Това ли е женският True Detective | webcafe.bg
Filmcafe logo

Това ли е женският True Detective

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
20.02.2017, 09:14 (обновена 23.02.2017, 10:45)

1 от 8 снимки Назад Напред

Big Little Lies

Снимка: © HBO

Затова и не очаквайте от тях да поднесат захаросана или зле разказана история – и Кидман, и Уидърспун влагат много енергия в това сериалът да бъде всичко онова, което липсва на телевизията: филмово произведение, в което да разглежда проблемите на жените, без в това да има грам фалш или поза.

Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему. Първото изречение на толстоевата „Ана Каренина“ лесно изплува в съзнанието при срещата с Маделин, Селест и Джейн - героините в новия сериал на HBO “Големите малки лъжи” по едноименния роман на Лиан Мориарти.

Преди още първи епизод на сериала да стане достъпен дори за критиката, големите имена в сериала вече бяха привлекли внимание – Рийз Уидърспун, Никол Кидман, Александър Скарсгард, Зоуи Кравиц и Шайлийн Уудли си правят компания с Лора Дърн. Звездният състав заплашва да смачка историята под тежестта си.

Добрите актьори обаче знаят как да си играят с образи и да разказват истории така, че имената им да имат значение едва след финалните надписи.

Първите отзиви на сериала в западни медии го сравняват с „Истински детектив“ заради начина, по който изгражда мистерията – бавно и постепенно създава усещане, че нещо не е наред, без директно да отговори какво.

Джейн (Шайлийн Уудли) пристига в малко подредено градче а ла „Броудчърч“, заедно със сина си Зиги и го записва в местното училище. Сприятелява се с две от другите майки на първокласници – Маделин (Рийз Уидърспун) и Селест (Никол Кидман). Още на първия учебен ден обаче синът на Джейн е обвинен в опит да души момиче от класа, чиято майка Рената (Лора Дърн) предизвиква скандал заради случилото се. Маделин и Селест застават на страната на Джейн, убедени в невинността на Зиги и с това родителите се разделят на два лагера.

Именно в това разделение през цялото време ще се търси отговорността за жестоко убийство, извършено в по време на градски бал. Освен въпросът „Кой го е извършил?“ зрителят е принуден да пита и кой е убитият, тъй като в първите епизоди това не става ясно.

Въпреки че в сериала имаме познатата схема от женските сериали тип „Отчаяни съпруги“, това със сигурност не е женски сериал. Ако отворите страницата му в IMDb ще ви направи впечатление, че в актьорския състав много преди да се появят имената на Рийз Уидърспун и Никол Кидман, се появяват цяла поредица имена на деца-актьори. В сериала водеща роля наистина имат децата и именно в тях трябва да се търси ключът към мистерията.

Докато родителите спорят и влизат в конфликти на различни нива, децата живеят паралелен живот, в който конфликтите се развиват по различен начин. Този паралелен детски свят, погледнат в контекста на света на възрастните, създава една много напрегната картина. Постепенно зрителят се убеждава в невинността на Зиги, но тогава остава въпросът – чие дете опитва да удуши дъщерята на Рената? Този отговор може би ще ни отведе и до убийството, около което се завърта историята в сериала.

И ако децата крият тези свои малки тайни, родителите им пазят своите зад поредица от малки бели лъжи, които рано или късно могат да изплуват на повърхността.

Фактът, че носители на „Оскар“ (статуетки имат и Рийз Уидърспун, и Никол Кидман), трябва да посказва, че това няма да бъде просто поредният сериал.

И за двете актриси това е възможност да поставят пред зрителите въпроси, които нямат своето място в Холивуд. В собствените си продуцентски компании и Уидърспун, и Кидман се занимават с проекти, които преосмислят начина, по който бива изобразена жената в киното.

Студиото на Уидърспун – “Пасифик Стандарт” стои зад проекти с водещи женски роли като „Не казвай сбогом“ и „Моята разходка в дивото“. Компанията на Никол Кидман също има опит с филми, които дават път на женските персонажи.

“Те създадоха „Големите малки лъжи“, защото им беше писнало да четат сценарии, които нямат уважение към жената и женствността. Това е вдъхновяващо за мен”, казва 25-годишната Шайлийн Уудли за двете актриси.

Затова и не очаквайте от тях да поднесат захаросана или зле разказана история – и Кидман, и Уидърспун влагат много енергия в това сериалът да бъде всичко онова, което липсва на телевизията: филмово произведение, в което да разглежда проблемите на жените, без в това да има грам фалш или поза.

В „Големите малки лъжи“ Рийз Уидърспун играе жена, преминала през възрастта на наивността, сблъскала се с достатъчно трудности в живота си. Героинята й Маделин изгражда позициите си на човек, с когото не искаш да си имаш работа, защото ще направи всичко, за да постигне своето.

Персонажът на Никол Кидман е изключително силен. Селест има всичко – юридическо образование и класа, на която всеки би завидял; красив по-млад съпруг (Александър Скарсгард, „Истинска кръв“), две прекрасни деца и дом с гардеробна, голяма колкото две стаи. Постепенно образът й започва да се пропуква и красивата картина на личния й живот придобива сиво-черни отсенки.

Джейн на Шайлийн Уудли е неомъжена, неуравновесена млада жена, която обожава сина си, но не знае какво прави с живота си. Тя е външна за средата и през цялото време това си личи и оказва влияние върху поведението на героите. Сприятеляването й с Маделин и Селест я отпраща в един свят, много по-лъскав от този, в който самата тя живее. А личният й живот е белязан от ужасно събитие, което пази в тайна.

Кой умира и кой е убиецът? Отговорът ще бъде изненада, но все пак имайте едно наум - действията на децата са отражение на това, което виждат от родителите си.

Oще: big little lies  hbo  александър скарсгард  големите малки лъжи  джейн  зоуи кравиц  какво да гледам  лиан мориарти  лора дърн  маделин  никол кидман  нов сериал  премиера  препоръчай филм  ревю  рийз уидърспун  селест  сериал  шайлийн уудли 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.