House of Cards, сезон 6 - заслужава ли си въобще гледането? | webcafe.bg
Filmcafe logo

House of Cards, сезон 6 - заслужава ли си въобще гледането?

лебовскиFilmcafe
29.09.2018, 16:28 (обновена 01.10.2018, 18:14)

Първият трейлър на новия сезон излезе, но той все още не дава отговор на този важен въпрос.

На 2 ноември в Netflix ще се появи последния сезон на хитовия си сериал House of Cards. Шоуто преживя възходи и падения в различните си сезони, включително и отстраняването на главния си герой - Франк Ъндърууд, изигран от Кевин Спейси.

Актьорът беше обвинен в сексуален тормоз над млади мъже, което го вкара в Черния списък на Холивуд покрай движението #MeToo. Това принуди Netflix и създателите на сериала да го отстранят от каста си, за да избегнат възможността скандалът да засегне и тях.

Самото шоу също висеше на кантар, но в крайна сметка бе взето решението, че финалният сезон просто ще бъде заснет, без в него да се появи където и да е Кевин Спейси, което в крайна сметка спаси самия проект.

Сега Netflix пуснаха първия трейлър за Сезон 6 на House of Cards. След него обаче продължава да виси големият въпрос покрай сериала - след всичко въобще заслужава ли си да го гледаме?

Най-малкото - петият сезон беше слаб, муден и излишно тежък на фона на всичко досега, показано в предишните. Ако първият беше базиран на романа със същото име на британския писател и бивш съветник на Маргарет Тачър Майкъл Добс, следващите оставиха сценаристите да "пилотират" сами.

Това доведе и до някои наистина добри моменти, но като цяло снижи нивото. Едва ли има някой, който с чисто сърце да оспори, че след първия сезон шоуто тръгна надолу. Не само това, но и то се разтегли прекомерно много. Пак си имаше някои гениални сцени, но просто липсваше онази изключителност.

И въпреки силната игра на всички актьори (или почти всички), основният фактор, който крепеше този сериал, беше геният в актьорската игра на Кевин Спейси, способността му да покаже този циничен дявол - могъщ, манипулативен, брутален и успяващ въпреки всичко... но все пак и изпитващ страх, несигурност и дори параноя.

Така че напълно нормално е да се запитаме какво остава, след като той беше изгонен. Сега президент Франк Ъндърууд опозорен напусна политическата сцена, а на негово място застава президент Клеър Ъндърууд - новият голям злодей с още по-голяма власт в ръцете си.

Каквото и да си говорим, Робин Райт е прекрасна актриса и за петте сезона досега тя доказа това. През това време тя беше и студена като змия, и пламенен персонаж, който е на крачка от това да направи "правилното нещо". В крайна сметка нейната героиня, вкусвайки властта, пое по пътя на съпруга си.

А сега какво?

Трейлърът я показва като женско копие на Франк - още от края на последния епизод на пети сезон тя усвои неговия маниер да говори със зрителя. Сега тук тя имитира скръб по починалия си съпруг, демонстрира сила спрямо тези, които иска да сплаши, използва околните и стъпва на тяхната популярност, за да оцелее. А по малкото видяно досега, ще и по същия начин засипана от хиляди проблеми...

Самият трейлър не показва много и не разкрива спойлери за сезона. Той показва обаче опианената от властта Клеър Ъндърууд, която подобно предшественика си ще направи всичко, за да запази властта си. И въпреки това самата тя казва на зрителите, че и за нея, и за нас всичко ще бъде различно.

Доколко различно обаче? И ще може ли да навакса липсата на един толкова силен персонаж? Съмнително е.

Въпреки това всички тези драми около сериала и разкарването на Кевин Спейси дават нов, финален тласък на шоуто. Сега мнозина ще гледат, за да видят героинята на Робин Райт да държи за пръв път истинската власт в ръцете си. Дали обаче сценаристите ще оправдаят този тласък е големият въпрос.

Колкото до интересът, той е гарантиран. В едно безумно разделено общество, каквото е американското в момента, не трябва много, за да се обърнат нещата във все същите стари познати теми за спорове.

Не закъсняха коментарите, че трейлърът показва как "властта вече не е в ръцете на белия мъж на средна възраст" (по думите на самата Клеър), които да добавят допълнително масло в социалния, полов и малцинствен огън.

"Светът е с нас или срещу нас" - други нейни думи от рекламното видео, които напомнят както за Франк, така и за действащия държавен глава в Белия дом. "Звучиш като гангстер", казва измисленият руски президент за Клеър.

Едва ли сценаристите на шоуто са успели да се въздържат от това да не поставят своите виждания за актуалната политическа обстановка в САЩ и по света, така че могат да се очакват гърмежи и от тази страна.

Всичко това гарантира, че на 2 ноември мнозина ще са тези, които ще си пуснат House of Cards. Все още обаче без отговор стои въпросът колко от тях ще пуснат и втори епизод.

Oще: house of cards  netflix  власт  кевин спейси  клеър ъндърууд  къща от карти  политика  политическа драма  робин райт  сериал  франк ъндърууд 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.