Homeland 7: Сами сред сенките на черно-бял кошмар | webcafe.bg
Filmcafe logo

Homeland 7: Сами сред сенките на черно-бял кошмар

лебовскиFilmcafe
12.02.2018, 13:57 (обновена 13.02.2018, 16:28)
homeland

Кери остава сама сред сенките в черно-бял свят, за да се бори с овладяване на собствените си демони, недоверието в правилната й преценка, липсата на пари и самостоятелност, и заплахата срещу системата, на която дължи всичко

ВНИМАНИЕ, текстът съдържа спойлери за Сезон 6 и Епизод 1 на Сезон 7 от Homeland.

 

Можете ли да си представите ситуация, в която Америка преживява същата криза, в която Турция изпадна след проваления опит за преврат срещу Ердоган? Няма невъзможни неща в предпоследния сезон на Homeland, който току-що започна.

Премиерата на С07 на шпионския трилър е директно продължение на драматичния обрат от 2017 г. Стотици генерали, политици, чиновници и разузнавачи са вкарани в затвора по мега-разследване за опита за убийство на президента.

Кошмарът от атентата е превърнал държавния глава в параноичен фашизиран маниак, за когото личното отмъщение и назиданието стои над държавния интерес.

Онези, които разкриват безсмислието на обвиненията, също биват обвинени в предателство и изнасяне на държавна тайна. Само на повърхността животът продължава по същия начин. Всички се вглеждат в сенките си с подозрение в очакване на следващия арестуван. Близки, които живеят под един покрив, се делят на провокатори и колаборационисти.

Добрите стават лоши, лошите стават добри. Умират онези, които не трябва да умират, живеят тези, които не заслужават да живеят.

Кери използва нелегални средства за следене и събиране на информация, която би разкрила корупцията и злоупотребата с власт, но няма да може да се използва в съда. Най-флагрантният разпространител на фалшиви новини и съучастник в конспирацията на службите срещу президента сега е беглец, който с риск за живота си изнася реални факти за практиките на Белия дом.

В борбата за власт и оцеляване целта оправдава средствата - дори това да означава предумишлено убийство на генерал.

В сценария на Homeland все пак не всичко е обречено. Републиканската система не е пропаднала безвъзвратно, а разделението на властите продължава да съществува. Конгресът създава анкетна комисия, която проверява какво се случва с разследванията за атентата - обмисля се и учредяването на специален наблюдаващ прокурор по делото, който да призове на разпит служители от Белия дом. Военният съд отказва да наложи смъртно наказание за главния участник в преврата - въпреки личното настояване на президента.

За да бъдат разбрани причините за параноично-тоталитарните щрихи в Homeland 7, не трябва да се забравя, че създателите и актьорите от сериала прекарват около месец преди всеки нов сезон в лични разговори с действащи служители на разузнаването на САЩ.

В случая със Седми сезон - провеждането на тези разговори съвпада с първите месеци на управлението на Доналд Тръмп, малко преди директорът на ФБР Джеймс Коми да бъде уволнен и начело на разследването за руските връзки на Тръмп да застане специалния прокурор Робърт Мълър.

Докато САЩ се опитва да преработи промяната във вътрешнополитически план, външните заплахи не престават, а стават все по-ожесточени. Справка, напрежението около ядрената програма на Северна Корея.

"Всеки служител на разузнаването, с когото говорихме, беше съвсем искрено притеснен, че една сутрин може да се събуди и Сеул да го няма на картата. Буквално това беше основният разговор, който се водеше тогава", казва създателят на Homeland Алекс Ганза.

Това е период, в който работата на разузнавателната общност е поставена под въпрос заради безпрецедентния публичен конфликт с новата администрация в Белия дом. Службите за сигурност са доведени до състояние, в което изобличават лъжите на управляващия елит, като се съюзяват с иманентния си конкурент (и противник) - журналистиката.

От двете страни на политическата пропаст, медиите деформират общественото мнение с послания, които все по-рядко са базирани на чисти факти и все по-често разчитат на емоционална реакция вместо на разумен дебат.

Както казва Ганза: Тръмп не успя да получи Emmy за "Стажантът", но трябва да му се даде награда за това, че произвежда сензационно телевизионно съдържание всеки ден, цяла година.

Странна слабост на първия сезон от Homeland 7 е липсата на каквато и да е препратка към смъртта на Питър Куин, която сложи край на агонията в Сезон 6. Все пак сценаристите обещават, че героят на Рупърт Френд не е забравен, а саможертвата му ще има отражение върху всяко действие на Кери Матисън в следващите 11 епизода.

За удоволствие на old school феновете на сериала, отношенията между Сол Беренсън и Кери Матисън ще се върнат в центъра на историята. Менторът, който навремето вкара ученичката си в психиатрия под принуда, сега сам лежи в затвора в очакване кошмарът да свърши.

Присъщо на Homeland е да започва "бавно", с повече детайли за разположението на фигурите по шахматната дъска, отколкото със зрелища и екшън. Някои от новите герои и сюжетни линии все още не са въведени, очаква се и развитието на историята да се разиграва не само във Вашингтон, а и в Европа.

Дотогава Кери остава сама сред сенките в черно-бял свят, за да се бори с овладяване на собствените си демони, недоверието в правилната й преценка, липсата на пари и самостоятелност, и заплахата срещу системата, на която дължи всичко.

Oще: homeland  атентат  доналд тръмп  кери матисън  клеър дейнс  преврат  фалшиви новини  фбр  цру 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.