимка: © HBO

Внимание, в текста има спойлери за новия сезон на Game of Thrones

 

"Както ми беше казал един умен човек: Ние сключваме мир с враговете си, не с приятелите си". Тъй рече Тирион Ланистър.

Всички се наслаждаваме на драмата и интригите в борбата за власт във Вестерос - но перспективата за тотална война между конкуриращите се домове повдига въпроса може ли да съществува по-добър начин да се решат проблемите на континента.

Много хора смятат, че въоръжените конфликти са рационален процес, последван от фази на сражения, по време на които лидерите анализират печалбите и загубите от стратегията си на всеки етап. И във Вестерос загубите се трупат - вече има огромен брой жертви, финансовата цена на войната нараства, а "зимата вече дойде". И все пак не мир, а отново война е надвиснала на хоризонта.

Защо мирът остава недостижим във Вестерос?

Преди всичко е необходимо да уточним контекста. Домовете Таргариен, Старк и Ланистър са фракции с конкуриращи се позиции и интереси, които определят склонността им да се ангажират с мирни преговори.

Всяка от преговарящи страни действа според отношението си към една концепция - най-добра алтернатива на постигнатото споразумение. От нея зависи каква е потенциалната бойна сила, както и готовността на противниците да търсят примирие. Колкото повече алтернативи имат участниите, с толкова повече лостове за влияние разполагат при договарянето.

Въпреки високите загуби, въоръжената борба все още е достатъчно добра алтернатива за всички фракции в Game of Thrones.

Коалицията на Старк разполага с по-малко ходове в сравнение с останалите - те ще са първите, сблъскали се с екстремните условия на зимата, и са изправени пред конфликт с немъртвите бели бродници, което вероятно ще ги принуди да водят война на два фронта.

Въпреки успешния удар на Юрон Грейджой срещу флотата на Денерис, домът Таргариен все още има военно предимство заради добре обучените Неопетнени войници и трите дракона. Домът Ланистър може и да е изгубил територии, но все още контролира столицата Кралски чертог, а съюзът с Юрон и могъщата му флота вече изглежда почти сигурен.

Цената на мира

Войната е скъпо начинание, но мирните преговори също не са евтини. Стремежът към мир може да демонстрира слабост или по отношение на военна сила, или в контекста на склонност към воюване. Управляващите - в този случай домът Ланистър - са изправени пред по-големи загуби на репутация, когато се стремят към мир. Предложение за компромис би могло да бъде прието като слабост и да насърчи противниковите фракции да упражнят последен натиск за военна победа.

Нещо повече, общ проблем за почти всички съперници е нуждата да задоволяват нуждите на своите поданици - фактор, който важи дори и за автократични режими като домовете във Вестерос. Това е особено адекватно, когато силата и властността - приемани за мъжки черти - се смятат за необходими за защитата на даден дом, независимо дали начело на рода стои жена или мъж.

Склонността към преговори или сътрудничество може да доведе до съмнения в способността на лидерите да водят адекватно фракциите си - убийството на принц Доран Мартел от Пясъчните змии в Дорн е перфектен пример за това.

Стремежът към мир може също да отблъсне важни поданици, което на свой ред да доведе до вътрешн сътресения. Джон Сноу беше изправен пред този риск, след като постигна споразумение с диваците. Това дори му струва живота (макар и само за известно време).

Всички имат причини да искат отмъщение

Друга пречка пред мира е големият брой конкуриращи се групи, замесени в конфликта. Фрагментирането на групите усложнява процеса на разрешаване на конфликтите, като увеличава броя интереси и създава постоянно променящи се съюзи.

Фрагментацията насърчава наддаването - крайните позиции надделяват над по-умерените. Вътрешното разделение води и до още по-ожесточени вътрешните борби между лидерите, стремящи се да получат превъзходство и да застанат начело на обща група поддръжници.

Вътрешните борби са очевидно много разпространени във Вестерос, за последно в дома Грейджой, което усложнява всякакви опити за постигане на мир.

Дори и тези проблеми да можеха да бъдат преодолени, историческият модел на властта на привилегиите, съперничество и дългогодишни вражди между конкуриращи се домове би довел до допълнителни усложнения.

Денерис, родът Тайрел, оставащите живи членове на дома Старк, Тирион... всички те имат причини да искат отмъщение и да се бият срещу Церсей и дома Ланистър. Управлението чрез привилегии, което съществува във Вестерос, осигурява на всички страни силни стимули за продължаване на борбата - или с цел запазване на политическата власт заради опасения от бъдеща маргинализация (домът Ланистър), или за преврат срещу несправедлив и нечестен режим (останалите претенденти).

Историческите съперничества ограничават потенциала за изграждане на доверие. Това означава, че дори и всички страни да постигнат споразумение, те вероятно няма да имат взаимно доверие, че другата страна ще го спазва. Кой би гарантирал, че нито една фракция няма да се опита да вземе властта чрез преврат, или да използва институциите на короната, за да получи контрол?

Кой ще бъде следващият крал на Вестерос

Често се приема, че конфликтът трябва да достигне до патова ситуация, вредяща на всички страни, преди участниците в него да "узреят" за преговори. Но въпреки че загубите от конфликта във Вестерос нарастват непрекъснато, те не са разпределени равномерно.

Коалицията на Джон Сноу почти беше унищожена в Битката на копелетата и има нужда от още войски и припаси. Домът Ланистър изгуби много бойци във Войната на петимата крале и е изтощен от кампанията за отвоюване на Речен пад от Черната риба. Денерис Таргариен все още изглежда най-могъща - дори след като флотът на нейните съюзници беше унищожен - но ще се наложи да консолидира съюзи, за да бъде приемана като човек от Вестерос, а не като "чуждестранен завоевател", идващ отвъд Тясното море.

Съответно мирните преговори ще се крепят на стратегическото решение на Денерис дали нейните интереси ще бъдат по-добре защитени чрез преговори или чрез продължаване на войната. С други думи, въпреки че е слабо вероятно да се поведат преговори за мир, договорените съюзи вероятно ще определят кой ще е следващият коронован управник на Вестерос.

Oще: game of thrones  борба за власт във вестерос  вестерос  денерис  джон сноу  игра на тронове  ланистър  политика  седми сезон на game of thrones  таргариен  тирион ланистър  церсей ланистър  ще има ли мир във вестерос 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани