Game of Thrones 7: Кой ще спечели играта на тронове | webcafe.bg
Filmcafe logo

Game of Thrones 7: Кой ще спечели играта на тронове

лебовскиFilmcafe, по Атлантик
15.07.2017, 22:49 (обновена 17.07.2017, 17:50)
game of thrones 7

Церсей, Джон Сноу и Денерис се завръщат със зимата

Внимание, текстът съдържа спойлери, които разкриват част от сюжета на Сезон 6 на Game of Thrones.

 

Game of Thrones e безспорната доминираща тема в обсъжданията на телевизионните сериали. Няма друго шоу, което да поддържа пълен контрол над духа на времето, така както го прави Game of Thrones - при това, с всеки следващ сезон интересът се увеличава.

В разпокъсания свят на най-гледаните телевизионни програми, фентъзи епосът на HBO е от онези сериали, които задължително трябва да се гледат на живо. Ако изчакате с цел да си направите Game of Thrones маратон на края на сезона - обречени сте. Спойлерите са толкова масови, че ще ви настигнат рано или късно.

Сега когато сериалът се завръща за седмия си предпоследен сезон (в България премиерата ще се излъчи в 4:00 ч. и в 21:00 ч. по HBO на 17 юли), дори на заклетите фенове им е простено, че не помнят съвсем точно какво беше положението във Вестерос преди една година.

Този път Game of Thrones остана извън ефир малко по-дълго. Премиерата на последния сезон беше през април 2016 г. Причината: шоурънърите Дейвид Бениоф и Д.Б. Уайс искаха допълнително време, за да подготвят предстоящата война. Освен това се опитваха да насрочат снимките за по-студено време, тъй като обещаната отдавна зима в сериала най-после дойде.

Сезоните в света на "Троновете" траят с години - последното лято там е продължило десетилетие.

Сезон 7, който ще се състои от само седем епизода, ще започне в много мрачен и мразовит момент за сюжета, а всякакъв шанс за завръщане към относителната хармония на ранните епизоди на сериала изглежда по-далечен от всякога.

До огромна степен медийното отразяване на Game of Thrones се фокусира върху едноименната борба за власт - кървавите интриги за контрол на Железния трон на Вестерос, които бушуват с години. Един от най-ценните аспекти на сагата, особено като се има предвид финалът на последния сезон, е темата за абсурда на непрекъснатия конфликт.

Финалният епизод на Сезон 6 "Ветровете на зимата" показа как кралица Церсей най-после постига това, което искаше - безпрепятствен контрол над трона. Тоав се случи, след като взриви Великата септата на Кралски чертог и елиминира основните си врагове - кралица Марджъри Тайрел и религиозния фанатик Върховния врабец.

За това плати с живота на единственото си оцеляло дете - крал Томен (който се самоуби от скръб заради смъртта на Марджъри). Церсей изгуби и малкото от онова, което беше останало от нейната човечност.

Заключителните моменти от Сезон 6, в които камерата се фокусираше отблизо върху лицето на Церсей, докато тя сядаше на Железния трон, издаваха доста емоции.

Тя не излъчваше еднозначен триумф - тръпката от победата отмина, след като тя осъзна, че Томен е мъртъв. Вместо това видяхме Церсей мрачно непоколебима.

Властта вече е нейна, но не й е останало почти нищо друго освен тази власт. Заобиколена е от поданици, които не я обичат. Коронацията й не беше посрещната с никакви овации. Обкръжението й се състои от извратени съветници като майстер Куайбърн (луд учен) и Планината (ням, зомбиран труп).

Оттук нататък предстои да видим нейната конфронтация с брат й Джейми (който е и баща на Томен). Ужасеното изражение върху лицето му при завръщането в пушещите руини на Кралски чертог обаче сякаш разкриваше всичко.

В Сезон 7, Церсей се подготвя за бунт на поне три различни фронта, като само силите на нейния род Ланистър са се ангажирали с нейната защита.

