Момчето, което играе ченгето | webcafe.bg
Filmcafe logo

Момчето, което играе ченгето

лебовскиFilmcafe
24.06.2015, 21:47 (обновена 29.06.2015, 12:47)

1 от 6 снимки Назад Напред

рупърт френд в hitman 47

Когато Рупърт Френд за първи път получава сценария за Homeland, героят му Куин има една единствена сцена. Веднага щом се появява на екран, обаче, сценаристите на сериала виждат ценния му потенциал.

Дайте му няколко седмици време и той може да се трансформира от романтичен аристократ в суров наемен убиец.

Само един пример: след като гледа "Кръстникът" на Франсис Форд Копола решава, че ще научи италиански език - и в момента го владее до съвършенство.

"По-малко наблюдение и повече въображение - някъде между истината и лъжата се намира изкуството и умението да разказваш истории".

Това е Рупърт Френд, актьорът, който се превъплъщава в хладнокръвния агент на ЦРУ Питър Куин, един от най-комплексните и интригуващи персонажи в култовия шпионски сериал Homeland ("Вътрешна сигурност").

Ролята на американски разузнавач му пасва перфектно, но малцина знаят, че той е британец, роден в Оксфордшър, възпитаник на Академията за театрално изкуство Уебър Дъглас в Лондон и доста по-известен в родината си с класическите си персонажи в "Гордост и предразсъдъци" (2005) и "Младата Виктория" (2009).

Когато за първи път получава сценария за Homeland, героят му Куин има една единствена сцена. Веднага щом се появява на екран, обаче, сценаристите на сериала виждат ценния му потенциал.

"Не знаех какво ще ми се случи, докато не се наложи да се преместя за постоянно в Северна Каролина", спомня си Рупърт Френд. "Тогава се обадих на продуцентите и просто ги попитах: "Момчета, поне ми кажете дали да си купувам апартамент и кола, или да живея под наем. Колко време ще прекараме тук - седмица, година?". Никой не ми отговори. Казваха ми само: "Спокойно, ще свикнеш".

Така Куин се превръща в едно от главните действащи лица с ключова роля в Homeland.

Френд е впечатлен от пълната тайнственост около развитието на сюжета, но приема, че тръпката зад кадър се вписва напълно в динамиката на Homeland.

Политическият трилър за ЦРУ е дебютът на Рупърт Френд в телевизията, а динамиката при сериалите няма нищо общо с филмовата продукция.

"При филмите ти дават един сценарий и това е окончателният вариант за снимките. Дори да се променя леко в движение, винаги си наясно с това, което се очаква от теб. Тук обаче всичко е пълна мистерия. В крайна сметка реших, че няма нужда да знам всичко, просто трябва да се старая да съм в крак с героя си", казва той.

Актьорите не участват в моделирането на сюжета, така че мотивите за преплетените връзки между съдбите на героите остават загадка и за самите тях.

Проблематичната романтична връзка между Кери и Куин беше кулминацията на сюжета в края на миналия сезон.

Куин е суров, мъжествен, понякога - прекалено агресивен персонаж, с дълбоко вкоренени противоречия и проблеми с овладяването на гнева. В много отношения той е непроницаем герой, който пази емоциите в себе си. Точно когато се престрашава да се поддаде на чувствата си спрямо Кери, става най-уязвим.

"Колко от нас биха заминали на война, само защото някой не ни е вдигнал телефона? За мен, това решение е много показателно. Куин не е човек, който е свикнал на подобна демонстрация на интимни чувства и слабост, и не би го повторил, ако не е 100% сигурен в резултата. Развръзката беше истинско предателство спрямо него. И го казвам не просто защото се налага да играя тази роля, казвам го като читател на сценария", споделя още той.

В интервю за LA Times наскоро той определи връзката между Кери и Куин като "ужасна грешка" за самите тях.

"Това е все едно да събереш двама бивши алкохолици. Всеки от тях ще се уповава на слабостта на другия. И Кери, и Куин се занимават със смърт и разрушения всекидневно, като получават пари за това. Да не забравяме, че трябва да имаш доста особен характер, за да решиш, че можеш да убиваш хора срещу заплащане", казва още той.

За Рупърт Френд най-интригуващото предизвикателство в ролята на Куин е да осмисли какво се случва в главата на човек, страдащ от пост-травматичен стрес.

"Никога не съм бил на война, затова никога не мога да претендирам, че напълно разбирам ужаса на подобно преживяване. Едва сега започвам да осъзнавам колко болезнено и мъчително е това за човека - не физически, а емоционално", казва той.

Драматичните обрати, предателствата и политическите игри са запазената марка на Homeland. Новият сезон, който ще излезе на екран през септември, обещава по много от същото.

Снимките вече започнаха, като за първи път сюжетът ще се развива в Европа. Част от актьорите вече пристигнаха в германската столица Берлин.

"Досега сценаристите винаги са действали така сякаш искат да рестарират всичко, да преформатират цялата концепция на сериала, като изместят фокуса от отношенията между Кери и Броуди и го върнат върху изкуството на шпионажа, оригиналния ЦРУ-трилър. Това се случваше винаги досега. Определено петият сезон се снима по тази система", разказва Френд.

Той отново ще се превъплъти в наемен убиец заради новата си роля в екшъна "Hitman: Agent 47" по мотиви на едноименната компютърна игра. Споделя, че винаги го е привличало онова, което остава зад кадър от поведението на героите му.

"Когато трябва да бъдеш перфектната машина за убиване, наемник, който винаги изпълнява поръчките си, и се наложи да вникнеш в чисто човешките черти на персонажа си - ето това ме вълнува най-много", казва актьорът.

А отговорът му на въпроса коя е любимата му сцена от Homeland не е изненадващ: "Аз съм гледал само първия сезон, но много ми хареса епизодът, в който Сол легна на килима и продължи да работи. Винаги съм смятал, че това е много човешка, естествена реакция. Този момент казва всичко без думи. Ето това харесвам аз".


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.