Най-вредната за здравето анимация в историята | webcafe.bg
Filmcafe logo

Най-вредната за здравето анимация в историята

Webcafe
16.12.2017, 11:51 (обновена 18.12.2017, 16:30)

1 от 6 снимки Назад Напред

Покемон

Снимка: © YouTube

В "опасния" епизод на Pokemon героите са на гърба на покемона Поригон се опитват да избягат от преследващата ги опасност...

Pokemon GO накара милиони души по света да крачат с часове по улиците, забили носове в смартфоните си търсещи малките анимационни чудовища. Това обаче не е първият път, в който е имало масова истерия около нещо, свързано с Pokemon. Историята помни и друг такъв случай, макар и много неприятен...

Става дума за това, че епизод на анимационната поредица Pokemon, излъчен в Япония, праща около 700 души в болница. Голяма част от тях са деца.

Заради сцена в епизода пострадалите телевизионни зрители, на възраст между 3 и 58 години, получават различни здравословни проблеми - епилептични припадъци, повръщане, зачервени очи и други подобни симптоми.

Това налага спирането на шоуто за няколко месеца, а конкретният епизод никога повече не е излъчван.

В нашата галерия сме ви разказали в няколко кадъра какво точно се случва в проблемната сцена, довела до такива сериозни здравословни проблеми.

Подробната история започва на 16 декември 1997 г. Тогава в Япония е излъчен 38-я епизод на Pokemon, наречен "Компютърният войн Поригон".

В една от сцените главните герои - Аш, Мисти, Брок, Пикачу и екип Ракета, са на гърба на покемона Поригон и се опитват да се измъкнат от летящите към тях ракети. Пикачу се появява, за да спаси положението, и използва електрическите си способности, за да унищожи две от ракетите. Експлозията е илюстрирана със специфичен проблясващ ефект, в който се редуват ярки червени и сини цветове.

Ефектът се задържа на екран 4 секунди, но това се оказва напълно достатъчно, за да влоши рязко здравето на стотици зрители. Около 200 от пострадалите остават в болница за повече от денонощие със симптоми, напомнящи за епилепсия.

Случаят получава прозвището "Покемон шок", а реакцията е огромна - не само от страна на създателите на шоуто, но и от всички телевизии в страната.

Анимето Pokemon е спряно за 4 месеца. Веднага след инцидента е премахнато всякакво споменаване на Покемони в програмата на TV Tokyo, включително е отменено и предвидено новогодишно шоу с героите.

Специално предаване, което да даде разяснения за причините за припадъците, е излъчено на 11 април 1998 г. преди Pokemon да бъде върнат на екран. Следващият епизод на анимето започва с обяснение и за самите деца.

Същевременно са преработени всички излъчени до този момент 38 епизода, като от тях са премахнати определени сцени със светлини или рязка смяна на цветовете. Оригиналните версии не са излъчвани никога повече. Същото важи и за фаталния 38-и епизод.

Заради припадналите зрители от анимационното студио OLM се отказват от използването на подобни ефекти за атаките на Пикачу. Въпреки че Пикачу е основният персонаж в сцената, причинила припадъците при децата. Той остава главното лице на поредицата, а Поригон, чието име носи епизода, никога повече не получава основна роля.

Години наред след инцидента преди излъчването на телевизионни програми в Япония се появява надпис, който предупреждава зрителите да не стоят твърде близо до екраните и да гледат телевизия само в добре осветена стая.

Епизодът получава и един малко странен рекорд в книгата за рекорди на Гинес - "Най-много епилептични припадъци, причинени от телевизионно шоу". Но това е Гинес, а там има какви ли не рекорди.

Oще: аниме  пикачу  покемон  припадъци  рекордите на гинес  скандал  япония 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.