Комунистическа партия в Русия иска съд за създателите на "Чернобил" | webcafe.bg
Filmcafe logo

Комунистическа партия в Русия иска съд за създателите на "Чернобил"

Webcafe
13.06.2019, 16:53 (обновена 15.06.2019, 15:33)
Чернобил, HBO

Оттам настояват още достъпът до шоуто в Русия да бъде забранен

Сериалът "Чернобил" продължава да предизвиква полемика в Русия.

Партията "Комунисти на Русия" е отправила искане към Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации (Роскомнадзор) да забрани официално сериала на HBO заради пропаганда, манипулации и демонизиране на СССР и съветската власт от онова време, съобщава руската агенция Интерфакс.

Според партийните активисти трагедията на Чернобилската авария е била превърната в обект на идеологическа манипулация.

Затова те настояват не просто за спирането на сериала в Русия и достъпа до него като цяло, но също така искат ключови лица от продукцията да бъдат съдени за клевета.  да отговарят пред съда за клевета, защото продукцията демонизирала съветската власт, съобщава агенция Интерфакс.

"В сериала "Чернобил" истинската трагедия стана обект на идеологическа манипулация от телевизионния канал на HBO. Телевизионният сериал за драматичните събития от април 1986 г. е идеологически инструмент, предназначен да опорочи и демонизира имиджа на съветското правителство и съветските хора", се казва в изявление на партията.

Въпреки това от "Комунисти на Русия" признават, че "хронологията на събитията в сериала и ключовите моменти съответстват на реалността".

Те обаче са на мнение, че в него "мотивацията, самите постъпки на героите, порядките във взаимоотношенията в учрежденията и колективите, самият морален климат в съветското общество, представляват пример за абсолютната лъжа".

Оттам още твърдят, че Роскомнадзор е длъжен да блокира достъпа до поредицата в интернет за всички торент тракери и други канали. Междувременно срещу режисьора, сценариста и изпълнителния продуцент на сериала трябвало да се открият наказателни дела по чл. 129 от Наказателния кодекс на Руската федерация за публична клевета.

"Ние изпращаме жалба до Роскомнадзор и Министерството на вътрешните работи по този въпрос", се добавя в изявлението на комунистическата партия.

От Интерфакс обаче уточняват, че въпросният член от Наказателния кодекс на Русия отдавна вече не е валиден.

Междувременно обаче в страната не всички оценки са толкова негативни. Министърът на културата Владимир Медински оцени високо продукцията, коментирайки, че сериалът е направен майсторски, въпреки някои дребни неточности.

Това, на което Медински обаче акцентира, е, че "филмът е направен с голямо уважение към обикновените хора".

"Оценката на баща ми, който беше ликвидатор на практика от първия ден, беше много важна за мен. Татко каза, "да, като цяло, беше така, с изключение на малките американски добавки", добави министърът.

"По отношение на сериала критиката е разделена. Някои виждат в него обида за паметта на съветската система, но други му се възхищават. Истината е, че това е сложно нещо. Но той е направен интересно и с любов към обикновените хора", подчерта ръководителят на Министерството на културата.

Създателят на сериала и основен сценарист Крейг Мазин изрази пред Hollywood Reporter своята изненада от реакцията към шоуто в Източна Европа и бившите страни от СССР.

В интервю за изданието той признава, че е имал притеснения за това как сериалът ще бъде възприет в Русия, Беларус и Украйна, и отбелязва, че реакциите на мнозинството от зрителите са били изключително положителни.

"Те признават, че ние сме работили с любов и уважение към всички онези хора и че с всички сили сме се старали да предадем детайлите достоверно. Мисля, че от тяхна гледна точка, западната индустрия по-често или не може, или не се опитва да направи това“, коментира Мазин.

Въпреки това той не е очаквал и толкова силна реакция сред политическите кръгове в тези държави - особено онези, които обявиха сериала за пропаганда и манипулация срещу СССР.

Според него някои от тях са пропуснали същността на сериала: "Ние се стремим да покажем нещо много глобално и човешко, не толкова добрата или лошата страна на каквото и да било".

Мазин и режисьорът на шоуто Йохан Ренк многократно заявиха вече, че са се старали максимално много да доближат продукцията до реалните събития, именно за да се избегне ефектът на манипулация.

Самият сериал "Чернобил" се превърна в едно от най-значимите събития в телевизията не само за тази година, а въобще. Сериалът разби рекорда за най-висока оценка в онлайн филмовата енциклопедия IMDB, заемайки първо място със средна оценка 9,6 от 10.

Oще: владимир медински  комунисти  комунисти на русия  роскомнадзор  русия  ссср  чернобил 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

4 Mako | 14.06.201922:15

Комунистическа партия в Русия иска съд за създателите на "Чернобил"
=====================================


Хе, хе - тези още ли са живи? Да са живи и здрави, да веселят народите, умеят го Смее се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

3 Бам | 14.06.201913:23

Филмът е изключително силен. За нас, като свидетели на комунистическия терор, е още по-силно въздействащ. Типично по ленински хвърлят живи хора да се оправят
с танкове, картечници, радиоактивни останки.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

2 Kenny McCоrmick | 14.06.201909:08

Има го и съвсем легално в HBO Go... Чуди се Отегчен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.05.2012, 22:23

1 joro7 | 14.06.201900:49

Страхотен филм! Не го изпускайте. Има го по торентите ни.
   

оценка

+2 -1