На север е Джон Сноу, който отвоюва обратно земите на рода Старк, наравно със завърналата се Санса.

Той си заслужи титлата Крал на Севера, след като разби тежката окупация на рода Болтън. Джон винаги се е борил с чувството си за дълг, тъй като знае, че предстои инвазия на зомбита от ледените земи на белите бродници. В същото време, отдавна изпитва желание за мъст заради смъртта на "баща" му Нед Старк в първия сезон на сериала.

Разбира се, поставяме "баща" в кавички, защото истинският произход на Джон беше потвърден в края на миналия сезон. Той е потомък на Старк и Таргариен - син на сестрата на Нед Старк, Лиана, и на сина на бившия "луд крал" Регар Таргариен, което го прави по-подходящ за трона на Вестерос, отколкото подозира.

На юг са бунтовните дорнци, които от десетилетия имат вражда с рода Ланистър и особено с Планината.

Разположеният в съседство род Тирел се съюзи с тях в последния епизод, като безмилостната Олена Тирел се е зарекла да отмъсти за смъртта на Марджъри (и безполезния Мейс), причинена от Церсей. Те изглежда ще си сътрудничат със сестрата на Регар - Денерис, пристигаща от изток с кораб.

Халиси най-после се взе в ръце и напусна далечните светове на Есос, за да отвоюва родината си, съюзена с флотата на Железните острови, конниците дотраки, и три огнедишащи дракона.

Джон е обречен да бъде лидер заради чувството си за дълг, докато Денерис се възприема като освободителка, кралица, изпълнена с морална справедливост, освободила робите отвъд морето за по-висше благо.

Остават и другите герои на сериала, които не изгарят от желание да управляват континента: Аря Старк се е превърнала в ангел-отмъстител, убийца, освободила се от обучението си при Безликите, но запазила техните умения да остават незабелязани. Трудно е да предвидим как тя ще намери пътя си обратно в дворцовата политика, или дали изобщо би искала да го прави.

Брат й Бран се превърна буквално в машина за провидения, целяща да загледне в миналото на сериала с уменията си на медиум и да научи неща, които зрителите трябва да знаят. Братът на Церсей Тирион Ланистър, междувременно търси свое собствено изкупление и отмъщение в едно: да служи на Денерис в мисията й да отвоюва Вестерос.

Въпросът в Сезон 7 не е толкова на чия страна да бъдем, а дали тези различни лидери ще изградят у себе си самосъзнанието и скромността, необходими, за да управляват. Или ще бъдат смазани от мощта и властта, които идват с трона.

Краят на съществуващите книги от поредицата "Песен за огън и лед" на Джордж Р.Р. Мартин, които сериалът вече изпревари, отдавна водеше към някои очевидни конфликти. Денерис рано или късно трябваше да се върне във Вестерос с драконите си, Джон да поеме контрола над Севера, а хватката на Церсей върху властта щеше да става все по-слаба.

Но този конфликт е нещо, което Мартин е казвал неведнъж, че иска да избегне, тъй като никога не е обичал да избира лесни сюжетни пътища.

Затова и на писателя му е нужно толкова много време, за да завърши сагата си в книжна форма, но особеностите на ТВ програмите изискват финал. При общо 13 оставащи епизода (сезон 8 ще е дори още по-къс), трябва да вярваме, че има нещо по-изненадващо от директна война за трона, последвана от сражение с напредващите бели бродници.

Дали Аря ще задраска още имена в списъка си? Дали Джейми най-накрая ще изостави напълно фамилията Ланистър? Дали заговорничещият Петир Белиш - Кутрето има още оставащи козове в ръкава си? Вероятно ще обсъждаме тези въпроси - и много други - в следващите седмици.

Oще: game of thrones  game of thrones s07e01  got  got 7  дейвид бениоф  денерис  джейми ланистър  джон сноу  джордж р. р. мартин  зимата идва  кога започва седми сезон на game of thrones  крал томен  кралят на севера  планината  тирион ланистър  халиси  церсей 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.